ΕΥΡΩΠΗ
Μάχη με το χρόνο για τις ουκρανικές δυνάμεις και εκκλήσεις προς τη Δύση για άμεση βοήθεια, καθώς φαίνεται πως η Ρωσία αποκτά το πάνω χέρι στη μάχη για το Ντονμπάς σημειώνοντας απανωτές νίκες.
Μετά τις ανακοινώσεις πως η πόλη Λιμάν πέρασε υπό ρωσικό έλεγχο, ο επικεφαλής των τσετσενικών δυνάμεων Ραμζάν Καντίροφ υποστήριξε, το βράδυ του Σαββάτου ότι και το Σιεβιεροντονέτσκ έπεσε σε ρωσικά χέρια.
Οι δηλώσεις του δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί επισήμως από τη Μόσχα, αλλά ούτε και από το Κίεβο, ωστόσο, είναι εμφανές ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αποκτήσει το πάνω χέρι στη σύγκρουση και κερδίζουν έδαφος με μεγάλη ταχύτητα.
Ο ίδιος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξάλλου, είχε παραδεχθεί σε βίντεο πως «η κατάσταση σε αυτή την περιοχή του Ντονμπάς ήταν πολύ, πολύ δύσκολη», παρά τις εκτιμήσεις του πως Λιμάν και Σεβεροντονέτσκ θα παραμείνουν ουκρανικά.
Χάνουν στήριξη εν μέσω αδιεξόδων και διαφωνιών
Οι ανατολικές περιοχές του Ντονμπάς βρίσκονται, πλέον, υπό ασφυκτική πίεση με τις ρωσικές δυνάμεις να επιτίθενται σφοδρά με πυροβολικό και αεροπορία, με Ουκρανούς αξιωματούχους να συνεχίζουν τις εκκλήσεις για σύγχρονα αμερικανικά όπλα, όπως εκτοξευτές πυραύλων MLRS ώστε να αναχαιτίσουν τη ρωσική προέλαση.
Οι πύραυλοι αυτοί θα μπορούσαν να χτυπήσουν ρωσικές θέσεις, στρατιωτικές βάσεις, αεροδιαδρόμους και γραμμές ανεφοδιασμού, ενώ έχουν εμβέλεια έως και 300 χλμ.
Οι διαφωνίες, όμως, στην Ουάσινγκτον συνεχίζονται και καθυστερούν τις παραδόσεις των συστημάτων αυτών, καθώς ορισμένοι σύμβουλοι του Τζο Μπάιντεν ανησυχούν ότι το Κίεβο θα προσπαθήσει να χτυπήσει στόχους εντός ρωσικού εδάφους, κάτι που μπορεί να σύρει ΗΠΑ και ΝΑΤΟ σε σοβαρή κλιμάκωση.
Η Μόσχα, εξάλλου, έχει ήδη προειδοποιήσει πως η παράδοση των πυραυλικών αυτών συστημάτων είναι κόκκινη γραμμή και η ρωσική απάντηση θα είναι πολύ αυστηρή.
Μπορεί ορισμένα αμερικανικά μέσα να έγραψαν σήμερα πως ο πρόεδρος συμφώνησε για αποστολή ορισμένων σύγχρονων πυραυλικών συστημάτων, ωστόσο εκφράζονται αμφιβολίες για τον τύπο αυτών των όπλων, ενώ Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος δεν έχουν σχολιάσει.
Για νέες αποστολές βαρύ οπλισμού μίλησε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών. Ο Ντμίτρο Κουλέμπα, μετά από επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, σημείωσε «η αποστολή βαρύ οπλισμού ήταν στην κορυφή της ατζέντας και έρχονται περισσότερα όπλα».
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες, από το βήμα του Νταβός, ο Ουκρανός υπουργός εμφανίστηκε λάβρος κατά του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τη Συμμαχία ότι δεν κάνει τίποτα, σε αντίθεση με την Ε.Ε. .
Βρετανικά μέσα εξηγούν, επίσης, ότι εάν οι ΗΠΑ αψηφήσουν τις ρωσικές προειδοποιήσεις, το ίδιο θα πράξει και το Ηνωμένο Βασίλειο, στέλνοντας σύγχρονα πυραυλικά συστήματα προς την Ουκρανία, αντίστοιχα των πυραύλων MLRS, αλλά με μικρότερη εμβέλεια.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κι ενώ η Ε.Ε. ακόμη προσπαθεί να λύσει το γόρδιο δεσμό για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς είχαν σήμερα τηλεφωνική επαφή με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Βρετανοί αναλυτές, μάλιστα, εκτιμούν ότι η σημερινή πρωτοβουλία από τον γαλλογερμανικό άξονα μπορεί να δείχνει την διάθεση του Παρισιού και του Βερολίνου να τελειώσει σύντομα η στρατιωτική σύγκρουση, πιέζοντας το Κίεβο ακόμη και για παραχώρηση εδαφών στη Μόσχα.
Εντός της Ευρώπης, άλλωστε, ανατολικές χώρες όπως η Πολωνία έχουν εκφράσει ανοιχτά τη δυσφορία τους για την στάση αυτή, ενώ τα βέλη στρέφονται κυρίως προς τη Γερμανία.
Σημειώνεται, άλλωστε, ότι το μοναδικό «χειροπιαστό» σχέδιο για κατάπαυση πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες ήταν ιταλικής έμπνευσης και, τελικά, απορρίφθηκε μετά… επαίνων και από τη Ρωσία και από την Ουκρανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου