Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Οι αριστεροί Θεσσαλοί αναθαρρούν κι ελπίζουν

 

Στιγμιότυπο από τις περυσινές κινητοποιήσεις των αγροτών στη Θεσσαλία

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Η Θεσσαλία, λίγους μήνες προ των εκλογών, επανακτά τα προοδευτικά ανακλαστικά της. Ο κόσμος της Αριστεράς αρχίζει να επανασυσπειρώνεται στους κόλπους της, να αναπτύσσει πρωτοβουλίες νίκης, να μετέχει σε συγκεντρώσεις και κυρίως να μιλά. «Μέχρι τώρα μιλούσαν οι δεξιές, τώρα αρχίζουμε να μιλάμε εμείς», μας είπε στέλεχος της Αριστεράς στην Καρδίτσα.

Και πράγματι, η μεταστροφή αυτή, που σημαίνει ότι οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ εγκαταλείπουν τη σιωπή (που σημαίνει πιθανώς φοβίες του παρελθόντος, ηττοπάθεια και ηγεμονία της κυβερνώσας Δεξιάς στην ύπαιθρο χώρα) υψώνουν το ανάστημά τους, παίρνουν μέρος στις αψιμαχίες των καφενείων, «κατατροπώνουν» τους αντιπάλους, ενώ οι οπαδοί της Ν.Δ. κλείνονται όλο και περισσότερο στον εαυτό τους.

Το φαινόμενο της μεταστροφής στους θεσσαλικούς νομούς (Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας) έκανε την εμφάνισή του μετά το σκάνδαλο του Κατάρ και τις αιτήσεις άρσης της ασυλίας των ευρωβουλευτριών Εύας Καϊλή και Μαρίας Σπυράκη. Σκάνδαλο που έπληξε τη Ν.Δ. και πολύ ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ και επισκίασε τη ρουσφετολογία που εξέπεμπαν παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος στη θεσσαλική πεδιάδα, ώστε τα ρουσφέτια και οι εξυπηρετήσεις να δράσουν πρόσκαιρα καταλυτικά απέναντι στην ακρίβεια που σαρώνει τη χώρα. Στελέχη της Ν.Δ. –που αντιμάχονται τον «Καρδιτσάρχη» υπουργό Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα- έλεγαν ότι η «γραμμή» που εκπορεύεται από επίσημα νεοδημοκρατικά χείλη το τελευταίο διάστημα είναι: «Φτάνουν οι εξυπηρετήσεις στους δικούς μας. Βρείτε Συριζαίους με μικροπροβλήματα και ικανοποιήστε τα». Επιγραμματικά θα μπορούσε να ειπωθεί ότι από τον καιρό της πολιτικής αντιπαλότητας γίνεται αγώνας μεταξύ ακρίβειας και ρουσφετιού για το τι θα επηρεάσει περισσότερο τους ψηφοφόρους. Και φαίνεται να υπερτερεί σαφώς η ακρίβεια (που πλήττει βαρύτατα τη Ν.Δ.). Παρά το ότι η κυβερνώσα παράταξη «διορίζει» στους δήμους που ελέγχει –αλλά και σε κοινωνικές δομές– ανθρώπους με 8μηνες συμβάσεις, ανανεούμενες και μη, που οδηγούν σε καταστάσεις ομηρίας, ενώ παρουσιάζονται ως πλουσιοπάροχες και εκτεταμένες οι αποζημιώσεις που χορηγούνται σε αγρότες, κτηνοτρόφους και επαγγελματίες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Παρ’ όλα αυτά η ακρίβεια και η οικονομική καχεξία δεν εξουδετερώνονται. Το 80%-90% των πολυκατοικιών στην Καρδίτσα έθεσαν εκτός λειτουργίας την κεντρική θέρμανση. Μεμονωμένοι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων κατέφυγαν σε ατομική εγκατάσταση φυσικού αερίου, αλλά ο τριπλασιασμός της τιμής του την κατέστησε ανενεργή.

Η ανεργία –παρά τις 8μηνες συμβάσεις– θερίζει. Στα περίπου τέσσερα νεοδημοκρατικά χρόνια κανένα νέο φουγάρο δεν έβγαλε καπνό στην περιοχή. Η κεντρική οδός Αζά στην Καρδίτσα (μήκους 200 μ.), έχει περισσότερα λουκέτα παρά ανοιχτά καταστήματα. Στην πλατεία Δικαστηρίων, που άλλοτε έσφυζε από ζωή, από τις 15 καφετέριες λειτουργούν μόνον τέσσερις. Εικόνα παρακμής και στη λεγόμενη «Νέα Αγορά», εμβληματικό κτίριο της Καρδίτσας, που ανακαινίστηκε αλλά τα περισσότερα καταστήματά της έκλεισαν.

Αντί η εκτεταμένη και εκμηχανισμένη βαμβακοκαλλιέργεια να οδηγήσει σε καθετοποίηση της παραγωγής πολύ πέραν των εκκοκκιστηρίων (ένα μεγάλο έκλεισε), οι αγρότες εγκαταλείπουν τα χωράφια τους λόγω μεγάλου πλέον κόστους παραγωγής. Υδρονομέας του χωριού Φύλλο (παλιά τουρκική ονομασία Σιαμπαλί) μας έλεγε ότι τα 2.500 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στην περιοχή του ανήκαν σε μόλις 5 μεγαλοαγρότες, που είτε τα αγόρασαν είτε τα νοίκιασαν από απελπισμένους συγχωριανούς τους.

Απόδειξη μιας νέας πνοής που παρατηρείται στην Αριστερά είναι ότι ίσως για πρώτη φορά στα τελευταία 10-12 χρόνια, οι αγρότες του ΣΥΡΙΖΑ καταφθάνουν οργανωμένοι και με τα τρακτέρ τους στα μπλόκα του Ιανουαρίου. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή έχουν τετραπλασιαστεί, μας έλεγε αγρότης στον Παλαμά, πρώην γραμματέας της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ, που έχει προσχωρήσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι σαφές πλέον ότι η κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα αρχίζει να παίζει ενεργό ρόλο στην εκλογική μάχη. Το ότι «και όμως, κάτι κινείται» στον θεσσαλικό χώρο το δείχνουν ορισμένες «συνάξεις» του ΣΥΡΙΖΑ που έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα. Ετσι:

● Την Πέμπτη που μας πέρασε, στη Λάρισα, οι συνδικαλιστές (μέλη διοικητικών συμβουλίων στα εργατικά συνδικάτα) έκοψαν την πίτα τους σε γνωστό κέντρο της θεσσαλικής πρωτεύουσας. Εγινε, όπως μας πληροφόρησαν, το αδιαχώρητο. Ο διευθυντής του κέντρου, κατάκοπος αλλά και περιχαρής, δήλωσε: «Δυστυχώς δεν είχα άλλα τραπέζια να εξυπηρετήσω τον κόσμο».

● Την Παρασκευή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στα Τρίκαλα παρουσίασε το τελευταίο βιβλίο για τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στο τρίτο σκληρό μνημόνιο με την τρόικα. Εχει πρόλογο του Αλέξη Τσίπρα –σαφής ένδειξη κομματικής ενότητας– και εύγλωττο τίτλο «Με την πλάτη στον τοίχο». Η πρόσκληση ανήκε στον τοπικό βουλευτή Σάκη Παπαδόπουλο, η κόρη του οποίου μετείχε στη διαπραγματευτική ομάδα του πρώην υπουργού Οικονομικών. Η παρουσίαση έγινε στην κατάμεστη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Τρικάλων, τη μεγαλύτερη, ίσως, αίθουσα του νομού, χωρητικότητας 510 ατόμων (καθημένων). Πνευματικοί άνθρωποι, πρώην δήμαρχοι, δημοτικοί άρχοντες και εκατοντάδες προοδευτικοί πολίτες έδωσαν το «παρών». Ο τοπικός βιβλιοπώλης πούλησε πάνω από 400 αντίτυπα του βιβλίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν κατά πολύ τους 700-800 ανθρώπους.

● Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας μικρή ομάδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους υποψήφιους βουλευτές Νίκο Μιχαλάκη (γιατρό, πρώην βουλευτή) και τη δικηγόρο και πολιτική επιστήμονα Αγγελική Τεντολούρη πραγματοποίησαν φιλική επίσκεψη στη Ματαράγκα Καρδίτσας, κεφαλοχώρι του νομού με περίπου χίλιους (1.000) ψηφοφόρους. Από την ταβέρνα, όπου κατέλυσαν, πέρασε να τους χαιρετήσει πάνω από το μισό χωριό. Δεν έλειψαν τα μεθεόρτια σχόλια των αγροτών: «Οι νεοδημοκράτες θορυβήθηκαν. Ημασταν τόσο πολλοί που τους αφήσαμε νηστικούς. Τα στελέχη της Ν.Δ. κάνουν ντόρο από τα κανάλια, αλλά ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται», ήταν λίγες από τις κουβέντες τους.

● Ενας πρότυπος αγροτοκτηνοτροφικός συνεταιρισμός στη Γελάνθη Καρδίτσας, ο οποίος διαθέτει κτηνιάτρους, οικονομολόγους, λογιστές και διοικητικούς, είναι ο χώρος όπου δραστηριοποιείται επαγγελματικά ο κτηνοτρόφος Γιώργος Βαϊόπουλος. Δημοφιλής και πρόεδρος του συνεταιρισμού, άφησε την περασμένη εβδομάδα τα ηνία του για να βοηθήσει, όπως μας είπε, στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλλον θα είναι στη λίστα των υποψήφιων βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στα χωριά αγρότες και κτηνοτρόφοι «του στρώνουν τραπέζια» και περιμένουν να τους αναλύσει πώς θα αντιμετωπιστούν τα βιοτικά τους προβλήματα. «Βλέπω ήδη να δημιουργείται ένα ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ από προοδευτικούς αλλά και συντηρητικούς αγρότες», μας λέει ο ίδιος και προσθέτει ότι αυτό διογκώνεται κάθε μέρα που περνάει.

Στον νομό Καρδίτσας και στις εκλογές του 2019 η Ν.Δ. προηγήθηκε του ΣΥΡΙΖΑ κατά περίπου 11 μονάδες, παρ’ ότι στο σύνολο των ψηφοφόρων η πλειοψηφία ανήκε στα προοδευτικά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΚΙΝ.ΑΛΛ. Η αίσθηση –που συν τω χρόνω γίνεται εντύπωση– είναι ότι η Ν.Δ. υφίσταται μεγάλη φθορά. Ακρίβεια και σκάνδαλα στελεχών της είναι οι βασικές αιτίες της καθίζησης. Σε αυτές προστίθενται οι παρακολουθήσεις και οι αναποτελεσματικές προσπάθειες να ωραιοποιηθεί η οικονομική κατάσταση (τη ζούμε στο πετσί μας, τονίζουν οι πολίτες) και να δημιουργηθούν φρούδες ελπίδες για ευόδωση εξαγγελιών μετά τις εκλογές. Ακόμη και στελέχη του συντηρητικού χώρου, που δεν θέλουν να δείξουν απαισιοδοξία, στις δημόσιες τοποθετήσεις τους (και ο κύκλος είναι στενός στην ελληνική επαρχία), παραδέχονται ότι «ο αγώνας θα είναι ντέρμπι». Δύσκολα μιλούν για νίκη της Ν.Δ.

Δεν λείπουν πάντως οι προσωπικές φιλοδοξίες, που κατά κάποιον τρόπο δείχνουν και τη δυναμική των κομμάτων. Ετσι, οι ενδιαφερόμενοι να είναι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ στην Καρδίτσα είναι πολύ περισσότεροι από 6, τη στιγμή που επιτρέπονται μόνον 6 στον τετραεδρικό νομό. Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ θα είναι απολύτως συμπληρωμένο, ενώ οι μέχρι τώρα γνωστές υποψηφιότητες στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι μόνον τρεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα - Το Ισραήλ άνοιξε το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ

  ΚΟΣΜΟΣ  / Τετάρτη 8 Μαΐου 2024, 08:59:25 /   Τελευταία Ενημέρωση: 13:08   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα τους εντατ...