Ανανεώθηκε:
Ολοκληρώθηκαν πριν λίγη ώρα οι ομιλίες των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, οι οποίες, περισσότερο ή λιγότερο, κινήθηκαν σε χαμηλούς τόνους, όπως πληροφορείται το CNN Greece.
Εξαίρεση αποτέλεσε η ομιλία του Παύλου Πολάκη, ο οποίος αμφισβήτησε την πρόταση του προέδρου για τη Ράνια Σβίγκου ως νέα γραμματέα της Κ.Ε. και του Γιώργου Βασιλειάδη ως αναπληρωτή γραμματέα.
Στην ομιλία του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας αναρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, πώς μπορεί να εκφράσει την ενότητα του κόμματος ένα στέλεχος που καταψήφισε όλες τις πλειοψηφικές προτάσεις του συνεδρίου, για να του απαντήσει η κυρία Σβίγκου πως τότε θα έπρεπε να υπερψηφίζει τα πάντα ευελπιστώντας πως κάποια στιγμή θα γίνει γραμματέας.Ο τομεάρχης Διαφάνειας είπε, επίσης, πως η κυρία Σβίγκου δεν είχε υποστηρίξει τη διεύρυνση για να το διαψεύσει η ίδια.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στη δευτερολογία και στην τριτολογία του ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως οι νέοι γραμματείς και η νέα Πολιτική Γραμματεία θα έχει στην ουσία ημερομηνία λήξης τις ερχόμενες εκλογές και πως μετά από αυτές θα υπάρξει νέος ανασχηματισμός τους.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλιστα, υπογράμμισε, απαντώντας στην ουσία στον κ. Πολάκη, πως κανένας δεν μπορεί να μιλά εξ ονόματος των 172.000 μελών του ΣΥΡΙΖΑ.
Στα πηγαδάκια, πάντως, που έχουν σχηματιστεί στο ξενοδοχείο όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση διατυπώνονται περισσότερες ενστάσεις για τις επιλογές του προέδρου και, μάλιστα, από τις περισσότερες τάσεις, για διαφορετικούς λόγους.
Προεδρικοί και δη πασοκογενείς ανάμεναν πιο ρηξικέλευθες προτάσεις, οι οποίες θα σηματοδοτούσαν το μετασχηματισμό του κόμματος, όπως αυτός αποτυπώθηκε και στις κάλπες της 15ης Μαΐου.
Από την άλλη, δεν είναι βέβαιο ότι σύσσωμη η Ομπρέλα θα υπερψηφίσει την κυρία Σβίγκου, μολονότι προέρχεται από τα σπλάχνα της και, συγκεκριμένα, από τους 53+.
Κι αυτό γιατί κάποιοι στην εσωκομματική αντιπολίτευση αμφισβητούν την αφοσίωσή της σε αυτή.
Την ίδια ώρα, ο Θοδωρής Δρίτσας, στέλεχος της Ομπρέλας, υποστήριξε πως οι προτάσεις Τσίπρα δεν ήταν τόσο συνθετικές όσο θα έπρεπε.
Στελέχη της Ομπρέλας, εξάλλου, χαρακτηρίζουν τις προτάσεις Τσίπρα προς την θετική κατεύθυνση, αν και θα περίμεναν να είχαν πρότερη ενημέρωση από τον ίδιο και να μην αιφνιδιαστούν.
Η Ομπρέλα, μάλιστα, πρότεινε τέσσερις επιπλέον υποψήφιους για την Πολιτική Γραμματεία, πέραν από αυτούς που πρότεινε ο κ. Τσίπρας.
Πρόκειται για την Αννέτα Καββαδία, τον Νίκο Φίλη, τον Πάνο Λάμπρου και τον Μιχάλη Σαμπατακάκη.
Όπως κι αν έχει, παρατηρούν πως είναι καιρός να δημιουργηθεί "συνείδηση ΣΥΡΙΖΑ", μακριά από διατασικές εσωκομματικές αντιπαραθέσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται ο αριθμός των λευκών στις προτάσεις του κ. Τσίπρα για γραμματείς και Πολιτική Γραμματεία να είναι τέτοιος, πάνω από 50 στα 300 ψηφοδέλτια, που να δημιουργήσει πολιτικό ζήτημα, αν και στο τέλος οι περισσότεροι εκτιμούν πως θα λειτουργήσει το πολιτικό ένστικτο κομματικής ενότητας προς τα έξω κι αυτά θα περιοριστούν.
Κάποιοι υπενθυμίζουν, άλλωστε, πως κι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν είχε υπερψηφιστεί από το 26% της προηγούμενης Κεντρικής Επιτροπής.
Στην αρχή της συνεδρίασης ο Στέλιος Παππάς ζήτησε, κόντρα στην πρόταση του προέδρου, να γίνουν δύο διαφορετικές ψηφοφορίες, μία για την εκλογή γραμματέων κι άλλη για την Πολιτική Γραμματεία.
Στόχευση ήταν να εκφραστεί στην πρώτη κάλπη η δυσαρέσκεια για τα πρόσωπα που πρότεινε ο κ. Τσίπρας για γραμματείς.
Η πρόταση, πάντως, Παππά απορρίφθηκε πανηγυρικώς με ψήφους 295- 5.
Πριν λίγη ώρα ξεκίνησε η διαδικασία της ψηφοφορίας σε τέσσερις κάλπες, προκειμένου να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα, μία για την εκλογή γραμματέων όπου δεν υπάρχουν σταυροί και τρεις για την Πολιτική Γραμματεία όπου κάθε μέλος της Κ.Ε. μπορεί να βάλει μέχρι 12 σταυρούς.
Σημειώνεται πως υπάρχουν 42 υποψήφιοι για 38 θέσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου