Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Μετεξεταστέο το ψηφιακό «θαύμα»

 

Ο μέχρι πρότινος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης / EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Στα δύσκολα αξιολογούνται τα συστήματα, οι άνθρωποι που τα υπηρετούν και αυτοί που τα σχεδιάζουν. Ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα της προηγούμενης Κυριακής, το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος στη συνείδηση του κόσμου έχει καταρρεύσει με κρότο μετά την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών.

Στην πρεμιέρα των ενδοσχολικών εξετάσεων στα Γενικά Λύκεια, χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες σε όλη τη χώρα βρέθηκαν μπροστά σε μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία καθώς κατέρρευσε η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις οι εξετάσεις να αναβληθούν. Τα συναρμόδια υπουργεία απέδωσαν το περιστατικό σε μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση.

Η κυβέρνηση της αξιολόγησης και της εντατικοποίησης της Παιδείας αποδείχτηκε ερασιτέχνις, χάνοντας στο δικό της γήπεδο. Ηταν η δεύτερη αποτυχία μέσα σε λίγους μήνες, μετά το οργανωτικό φιάσκο στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ τον Μάρτιο.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έμεινε μετεξεταστέα και στο επίπεδο της κυβερνοασφάλειας. Τον Ιούλιο του 2021 το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δέχεται επίθεση χάκερ με αποτέλεσμα για τρεις μέρες να επικρατεί επιτελικό μπάχαλο. Τον Μάρτιο του 2022 στα Ελληνικά Ταχυδρομεία έγινε ανάλογη επίθεση σε έναν αθωράκιστο δημόσιο οργανισμό, για την εξυγίανση του οποίου οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 250 εκατομμύρια ευρώ. Τα υποκαταστήματα έμειναν ψηφιακά «ανάπηρα» για εβδομάδες καθώς οι περισσότεροι από τους servers είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ παρατηρήθηκε σημαντική καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων σε πολλές περιοχές.

Τον Ιανουάριο του 2022 είχε προηγηθεί ανάλογο περιστατικό στη Βουλή και τον Αύγουστο του ίδιου έτους ένας τεράστιος όγκος κρίσιμων αρχείων του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) διέρρευσε στο dark web.

Η κυβέρνηση (των παρακολουθήσεων) και ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να διαφημίζουν μια σειρά από χρήσιμες υπηρεσίες μέσω του gov.gr, όμως αυτή η επιφανειακή προσβασιμότητα στην έκδοση μιας σειράς πιστοποιητικών δεν συνιστά εξ ορισμού την πραγματική «ψηφιοποίηση του κράτους». Η Ελλάδα βρίσκεται μόλις στην 29η θέση σε 33 χώρες, στη σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ του 2022, στον τομέα ψηφιακής διακυβέρνησης, παρά τα τεράστια ευρωπαϊκά ποσά που έχουν επενδυθεί.

Αν σε κάτι πάντως «αρίστευσε» η κυβέρνηση και ο κ. Πιερρακάκης την τελευταία τετραετία, αυτό ήταν οι αμέτρητες απευθείας αναθέσεις ψηφιακών έργων και η διαρροή προσωπικών δεδομένων χιλιάδων χρηστών. Χωρίς χάκερ και κυβερνοεπιθέσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...