Παρασκευή 14 Απριλίου 2023

Πέρασε από το Συνταγματικό Συμβούλιο η μεταρρύθμιση Μακρόν για τις συντάξεις

 

AP Photo/Lewis Joly



Σφοδρές οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που ζητά από τον Μακρόν να πάρει πίσω τον νόμο • Η συνδικαλιστική συνομοσπονδία αρνείται να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο και καλεί σε νέες κινητοποιήσεις με αποκορύφωμα την Εργατική Πρωτομαγιά.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας ενέκρινε στο μεγαλύτερο μέρος της τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση για αύξηση του ορίου ηλικίας στα 64. Το Σώμα απέρριψε το αίτημα για δημοψήφισμα που είχε καταθέσει η πρωτοβουλία των κομμάτων της Αριστεράς, αλλά και έξι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, κρίνοντας ότι «δεν είχαν θέση στον αναφερόμενο νόμο», ως μέτρα οικονομικής φύσης.

Ένα δεύτερο αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, που κατατέθηκε την τελευταία στιγμή, θα εξεταστεί στις 3 Μαΐου.

Το Συνταγματικό Συμβούλιο επικύρωσε τα βασικά στοιχεία της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, που πλέον μπορεί να γίνει νόμος του κράτους μόλις ο πρόεδρος Μακρόν δώσει το κείμενο προς δημοσίευση. 

Νέες συγκεντρώσεις

Η μεταρρύθμιση έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις σε όλη τη χώρα με την πλειονότητα των πολιτών να τη θεωρούν άδικη και επικίνδυνη, ωστόσο το συμβούλιο την έκρινε συνταγματική.

Η απόφαση ανακοινώθηκε ενώ όλη η χώρα βρίσκεται σε αναβρασμό και με τους πολίτες να βρίσκονται επί ποδός μάχης. Το κτίριο του Συνταγματικού Συμβουλίου φρουρείται από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, καθώς υπάρχει φόβος για νέα επεισόδια, ανάλογα με αυτά που έχουν καταγραφεί σε συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις τους προηγούμενους μήνες. Στο Παρίσι έχουν απαγορευθεί οι συγκεντρώσεις στους δρόμους γύρω από το κτίριο του συμβουλίου.

Χιλιάδες πολίτες σε πολλές πόλεις της Γαλλίας βρίσκονται από νωρίς στους δρόμους διαδηλώνοντας εν αναμονή της απόφασης. Μετά την ανακοίνωσή της, νέες συγκεντρώσεις άρχισαν να γίνονται σε διάφορες πόλεις.

Ικανοποίηση από την πρωθυπουργό

Με ανάρτησή της στο Twitter, η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, προφανώς ικανοποιημένη από την απόφαση του συμβουλίου, δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού έχει φτάσει «στο τέλος της δημοκρατικής της διαδικασίας».

«Απόψε, δεν υπάρχει νικητής ή χαμένος», πρόσθεσε, απαριθμώντας όπως είπε τα πολλά «βήματα προόδου» που περιέχονται στο κείμενο, σύμφωνα με την ίδια.

«Με αυτή τη μεταρρύθμιση, το συνταξιοδοτικό μας σύστημα θα είναι έχει ισορροπήσει το 2030. Η επιθυμία της κυβέρνησης είναι τώρα να συνεχίσει τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για να δώσει περισσότερο νόημα στην εργασία, να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας και να επιτύχει πλήρη απασχόληση».

Οι πρώτες αντιδράσεις

Οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης μετά την ανακοίνωση της απόφασης επιμένουν ότι η απόφαση «δεν σφραγίζει» την εφαρμογή της μεταρρύθμισης.

Ο  ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν-Λικ Μελανσόν, δήλωσε ότι «ο αγώνας συνεχίζεται». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αποφάσεις του Συνταγματικού Συμβουλίου δείχνουν «ότι είναι πιο προσεκτικό όσον αφορά τις ανάγκες της προεδρικής μοναρχίας παρά για τις ανάγκες του κυρίαρχου λαού».

Αμέσως μετά, η συμμαχία των κομμάτων που κατέβηκαν στις εκλογές υπό τον Μελανσόν, Nupes, πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο «να μην προχωρήσει στην έκδοση του νόμου», αλλά να τον αποσύρει ή να επιστρέψει να τον κρίνει ο λαός με δημοψήφισμα.

«Δεν είναι αυτή η απόφαση που θα αλλάξει τη γνώμη ενός ολόκληρου λαού, αποφασισμένου να μην αφήσει αυτή τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος να περάσει στα 64», σημείωσε η επικεφαλής του LFI, Ματίλντ Πανό.

«Είναι απογοήτευση», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), Ολιβιέ Φορ. «Είμαστε αντιμέτωποι με έναν κακό, άδικο, παράνομο νόμο», είπε, «έστω και αν είναι συνταγματικά επικυρωμένος».

Από την πλευρά της η ηγέτιδα της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν επισήμανε ότι «η μοίρα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης δεν έχει κριθεί».

Η επικεφαλής των βουλευτών του Εθνικού Συναγερμού κάλεσε τους ψηφοφόρους «να προετοιμάσουν την αλλαγή στην εξουσία που θα ανατρέψει σε αυτήν την άχρηστη και άδικη μεταρρύθμιση».

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (RN), Ζορντάν Μπαρντέλα, εκτίμησε από την πλευρά του ότι «ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα μπορέσει να κρυφτεί πίσω από την απόφαση, που σε καμία περίπτωση δεν κλείνει τη συζήτηση», ενώ διαπίστωσε ότι πλέον υπάρχει χάσμα ανάμεσα στον πρόεδρο και τους πολίτες.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε δημοκρατικό αδιέξοδο», αντέδρασε από την πλευρά της η γραμματέας των Πρασίνων, Μαρίν Τοντελιέ, που δήλωσε σοκαρισμένη και από την απόρριψη του κοινού αιτήματος της αριστερής αντιπολίτευσης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Η μεταρρύθμιση είναι νόμιμη αλλά περισσότερο από ποτέ παράνομη», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «τα κόμματα, τα συνδικάτα, οι Γάλλοι δεν θα υποχωρήσουν». 

Ο επικεφαλής του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος PCF, Φαμπιέν Ρουσέλ, είπε ότι «υπήρχαν πολλά επιχειρήματα για να μην επικυρωθεί αυτός ο νόμος» και κάλεσε τόσο τον Εμανουέλ Μακρόν όσο και την πρωθυπουργό Μπορν «να μην δημοσιεύσουν τον νόμο εντός 48 ωρών. Αυτό θα ήταν πραγματικό χαστούκι, πρόκληση».

Η πρόσκληση Μακρόν στα συνδικάτα

Ώρες πριν ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου, ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τα γαλλικά συνδικάτα να τον συναντήσουν την Τρίτη στο προεδρικό μέγαρο, «όποια κι αν είναι η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου».

«Θα είναι απαραίτητα η αρχή ενός κύκλου επαφών που ο πρόεδρος και η κυβέρνηση θα συνεχίσουν τις επόμενες εβδομάδες με τους κοινωνικούς εταίρους. Η πόρτα του Ελιζέ θα παραμείνει ανοιχτή, χωρίς προϋποθέσεις, για τον διάλογο αυτό», σύμφωνα με πηγές στο Ελιζέ.

Πάντως, οι συνδικαλιστές απέρριψαν «πανηγυρικά» την πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν.

Η συνομοσπονδία των συνδικάτων, μετά την απόφαση, ζήτησε από τον Εμανουέλ Μακρόν να μην προχωρήσει στην επικύρωση του νόμου, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί «καμία συνάντηση με την εκτελεστική εξουσία» έως την 1η Μαΐου.

Μάλιστα, προειδοποίησε για νέες κινητοποιήσεις, σημειώνοντας ότι θα υποστηρίξει «τοπικές δράσεις και απεργίες (…) που θα αποφασιστούν τοπικά», ενώ έκανε κάλεσμα για τις κινητοποιήσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς ώστε η 1η Μαΐου να γίνει «ημέρα εξαιρετικής λαϊκής κινητοποίησης ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Gold Switzerland: «Ο Μπάιντεν και το βαθύ κράτος κάνουν ότι μπορούν για να ξεκινήσουν τον Γ’ ΠΠ πριν αναλάβει ο Τραμπ» «Πρόκειται για μια σύγκρουση από την οποία οι ΗΠΑ το ΝΑΤΟ και ο κόσμος μπορούν μόνο να χάσουν» 27.11.2024 | 11:08

  O μεγάλος επενδυτικός οίκος Gold Switzerland,  σε νέα έκθεση του για την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης αναφέρει ότι ο Τ.Μπάιντεν  και το...