Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Πικρές αποκαλύψεις για το πλιάτσικο στο εργοστάσιο ζάχαρης Ημαθίας

 

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Σοκαριστική διαπίστωση για το «άδειασμα» του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο Πλατύ και έρευνα της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος για τον Χρήστο Καραθανάση ⫸ Μυστική επιχείρηση με λεωφορείο που αποβίβασε στο εργοστάσιο περίπου 35 πρώην εργαζόμενους συνοδεία εισαγγελέα, περίπου 20 αστυνομικούς και πλήθος παραγόντων για να εξακριβωθεί η καταστροφή ● Στο στόχαστρο ο άνθρωπος ο οποίος είχε παρουσιαστεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και τον υπουργό Ανάπτυξης πριν από τριάμισι χρόνια ως σωτήρας της ΕΒΖ ● Τι υποστηρίζει ο μισθωτής ● Η αυτοψία σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δείχνει ότι «σηκώθηκαν» τα ¾ του εργοστασίου, που μεταφράζεται σε απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ

Μετά την καταστροφή ήρθε… και ο σεισμός! Η καταστροφή αφορά την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, από κοντά και ο θάνατος της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα, ενώ ο σεισμός αφορά τον άνθρωπο ο οποίος είχε παρουσιαστεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ. και τον υπουργό Ανάπτυξης πριν από τριάμισι χρόνια ως σωτήρας της ΕΒΖ και ο οποίος ερευνάται τώρα από τη Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος. Η πρώτη(;) πράξη του δράματος παίχθηκε προχθές Τρίτη με τη διαπίστωση του πλιάτσικου που υπέστη το εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας. Διαπίστωση «σοκαριστική» -όπως δηλώθηκε στην «Εφ.Συν.»- που έγινε με όρους κινηματογραφικής υπερπαραγωγής.

Ενα λεωφορείο αποβίβασε στο εργοστάσιο περίπου 35 πρώην εργαζόμενους της βιομηχανίας οι οποίοι συνοδεύονταν από εισαγγελέα, περίπου 20 αστυνομικούς και ένα πλήθος παραγόντων.

Από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ ο πρόεδρος Νίκος Παπαϊωάννου και ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Πούρης (συνοδεία δικηγόρου), δικηγόρος και εκτιμητές της Τράπεζας Πειραιώς, μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών (συνοδεία δικηγόρου), κάποια στιγμή εμφανίστηκε και ο ενοικιαστής-επενδυτής Χρήστος Καραθανάσης (συνοδεία δικηγόρου). Εκτός από τις προαναφερόμενες «επίγειες δυνάμεις», ανυψώθηκε και drone για να αποδίδει εναέριες λήψεις του χώρου.

00:35
00:00
Play
(Space)
Unmute
(m)
Settings
Fullscreen
(f)

Η επιχείρηση αφορούσε την πρώτη καταγραφή του χώρου και των εγκαταστάσεων διότι υπήρχαν καταγγελίες ότι έχει γίνει πλιάτσικο στα μηχανήματα από τότε που ο κ. Καραθανάσης νοίκιασε ως επενδυτής που θα ανέστηνε τη βιομηχανία τα εργοστάσια Πλατέος και Σερρών. Η επιχείρηση οργανώθηκε με μυστικότητα τέτοια που οι 35 πρώην εργαζόμενοι στην ΕΒΖ -οι οποίοι έχουν ήδη μεταταχθεί σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου ή βγήκαν στη σύνταξη- ανταποκρίθηκαν σε κλήση της εισαγγελέως που έχει αναλάβει την υπόθεση, αλλά δεν γνώριζαν ποιος ήταν ο λόγος της κλήσης και πολύ περισσότερο ότι θα μεταφέρονταν στο Πλατύ.

Ο κάθε ένας από τους 35 εργαζόταν τα προηγούμενα χρόνια σε κάποιο πόστο στο Πλατύ και κλήθηκαν επιτόπου να διακριβώσουν αν υπήρχαν αλλαγές στις εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα που χειρίζονταν. Ασφαλείς πληροφορίες της «Εφ.Συν.» θέλουν τους εργαζόμενους αυτούς να διαπιστώνουν επιτόπου ότι «σηκώθηκαν» τα ¾ του εργοστασίου!

Αν και αόριστοι, οι πρώτοι υπολογισμοί μιλούν για απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων. Οπως χαρακτηριστικά μας μεταφέρθηκε, «μόνο τα 2 TDS, οι εκχειλίσεις που λέμε εμείς, δηλαδή τα μεγάλα καζάνια διαμέτρου μέχρι 10 μέτρα όπου "βράζαμε" τα τεύτλα, κοστίζουν πάνω από 30 εκατομμύρια το ένα…». Αλλος παρών στην καταγραφή αρκέστηκε να πει ότι περιμένει τον τελικό απολογισμό που έγινε με πολλή μεθοδικότητα, ωστόσο «η εικόνα ήταν σοκαριστική».

Λείπουν μηχανήματα

Οσο διεξαγόταν η καταγραφή αφίχθη και ο κ. Καραθανάσης με τον δικηγόρο του και υπήρξε κάποια στιγμή ένταση με το Δ.Σ. της ΕΒΖ, ιδίως όταν έγιναν ερωτήσεις για το πού βρίσκονται τα μηχανήματα που λείπουν. Ο κ. Καραθανάσης αντέτεινε -όπως και στη δήλωσή του που φιλοξενεί η «Εφ.Συν.»- ότι βρίσκονται στο εργοστάσιο των Σερρών, γεγονός φυσικά που μπορεί εύκολα να διακριβωθεί. Ηδη μάλιστα, λένε οι πληροφορίες, μηχανικός εκτιμητής της Τράπεζας Πειραιώς βρέθηκε και στις Σέρρες όπου διαπίστωσε ότι η εικόνα του εκεί εργοστασίου αφενός δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα που είδαν στο Πλατύ, αφετέρου θα γίνει και άλλη εκτίμηση τις επόμενες μέρες.

Ολα τα ανωτέρω παρακολουθούσαν με αληθινή αγωνία οι άνθρωποι της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας. Και με το δίκιο τους, φυσικά, για λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω.

Η εμπλοκή μιας υπηρεσίας όπως η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος επεκτείνει αυτομάτως και αναβαθμίζει κατά πολύ το πεδίο που οι αστυνομικοί και η εισαγγελέας ερευνούν, πολλοί μάλιστα μας παρέπεμπαν σε δημοσιεύματα του τελευταίου διαστήματος που άφηναν υπονοούμενα για σύνδεση και με υποθέσεις που απασχολούν αυτές τις μέρες τη δημοσιότητα. (σημ.: η «Εφ.Συν.» δεν έχει διακριβώσει η ίδια την αλήθεια αυτών των πληροφοριών.)

Ποιος έστειλε τη Δίωξη

Το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι ποιος έστειλε τη Δίωξη στο Πλατύ. Τρεις είναι οι πιθανές απαντήσεις: κινήθηκε η Τράπεζα Πειραιώς, το Δ.Σ. της ΕΒΖ ή υπήρξε συγκεκριμένη καταγγελία. Το τρίτο σενάριο μάλλον είναι και το πλέον αδύναμο δεδομένου ότι εδώ και πολύ καιρό η «Εφ.Συν.» αναφερόταν στα καταγγελλόμενα -αλλά με αδυναμία απόδειξης τότε- για πλιατσικολόγηση των εγκαταστάσεων στο Πλατύ, αλλά κανένας κυριολεκτικά δεν έδειξε να συγκινείται, πόσο μάλλον να ερευνά.

Τι απαντά για τις ελλείψεις

Ο Χρήστος Καραθανάσης ρωτήθηκε από την «Εφ.Συν.» για την έρευνα της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και απάντησε πως «θα δούμε τι θα γίνει στην πορεία, δεν θέλω να πω κάτι αυτή τη στιγμή. Εχουμε πορεία μπροστά μας. Ξέρουν αυτοί. Εχουν τον σκοπό τους. Ας κάνουν τα πάντα, αλλά αρμόδια είναι τα δικαστήρια».

Σχετικά με τις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν στο Πλατύ, μας λέει πως «όλα έχουν μεταφερθεί στις Σέρρες, γιατί είναι έτοιμο για λειτουργία, ας μας κάνουν έλεγχο. Εμείς έχουμε σκοπό να λειτουργήσουμε μόνο το εργοστάσιο Σερρών όπου κάναμε επενδύσεις 3,5 εκατομμύρια και το Πλατύ θα το έχουμε αποθήκη και συσκευαστήριο. Αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα δεν θα μας έδιναν τρεις παρατάσεις, έχω παράταση ενοικίασης τώρα μέχρι τον Αύγουστο». Τον ρωτάμε γιατί πήρε τα μηχανήματα από το Πλατύ και απαντά πως «είναι παλιά, κάποια από το 1962, και κάνουμε το εργοστάσιο πιο λειτουργικό».

Επιμείναμε ρωτώντας γιατί πήρε τα μηχανήματα αφού ήταν άχρηστα και έχει ενοίκιο μέχρι τον Αύγουστο και μας απάντησε πως «έχω σκοπό να αγοράσω τα εργοστάσια, όπως προσπάθησα να αγοράσω και τα γραφεία, αλλά δεν τα κατάφερα».

Πωλήθηκαν τα γραφεία της ΕΒΖ στην Αριστοτέλους

Το τελευταίο νέο των ημερών είναι κι αυτό αποκαρδιωτικό, καθώς χάθηκε άλλο ένα περιουσιακό στοιχείο, ένα εμβληματικό από κάθε άποψη τεκμήριο της ύπαρξης της ΕΒΖ. Μόλις την περασμένη Παρασκευή σε δημόσιο διαγωνισμό πωλήθηκαν τα γραφεία της ΕΒΖ στην πλατεία Αριστοτέλους έναντι 4 εκατομμυρίων ευρώ περίπου και κύριος του χώρου είναι πλέον ο Ομιλος Σούπερ Μάρκετ Μασούτης. Στα αξιοσημείωτα του σχετικού διαγωνισμού είναι ότι είχε υποβάλει πρόταση εξαγοράς των γραφείων και… ο κ. Καραθανάσης.

Η αμαρτωλή ιστορία της ΕΒΖ και τα δεκάδες
ερωτήματα για τον θάνατο της τευτλοκαλλιέργειας

Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο υπεγράφη… νέα παράταση της σύμβασης εκμίσθωσης για άγνωστους λόγους, αφού έτσι κι αλλιώς όχι μόνο ελληνική ζάχαρη δεν παρήχθη, αλλά ούτε ένα τεύτλο δεν έσπειραν οι τευτλο­παραγωγοί σε ολόκληρη τη χώρα

Ο θάνατος της τευτλο­καλλιέργειας για παραγωγή ζάχαρης στην Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τον Εβρο (αν θυμάστε, υπάρχει και εργοστάσιο στην Ορεστιάδα) συντελέστηκε μέσα σε… νεκρική σιγή

Το πρώτο ενοικιαστήριο για τα εργοστάσια Πλατέος και Σερρών υπεγράφη στις 5 Νοεμβρίου του 2019 με τυμπανοκρουσίες περί σωτηρίας της ΕΒΖ και της τευτλοκαλλιέργειας. Είχε προηγηθεί ο «γύρος του θριάμβου» στο Πλατύ με τον Αδωνι Γεωργιάδη συνοδεία του κ. Καραθανάση, βουλευτών του νομού Ημαθίας, ακόμη και της Θεσσαλονίκης (Στράτος Σιμόπουλος). Μόνο ένας(!) αγρότης είχε τότε διαμαρτυρηθεί και είχε παραπεμφθεί με το ύφος εκείνων -και των σημερινών- ημερών στην… Κουμουνδούρου.

Τις πολλές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες του συμβολαίου είχαμε εγκαίρως καταγράψει («Εφ.Συν.» 22.2.2020, ΕΒΖ: «Τρύπιο» μισθωτήριο, παραβιάσεις και δυσοίωνο μέλλον). Από εκείνο το δημοσίευμα αντιγράφουμε την παράγραφο που σχετίζεται με τις τρέχουσες εξελίξεις, όπου σημειώναμε πως «μπορεί επίσης το μισθωτήριο να λέει ότι "η Εκμισθώτρια και η Μισθώτρια θα συντάξουν και θα υπογράψουν πρωτόκολλα παράδοσης-παραλαβής για την παράδοση των Μισθίων, η υπογραφή των οποίων θα αποτελέσει την απόδειξη παράδοσης του μισθίου και του εξοπλισμού στην πραγματική τους κατάσταση, αντιπαραβάλλοντας όσα περιγράφονται στα Παραρτήματα", αλλά αυτό δεν τηρήθηκε και αντικαταστάθηκε από ένα πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής… "με επιφύλαξη"(!) μετά από σύσκεψη 17.12.2020 στο γραφείο του Αδώνιδος Γεωργιάδη (δηλαδή τα εργοστάσια παραδόθηκαν εν λευκώ και δεν τινάζονται άραγε στον αέρα και όλες οι προβλέψεις του μισθωτηρίου για τον χρόνο αποχώρησης του μισθωτή;)».

Αυτό μας φέρνει στο σήμερα καθότι μόλις τον περασμένο Νοέμβριο υπεγράφη… νέα παράταση της σύμβασης μέχρι και τον Αύγουστο, για άγνωστους λόγους, αφού έτσι κι αλλιώς όχι μόνο ελληνική ζάχαρη δεν παρήχθη, αλλά ούτε ένα τεύτλο δεν έσπειραν οι τευτλοπαραγωγοί σε ολόκληρη τη χώρα. Προφανώς εκείνοι οι τευτλοπαραγωγοί που το 2019 πίεζαν επίσης να αναλάβει τη βιομηχανία ο κ. Καραθανάσης, σήμερα δεν θα ξέρουν πού να κρυφτούν ή θα χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο, αλλά είναι πολύ αργά.

Κανένας βέβαια δεν μπορεί να λέει ότι δεν γνώριζε. Μόλις έναν χρόνο πριν, λίγες μέρες πριν λήξει το πρώτο μισθωτήριο, γινόταν σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης για το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα («Εφ.Συν.» 16.2.2022, Η καταστροφή πέτυχε και γι’ αυτό επαναλαμβάνεται) με τον βουλευτή Λάρισας Χρήστο Κέλλα να πανηγυρίζει διανέμοντας και τις σχετικές φωτογραφίες. Κάπου εδώ εισέρχεται και η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας (ΣΥΝΠΕ) με έδρα τις Σέρρες (σημ.: πρόσφατα άλλαξε διοίκηση) που επίσης θα χτυπάει το κεφάλι της. Καθότι στο μισθωτήριο η τράπεζα εμφανίζεται ως η εκμισθώτρια και ως υπομισθώτρια η Royal Sugar, δηλαδή ο κ. Καραθανάσης.

Ο ίδιος ο επιχειρηματίας επικαλούνταν μέχρι τώρα τον κορονοϊό, ο οποίος δεν τον εμπόδισε πάντως να έχει υψηλά κέρδη από τη διακίνηση ζάχαρης -εισαγόμενης φυσικά-, αφού το 2021 είχε άνοδο τζίρου κατά 4,722 εκατομμύρια ευρώ, στα 31,474 εκατομμύρια (αύξηση 17,65%). Τη ζάχαρη αυτή εισήγαγε ο κ. Καραθανάσης και συσκεύασε στο εργοστάσιο των Σερρών, κάνοντας χρήση -κατόπιν νόμιμης άδειας αφού νοίκιασε τα δικαιώματα χρήσης- ακόμη και της γνωστής συσκευασίας της ΕΒΖ με το κοριτσάκι.

Εχει πολύ ενδιαφέρον ότι ο θάνατος της τευτλοκαλλιέργειας για παραγωγή ζάχαρης στην Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τον Εβρο (αν θυμάστε, υπάρχει και εργοστάσιο στην Ορεστιάδα) συντελέστηκε μέσα σε… νεκρική σιγή. Απειροελάχιστες οι φωνές διαμαρτυρίας, λιγότεροι και από τα δάχτυλα ενός χεριού μίλησαν στις τοπικές κοινωνίες κι αυτοί στριμώχτηκαν, λοιδορήθηκαν, απομονώθηκαν και φιμώθηκαν. Σιωπή από την τοπική αυτοδιοίκηση (ο Δήμος Αλεξάνδρειας έχει πληρωθεί άραγε τα 200.000 ευρώ δημοτικά τέλη που έπρεπε να πληρώσει ο επενδυτής βάσει υποχρέωσης που απορρέει από το μισθωτήριο για το εργοστάσιο στο Πλατύ;). Σιωπή των κάποτε λαλίστατων νεοδημοκρατών βουλευτών.

Αλήθεια, τι έχει να πει ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, βουλευτής Ημαθίας - μήπως έχει στο χαρτοφυλάκιό του ό,τι απέμεινε από την πάλαι ποτέ Αγροτική Τράπεζα στην οποία τυπικά τουλάχιστον ανήκει ακόμη η ΕΒΖ; Και η Τράπεζα Πειραιώς τι έχει να πει άραγε για τα σχέδια διάσωσης, τα δικά της εννοούμε, τι έχει να πει έστω τώρα που αποκαλύπτεται ότι με δεδομένη την καταστροφή στο Πλατύ βαίνει απομειούμενη και η αξία του ακινήτου; Αναλόγως, μια τοποθέτηση θα αναμένει και η κοινωνία από τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μόλις Τώρα: Χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες περικυκλώνονται σε 3 διαφορετικ...

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας δεν διευκρίνισε πού ακριβώς βρίσκονταν το ουκρανικό οχυρό που κατέλαβε σήμερα ο ρωσικός στρατός. Περικυκλώνονται ...