Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Τι λένε οι δημοσκόποι για τη νίκη Κασσελάκη και την επόμενη ημέρα στο ΣΥΡΙΖΑ

 Τι λένε οι δημοσκόποι για τη νίκη Κασσελάκη και την επόμενη ημέρα στο ΣΥΡΙΖΑ


Άκρως ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τους λόγους που οδήγησαν στη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη, τις ανατροπές που αναμένονται στο ΣΥΡΙΖΑ και τις πολιτικές εξελίξεις που πυροδοτεί στα άλλα κόμματα της αριστεράς, προκύπτουν από τους δημοσκόπους κ.κ. Δημήτρη Μαύρο (MRB),  Γιώργο Αράπογλου (Pulse) και Ανδρέα Δρυμιώτη.

«Εγώ περιμένω ότι θα γίνουν μεγάλες ανατροπές και αυτές τις μεγάλες ανατροπές τις έχουν νιώσει κάποια από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό και αισθάνονται απειλή θέλετε, ανάγκη άμυνας θέλετε και που μας κάνουν εμάς απ’ έξω να λέμε “μήπως διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ;», δήλωσε ο Δημήτρης Μαύρος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ερωτηθείς εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει με διάσπαση, ο επικεφαλής της MRB απάντησε: «Η αίσθησή μου είναι ότι δε θα διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ εν τέλει γιατί θα τους ενώσει η ελπίδα μιας νίκης. Διότι ένας από τους ισχυρότερους λόγους που επελέγη ο κ. Κασσελάκης ήταν ότι μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα από όλους τους άλλους τον κύριο Μητσοτάκη». 

«Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αυτό το οποίο έγινε είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ το έργο δεν πήγαινε καλά. Άρα έπρεπε αντί να αλλάξουμε τους ψηφοφόρους, να αλλάξουμε το έργο. Και το άλλαξαν το έργο», ανέφερε εξάλλου ο Δ. Μαύρος.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι ένα πρόσωπο που κάποια στιγμή θα μπορούσε να κερδίσει σε εθνικές εκλογές τον Κυριάκο Μητσοτάκη απάντησε υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένα άτομο πολύ δομημένο, πολύ μελετηρό, πολύ μεθοδικό. Έχει γνώσεις από πολύ μικρός διότι εκεί που έπαιζε με τα παιχνίδια του είχε μια οικογένεια από πίσω η οποία μιλούσε για όλα αυτά που απασχολούν τη χώρα με αποτέλεσμα να μην είναι απλή περίπτωση ενός πολιτικού ο οποίος μοιάζει μοντέρνος. Έχει δομές από πίσω και βεβαίως ταυτοχρόνως απέκτησε ή είχε ή ήξερε ότι πρέπει να αναπτύξει την ικανότητα του επικοινωνείν και το κατάφερε».

Οι τρεις λόγοι που έφεραν τη νίκη του Στ. Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης ως πρόσωπο, τα social media και το κοινό στο οποίο απευθύνθηκε ήταν οι λόγοι της νίκης του, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pulse, Γιώργο Αράπογλου.

Ερωτηθείς στην ΕΡΤ για το γεγονός πως σε λιγότερο από ένα μήνα και ενώ δεν τον γνώριζε κανείς πριν έγινε πρόεδρος του κόμματος απάντησε πως δεν έχει δει ξανά ποτέ κάτι παρόμοιο και τόνισε πως δεν έχει περιπτώσεις που να εκτοξεύθηκαν και να μην ανέβηκαν την κομματική ιεραρχία μέσα σε ελάχιστες μέρες.

Εκτίμησε ότι στη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη συνέβαλε: «Όπως κάθε εξέλιξη, οφείλεται πρώτα από όλα στο ίδιο το πρόσωπο. Δεύτερον, στο κοινό το οποίο απευθύνεται. Ας σκεφτούμε σε τι κατάσταση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από μία σημαντική ήττα που κατέγραψε απέναντι στη Νέα Δημοκρατία με μία από τις μεγαλύτερες διαφορές που έχουν καταγραφεί. Και τρίτον, στην εποχή, στις αλλαγές που έχουμε πλέον λόγω τεχνολογίας, αλλαγές και εξελίξεις στην ενημέρωση. Και τα τρία μαζί νομίζω συνέβαλαν στο να εκδηλωθεί αυτό το φαινόμενο έτσι όπως το παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ημέρες».

«Ίσως είναι το μήνυμα, ίσως είναι όμως η εικόνα, τα χαρακτηριστικά του, ίσως είναι οι συμβολισμοί. Όλα μαζί, νομίζω είναι αυτά που γοήτευσαν τους ψηφοφόρους που πήγαν και τον ψήφισαν» τόνισε.

Α. Δρυμιώτης για πολιτικές παρεκτάσεις της εκλογής Κασσελάκη

Ο γνωστός πολιτικός αναλυτής Ανδρέας Δρυμιώτης εκτίμησε πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, πρέπει να ανησυχεί περισσότερο από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η εικόνα την οποία προβάλλει ο Κασσελάκης είναι αριστερή, λιγότερο ριζοσπαστική, είναι πιο συστημικός. Πού θα πάει λοιπόν; Υπάρχει ένα μεγάλο κενό που το έχει αφήσει δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ. Θα δείτε ότι ένα μέρος από τους ψηφοφόρους θα πάρει από το ΠΑΣΟΚ, ενώ περιμέναμε να συμβεί το ανάποδο», ανέφερε στις δηλώσεις του στην ΕΡΤ.

«Το γεγονός ότι δύο προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νίκος Παππάς πήραν από 8% ο καθένας, δείχνει την πραγματική απογοήτευση του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ προς τον ΣΥΡΙΖΑ τον ίδιο όπως τον ξέραμε. Γι’ αυτό και ανέδειξαν κάτι καινούργιο, το οποίο τους δίνει την ελπίδα ότι θα ανακάμψουν. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ «μίλησαν», αλλά η απήχηση του στην υπόλοιπη κοινωνία, έπεται να φανεί στις πρώτες δημοσκοπήσεις», είπε ο αναλυτής.

Εκτίμηση του Ανδρέα Δρυμιώτη είναι ότι «ο Κασελάκης είναι σαν ξενιστής αυτή τη στιγμή. ‘Η θα αλλάξει τον ΣΥΡΙΖΑ ή ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον απορροφήσει. Εγώ πιο πολύ πιστεύω ότι θα αλλάξει το ΣΥΡΙΖΑ και ένα μεγάλο μέρος του θα φύγει.»

Θ. Γεράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι σε ένα «ραντεβού στα τυφλά»

Για το τι σηματοδοτεί η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Marc, Θωμάς Γεράκης,  εκτιμώντας πως μετά τις βαριές εκλογικές ήττες και την αποχώρηση του κ. Τσίπρα οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν στα όρια της απόγνωσης και έγιναν επιρρεπείς στο ρίσκο ψάχνοντας να βρουν έναν νέο Τσίπρα.

Όπως σημείωσε, «έχουμε ένα εκλογικό σώμα το οποίο ήταν πλήρως απογοητευμένο. Και το λέω αυτό γιατί τα συναισθήματα παίζουν μεγάλο ρόλο στην πολιτική. Ένα εκλογικό σώμα προερχόμενο από βαριές ήττες και με ένα κόμμα το οποίο ήταν δεύτερο στις εκλογές και στις δημοσκοπήσεις από το ’16, από το Φεβρουάριο του 16. Πάρα πολλά χρόνια».

Επίσης, συνέχισε, δεν φτάνει μόνο αυτό: «Μετά την αποχώρηση και του κ. Τσίπρα, εκεί πια φτάνουν στα όρια της απόγνωσης. Και όταν ένα εκλογικό σώμα είναι σε τέτοια ψυχολογική κατάσταση, είναι επιρρεπές στο ρίσκο. Παίρνει το ρίσκο. Ψάχνει να βρει τον νέο Τσίπρα, δηλαδή αυτόν ο οποίος τους πήρε από το 3% και τους πήγε στο 36, ποιος θα τους πάρει από το 17% και να τους δώσει μια κυβερνητική προοπτική, και το είδαν αυτό στο πρόσωπο του κυρίου Κασσελάκη, ο οποίος ήταν νέος, ήταν επικοινωνιακός, ήταν αντισυμβατικός και το κυριότερο από όλα είναι ότι ήρθε με μια υπόσχεση την οποία μπόρεσε να την κλείσει σε πέντε λέξεις “Μπορώ να κερδίσω το Μητσοτάκη”».

 ίδιος εκτίμησε ότι είναι πάντως ένα ρίσκο. «Δηλαδή τι θα έλεγα ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι σε ένα "ραντεβού στα τυφλά". Θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στο συνέδριο όποτε γίνει αυτό και επίσης η τελική αξιολόγηση θα γίνει το βράδυ των ευρωεκλογών, αν έχει κάποιο νόημα αυτό και που λέει ο λαός, "τι ψάρια έπιασε;"».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Τραμπ κατηγορεί τον Μπάιντεν ότι «παίρνει το μέρος» της Χαμάς

  ΚΟΣΜΟΣ  / Πέμπτη 9 Μαΐου 2024, 18:44:49 /   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε σήμερα τον Τζο Μπάιντεν ότι «παίρνει το μέρος» της...