Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Τον περιμένουν με ρακές και διαμαρτυρίες

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Κινητοποιήσεις υγειονομικών, σεισμόπληκτων και αγροτών θα συναντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κρήτη, όπου πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη περιοδεία.

Αποφασισμένοι να στείλουν ηχηρό μήνυμα στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας που θα βρίσκεται σήμερα και αύριο στην Κρήτη είναι οι υγειονομικοί του νησιού. Αν και από το επιτελείο του προετοιμάζεται επικοινωνιακό σόου με βόλτες και ρακές στην αγορά του Ηρακλείου, την ίδια στιγμή οργανώνεται παγκρήτια, πανυγειονομική συγκέντρωση διαμαρτυρίας το πρωί της Πέμπτης στην πλατεία Ελευθερίας.

Σε μικρή απόσταση, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, θα διεξάγεται παρουσία του πρωθυπουργού εκδήλωση του υπουργείου Υγείας για την παρουσίαση του εθνικού προγράμματος «Υγεία Μπροστά». Συμμετοχή στην κινητοποίηση έχουν δηλώσει υγειονομικοί από το «Βενιζέλειο» και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και από τα Νοσοκομεία Ρεθύμνου, Χανίων, Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας.

Εκτός από τα χρόνια αιτήματα, όπως οι προσλήψεις προσωπικού, η μονιμοποίηση των συμβασιούχων και οι μισθολογικές αυξήσεις με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, στο πλάνο μπαίνουν και ειδικά θέματα των νοσοκομείων της Κρήτης, όπως η αυταρχική συμπεριφορά του διοικητή του ΠΑΓΝΗ έναντι των εργαζομένων και η εγκατάλειψη του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, που πρόσφατα οδήγησε στον εξαναγκασμό σε παραίτηση της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι διεκδικούν την απόσυρση των μνημονιακών σχεδίων που ρητά έχει επαναφέρει η κυβέρνηση για συγχώνευση νοσοκομείων στην Κρήτη και ειδικά στον νομό Λασιθίου. Ηδη χθες το απόγευμα σημειώθηκε ένταση στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας όταν κάτοικοι της πόλης συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν κατά την επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα.

Σεισμόπληκτοι

Αλλά και οι σεισμόπληκτοι του Αρκαλοχωρίου φαίνεται πως θα βρεθούν απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κάνει προσπάθειες να τους αποφύγει εξαιτίας των τραγικών καθυστερήσεων στις αποζημιώσεις των πληγέντων. Μέχρι το βράδυ της Τρίτης γίνονταν προσπάθειες να κλειστεί ραντεβού του συλλόγου των σεισμοπαθών με τον πρωθυπουργό, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Με βάση το πρόγραμμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί σε απόσταση αναπνοής από το Αρκαλοχώρι, για να επιθεωρήσει το εργοτάξιο του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι, αλλά παρ’ όλα αυτά δεν φαίνεται να περισσεύει χρόνος για επίσκεψη στα λυόμενα όπου διαμένουν 700 άνθρωποι. «Να είναι σίγουρος ο κ. πρωθυπουργός πως δεν θα μπορέσει να παραβλέψει την παρουσία μας κατά την περιοδεία του στο Ηράκλειο», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Κώστας Γκαντάτσιος, πρόεδρος του συλλόγου σεισμοπαθών «Η ΕΛΠΙΔΑ».

Η προηγούμενη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ηράκλειο ήταν πριν από 16 μήνες, αμέσως μετά τον καταστροφικό σεισμό, όταν είχε υποσχεθεί άμεση κρατική στήριξη για την ανοικοδόμηση της περιοχής. Σήμερα, από τα περίπου 1.000 σπίτια που έχουν καταστραφεί, μόλις για 4-5 έχουν εγκριθεί οι μελέτες και οι φάκελοι ώστε να ξεκλειδώσει η πρώτη δόση των χρηματοδοτήσεων.

Και οι αγρότες

«Στο πόδι» βρίσκονται και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κρήτης, πραγματοποιώντας από σήμερα κινητοποιήσεις στο Ηράκλειο, στις Αρχάνες και στα Χανιά με αιτήματα τη λήψη μέτρων για την ανάσχεση του υψηλού κόστους παραγωγής αλλά και για τη δραματική έλλειψη εργατών γης, αφού δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες μετάκλησης εργατών από τρίτες χώρες. Με κινητοποιήσεις έχουν προειδοποιήσει για το θέμα αυτό οι αγροτικοί σύλλογοι Ιεράπετρας και Φαιστού, ενώ ήδη πανελλαδικά προγραμματίζονται μπλόκα για τις αρχές Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου