Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Μαίνονται οι άγριες μάχες στο Βολεντάρ - Επίσπευση παράδοσης των τανκς ζητά το Κίεβο

 

AP Photo/Libkos



Ισορροπία τρόμου επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην ανατολική Ουκρανία καθώς ουκρανικά και ρωσικά στρατεύματα συγκρούονται τις τελευταίες μέρες για τον έλεγχο της πόλης Βολεντάρ, στο νοτιοδυτικό τμήμα του Ντονιέτσκ, που εκτιμάται ότι θα καθορίσει πολλά για την έκβαση του πολέμου σε ό ,τι αφορά στο στρατιωτικό σκέλος.

«Σύντομα, η Βολεντάρ μπορεί να γίνει νέα πολύ μεγάλη επιτυχία για εμάς», δήλωσε χθες ο Ντένις Πουσίλιν, διορισμένος από τη Μόσχα επικεφαλής της περιφέρειας του Ντονιέτσκ.

Και οι δύο πλευρές προβάλλουν την υπεροχή τους στο συγκεκριμένο πεδίο της μάχης, παρόλο που οι συγκρούσεις συνεχίζονται αμείωτα και με ένταση, σύμφωνα με το Κίεβο.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού για τον ανατολικό τομέα Σερχίι Τσερεβάτι επιβεβαίωσε πως δίνονται «άγριες μάχες», και ισχυρίζεται πως οι Ρώσοι απωθήθηκαν και δεν προβλέπεται να καταλάβουν τη Βολεντάρ.

Οι Ρώσοι έχουν «εγκατασταθεί στο νοτιοανατολικό και στο ανατολικό τμήμα της πόλης» όπου μαίνονται «βάρβαρες μάχες», σύμφωνα με τον Γιαν Γκαγκίν, αξιωματούχο των φιλορωσικών αρχών της περιφέρειας του Ντονιέτσκ. Η πόλη των ορυχείων, 150 χιλιόμετρα από την Μπαχμούτ, και των 15.000 κατοίκων πριν τη ρωσική εισβολή, αποτελεί στρατηγικής σημασίας περιοχή για τη Ρωσία σύμφωνα με το σχέδιο πλήρους κατάκτησης της ανατολικής Ουκρανίας και προχωρήματος των δυνάμεών της προς τα δυτικά της χώρας. Η απώλειά της θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα για το Κίεβο στο μέτωπο του πολέμου, την ώρα που πιέζεται από πολλές πλευρές στα ανατολικά της Ουκρανίας και οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αντιστρέψει τη δυναμική του πολέμου.

«Η περικύκλωση και η μέλλουσα απελευθέρωση» της κοινότητας αυτής θα επιτρέψει να «αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων στο μέτωπο» και να ανοίξει ο δρόμος για την εξαπόλυση επίθεσης στην κατεύθυνση των Πόκροβσκ και Κουράχοβε, βορειότερα, εξήγησε ο Ντενίς Πουσίλιν ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ.

Οι αρχές της Ουκρανίας ανέφεραν αυτή την εβδομάδα πως οι ρωσικές δυνάμεις, που έχουν αριθμητικό πλεονέκτημα, ενέτειναν τις επιθέσεις τους στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ειδικά στη Βολεντάρ και το Μπαχμούτ, το οποίο βρίσκεται επίσης εδώ και μήνες στο στόχαστρο της Μόσχας.

Η ρωσική πλευρά ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέα επίθεση την 24η Φεβρουαρίου, όταν θα συμπληρωθεί η επέτειος της εισβολής, δήλωσε ο Ολεξίι Ντανίλοφ, γραμματέας του Συμβουλίου Άμυνας και Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας, προσθέτοντας πως αυτό «δεν είναι μυστικό».

Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (Institute for the Study of War), η Ρωσία επιδιώκει να «διασκορπίσει» τις ουκρανικές δυνάμεις, προκειμένου να δημιουργήσει «τις συνθήκες για αποφασιστική επιθετική επιχείρηση».

Υπενθυμίζεται ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και άνδρες της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ κατέλαβαν πρόσφατα τη Σολεντάρ, βόρεια της Μπαχμούτ, έπειτα από πολυήμερες και πολύνεκρες μάχες.

«Οι Ρώσοι προελαύνουν, δεχόμαστε συνεχώς πυρά, νυχθημερόν, προσπαθούν να βρουν αδύναμα σημεία στην άμυνά μας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 44χρονος Γιούρι, ουκρανός στρατιώτης, σε χαράκωμα στο Μπαχμούτ.

Επίσης στην ανατολική Ουκρανία, στην Τσάσιβ Γιαρ, δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τουλάχιστον πέντε τραυματίστηκαν από πυρά του ρωσικού πυροβολικού, ανέφεραν οι τοπικές αρχές. Βορειότερα, στην περιφέρεια Χάρκοβο, άλλοι δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν σφυροκοπήθηκε το χωριό Ντβορίτσνα, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία.

Τρεις ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 2 τραυματίστηκαν έπειτα από πλήγμα των ρωσικών δυνάμεων σε γειτονιά με σπίτια στην πόλη Κοστιαντίνιφκα, στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνήτης της επαρχίας.

Ο Πάβλο Κιριλένκο ανέφερε σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram ότι τέσσερις πολυκατοικίες και ένα ξενοδοχείο υπέστησαν ζημιές και ότι τα σωστικά συνεργεία και αξιωματούχοι της αστυνομίας έχουν σπεύσει στο σημείο για να "καταγράψουν προσεκτικά άλλο ένα έγκλημα των ρωσικών δυνάμεων κατοχής".

Η πόλη της Χερσώνας έγινε επίσης στόχος ρωσικών οβίδων, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές.

«Μάχη με το χρόνο» η παράδοση των τανκς

Την ώρα που η Δύση στέλνει εκατοντάδες τανκς βαριάς κατηγορίας στην Ουκρανία, έπειτα από επίμονα αιτήματα του Κίεβου, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι φαίνεται να ζητούν κι άλλους προηγμένους εξοπλισμούς τελευταίας τεχνολογίας, δηλαδή μαχητικά αεροσκάφη, προκειμένου να κερδίσουν όπως λένε τον πόλεμο. Μάλιστα, ο Ζελένσκι επανέλαβε την ανάγκη η Δύση να στείλει γρήγορα τα τανκς και ότι άλλο έχει καθώς «η ανάγκη είναι άμεση και χρειάζονται γρήγορες κινήσεις για να κερδηθεί η μάχη με το χρόνο».

Σύμφωνα με τον Βαντίμ Ομελτσένκο, Ουκρανό πρέσβη στη Γαλλία: «Από σήμερα, πολλές χώρες έχουν επιβεβαιώσει επίσημα τη συμφωνία τους να παραδώσουν 321 βαριά άρματα μάχης στην Ουκρανία».

Παράλληλα, η βελγική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προσφέρει στην Ουκρανία χρηματοδότηση για να προμηθευτεί πυραύλους, πολυβόλα, πυρομαχικά, τεθωρακισμένα οχήματα.

Όσο για την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, έκρινε χθες ότι το αμερικανικής κατασκευής F-16 είναι «πιθανόν το καλύτερο υποψήφιο» για να γίνει το κύριο μαχητικό της, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Γιούρι Ιγκνάτ.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε χθες να παρατείνει για άλλους έξι μήνες τις κυρώσεις που είχε επιβάλει στη Ρωσία όταν προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας το 2014 και ετοιμάζει νέα μέτρα σε βάρος της Μόσχας.

Συνάντηση Ρώσου υφυπουργού με την πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Μόσχα

Στι διπλωματικό «μέτωπο» του πολέμου, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ θα έχει συνάντηση με την Λιν Τρέισι, την νέα πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Μόσχα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η Τρέισι έφτασε στη Μόσχα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε χθες, Παρασκευή, ότι η νέα πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία δεν θα βελτιώσει τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, επειδή η Ουάσινγκτον διεξάγει έναν, όπως τον χαρακτήρισε, "υβριδικό πόλεμο" κατά της Ρωσίας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσινγκτον βρίσκονται στο χειρότερο επίπεδό τους εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τον Ριαμπκόφ, η παραδοσιακή επίδοση αντιγράφων διαπιστευτηρίων από την Τρέισι έχει ήδη συμφωνηθεί.

Η συνάντηση «αυτή θα γίνει κυριολεκτικά στις αρχές της εβδομάδας. Αναμένεται ότι η διαβίβαση αντιγράφων διαπιστευτηρίων από την Πρεσβευτή Τρέισι θα γίνει σε μένα», σημείωσε ο Ριαμπκόφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου