Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Politico: Μετά τα τανκς η Ουκρανία ζητάει και αεροσκάφη

 

Ukrainian Presidential Press Office via AP



«Αχόρταγο» φαίνεται να είναι το Κίεβο πλέον σε ό, τι αφορά στους δυτικούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς βαριάς κατηγορίας, καθώς τα ουκρανικά αιτήματα των τελευταίων μηνών για την ενίσχυση της στρατιωτικής δύναμης της χώρας γίνονται όλο και πιο απαιτητικά. Τα βαριά τανκς Leopard 2 και Abrams που συμφώνησαν να στείλουν Ευρώπη και ΗΠΑ αντίστοιχα -έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων και αντιπαραθέσεων- φαίνεται να μην ικανοποιούν την Ουκρανία, η οποία επανέρχεται δριμύτερη ζητώντας από τη Δύση να στείλει και σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico.

Αυτό είναι «το λογικό επόμενο βήμα» για τους Ουκρανούς σημειώνει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ.

Οι τελευταίες συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και δυτικών στρατιωτικών αξιωματούχων και διπλωματών φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι μια εσωτερική συζήτηση σχετικά με τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με μαχητικά τζετ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, αναφέρει το Politico. Μάλιστα, η συζήτηση αυτή ανοίγεται από Ουκρανούς αξιωματούχους με την υποστήριξη «κρατών γερακιών της Βαλτικής», προσθέτει το Μέσο.

Και εκτιμά ότι η συζήτηση πιθανότατα θα αποδειχθεί ακόμη πιο δύσκολη από εκείνη για την προμήθεια την τανκς. Στην Ευρώπη πάντως, πολλοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι κυβερνήσεις τους δεν θεωρούν πλέον το σενάριο αυτό απαγορευτικό, αλλά ότι οι φόβοι για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης εκ μέρους της Ρωσίας παραμένουν σοβαροί.

Η Ουάσιγκτον έχει ήδη ξεκαθαρίσει στο Κίεβο ότι η προμήθεια αεροσκαφών είναι «απαγορευμένη προς το παρόν», σύμφωνα με διπλωμάτη που μίλησε εμπιστευτικά στο Politico, αλλά πρόσθεσε: «Υπάρχει μια κόκκινη γραμμή εκεί -αλλά το περασμένο καλοκαίρι είχαμε επίσης μια κόκκινη γραμμή για τους HIMARS [πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων ], και την περάσαμε. Μετά ακολούθησαν τα άρματα μάχης και αυτό είναι ενδεικτικό».

Ένας άλλος ανώτερος διπλωμάτης ευρωπαϊκής χώρας τόνισε επίσης την ταχύτητα με την οποία κλιμακώνεται η προμήθεια δυτικών όπλων. «Τα αεροσκάφη είναι εντελώς απαγορευτικά σήμερα», είπε, «αλλά μπορεί να ανοίξει και αυτή η συζήτηση σε δύο ή τρεις εβδομάδες», συμπλήρωσε με νόημα.

Στη σύνοδο κορυφής υπουργών Άμυνας τον Φεβρουάριο οι απαντήσεις

Το θολό τοπίο αναμένεται να καθαρίσει περισσότερο τον Φεβρουάριο, οπότε οι υπουργοί Άμυνας των κρατών της Δύσης αναμένεται να πραγματοποιήσουν νέα σύνοδο κορυφής στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Ράμσταϊν, στη νοτιοδυτική Γερμανία, όπου η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών είναι πολύ πιθανό να αποτελέσουν το βασικό θέμα συζήτησης

Η Ολλανδία έχει δηλώσει, δια στόματος του Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών Wopke Hoekstra, την περασμένη βδομάδα ότι θα εξετασθεί η προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16, εάν το ζητήσει το Κίεβο. «Είμαστε ανοιχτόμυαλοι, δεν υπάρχουν ταμπού», είπε ο ίδιος στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Αντίθετα, υπάρχουν και εκείνοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που απορρίπτουν κάθε ενδεχόμενο αναβάθμισης της προμήθειας των πολεμικών εξοπλισμών στο Κίεβο. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέκλεισε κατηγορηματικά την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών την Τετάρτη, επικαλούμενος την ανάγκη να αποτραπεί περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση με τη Μόσχα και στοχοποίηση της Ευρώπης.

«Δεν θα υπάρξουν παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία», τόνισε. «Αυτό έγινε σαφές πολύ νωρίς, μεταξύ άλλων και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ», υπογράμμισε ο Σολτς.

Ωστόσο, ορισμένοι στρατιωτικοί αναλύτες πιστεύουν ότι η συζήτηση στο Ράμσταϊν τον επόμενο μήνα θα επικεντρωθεί περισσότερο στην εκπόνηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση που χρειαστεί επειγόντως η αποστολή μαχητικών στην Ουκρανία στο μέλλον, παρά στην επίτευξη συμφωνίας για παραδόσεις τους στο άμεσο μέλλον.

Άλλωστε, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας προβλέπουν ότι η στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία μπορεί να διαρκέσει ακόμη και τρία με πέντε χρόνια, ή και περισσότερο, και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η Δύση πλησιάζει το όριό της στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς που μπορεί να παραχωρήσει στην Ουκρανία, ώστε να αποφευχθεί μια γενικευμένη ανάφλεξη με τη Ρωσία.

Αμελητέο δεν είναι επίσης το γεγονός ότι η διαρκής και κλιμακούμενη προμήθεια όπλων και εξοπλισμών στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της νομιμοποίησης των πολιτών στη εμπλοκή των κρατών τους στον πόλεμο, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν επιθυμεί την κλιμάκωσή του.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου