Νόσος Χ: Έρχεται νέα θανατηφόρα πανδημία; Απαντά στο CNN Greece ο Γκίκας Μαγιορκίνης
Μπορεί να αποτελεί υποθετικό σενάριο προσώρας, ωστόσο η νόσος Χ, δεν αποκλείεται να μας απασχολήσει ιδιαίτερα στο εγγύς μέλλονκαι μάλλον αρνητικά, καθώς πρόκειται για μία θανατηφόρα νόσο και ίσως αποδειχθεί η επόμενη πανδημία.
Καθώς τις τελευταίες ώρες γίνεται μεγάλη συζήτηση γύρω από τη νόσο Χ, αξίζει να φωτίσουμε μερικές πλευρές της άγνωστης αυτής νόσου, η οποία ήδη έχει προκαλέσει ντελίριο φόβου και προβληματισμού.
Κατ’ αρχάς νόσο Χ, την ονόμασε ήδη από το 2018 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως επισημαίνει στο CNN Greece, ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.
Η νόσος Χ, είναι μία άγνωστη νόσος, η οποία ωστόσο μπορεί να προκαλέσει πανδημία, ενώ μπορεί να είναι ιός, βακτήριο ή μύκητας, επισημαίνει, προσθέτοντας, ότι στην παρούσα φάση πρόκειται για ένα υποθετικό σενάριο, καθώς στην κυριολεξία, δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά πότε θα μας χτυπήσει την πόρτα, όπως πραγματικά δεν γνωρίζουμε πότε θα χτυπήσει ένα επόμενος σεισμός.
Θανατηφόρα κατά 70%
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η νόσος αυτή, είναι θανατηφόρα κατά 70% σε σύγκριση με τον COVID-19, ο καθηγητής αναφέρει ότι το 70% δεν είναι ένα φοβερά μεγάλο νούμερο και δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Αυτό όμως που αξίζει να κρατήσουμε και να μας ανησυχήσει, είναι ότι όλες οι επιδημίες προέρχονται από ζώα, επομένως και η νόσος Χ θα είναι μία μολυσματική ζωονόσος ασθένεια. Να θυμίσουμε, ότι ο Έμπολα, ο HIV/AIDS και ο COVID- 19 είναι ζωονοσογόνες επιδημίες.
Από που θα προέλθει
Αναφορικά από ποιο σημείο θα προέλθει η νόσος Χ, ο κ. Μαγιορκίνης τονίζει ότι η Αφρική, η Κίνα αλλά και η Νότια Αμερική, αποτελούν τα σημεία εκείνα του πλανήτη που ενοχοποιούνται και που δεν αποκλείεται να ξεκινήσει από εκεί η νέα πανδημία.
Τι θα πρέπει να προσέχουμε επομένως το διάστημα αυτό που η κοινωνία έχει ανοίξει, έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία του COVID-19 και συνεχίζουμε (ευτυχώς!!) την ζωή μας με ταξίδια αλλά και συναθροίσεις, και τι θα πρέπει να προσέχουμε γενικότερα στο μέλλον, ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο μιας νέας υγειονομικής κρίσης, όσο περνά από το χέρι μας;
Κατ’ αρχάς θα πρέπει προσέχουμε τις επαφές μας με τα ζώα, είτε άγρια, είτε οικόσιτα και όταν ταξιδεύουμε να προσέχουμε ιδιαιτέρως τι τρώμε (για παράδειγμα όχι ωμό κρέας), απαντά ο καθηγητής Μαγιορκίνης και προσθέτει: Επίσης σε χώρες όπου ενδείκνυται ο εμβολιασμός, θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε πάντα και να μην
αμελούμε αυτήν την ασπίδα προστασίας.
Χτίζοντας ανθεκτικά συστήματα υγείας
Και φυσικά αυτό που μας δίδαξε η πανδημία του SARS – CoV2, υπογραμμίζει καταλήγοντας ο καθηγητής, είναι η ανάγκη να ενισχύσουμε τα υγειονομικά μας συστήματα, ώστε να γίνουν πραγματικά ανθεκτικά και βιώσιμα, να συνεχίσουμε τις
μεταρρυθμίσεις για μία ισχυρή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα δημόσια νοσοκομεία και να στελεχώσουμε ακόμη πιο δυναμικά όλο το ΕΣΥ με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου