Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

«Πνίγεται» εκ νέου ο Βόλος-Επιχειρήσεις απεγκλωβισμών ατόμων UPD

 Βόλος

Δραματική η κατάσταση στον Βόλο | ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/EUROKINISSI
 Τεράστια προβλήματα από την κακοκαιρία και στην βόρεια Εύβοια


Βούλιαξε ο Βόλος από τα νερά της κακοκαιρίας «Elias». Εγκλωβισμένα άτομα σε Αγριά και Αλυκές. Διακοπή κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή. Ώρες αγωνίας στο βόρειο τμήμα της Εύβοιας. Μεγάλες καταστροφές στο δήμο Μαντουδίου Λίμνης, Αγίας Άννας. Πλημμύρισαν σπίτια και υποδομές. Εκκενώσεις χωριών σε Φθιώτιδα, Λάρισα, Καρδίτσα. Επιμένει η κακοκαιρία, πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες.

ΟΒόλος, που τόσο έχει δοκιμαστεί τις τελευταίες 15-20 μέρες, ζει και πάλι έναν εφιάλτη από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Elias».

Τεράστιοι όγκοι ορμητικών νερών «πνίγουν» την πρωτεύουσα της Μαγνησίας με τα μεγαλύτερα προβλήματα να εντοπίζονται στην οδό Βουλγαροκτόνου με το νερό να έχει ανέβει επικίνδυνα και δυνάμεις της Πυροσβεστικής να επιχειρούν προκειμένου να προσεγγίσουν σπίτια και εγκλωβισμένους οδηγούς. Εγκλωβισμένη είναι η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Φρόσω Παύλου, μαζί με άλλα τρία άτομα στον Κραυσίδωνα στον Βόλο. Η δημοσιογράφος ετοιμαζόταν να μεταδώσει το ρεπορτάζ στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Το ποτάμι του Βόλου είναι έτοιμο να «σπάσει» για δεύτερη φορά με τον δήμαρχο Βόλου να κάνει δραματική έκκληση στους πολίτες της πόλης, λέγοντας: «Αυτή η καταρρακτώδης βροχή είναι μεγαλύτερη από τις 6 Σεπτεμβρίου. Κόπηκε ο δρόμος στη μέση στην Παιδόπολη της Αγριάς. Πλημμύρες παντού. Σας παρακαλώ, σας εκλιπαρώ αν μένετε σε ισόγεια και σε πρώτους ορόφους, ανεβείτε σε υψηλότερους ορόφους. Αν χρειαστείτε βοήθεια καλέστε στα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (...) Μην κυκλοφορείτε».

Το 80% της πόλης έχει βυθιστεί στο σκοτάδι καθώς έχει κοπεί το ρεύμα. Σύμφωνα με το magnesianews.gr, πλημμύρισαν ισόγεια σπίτια δρόμων στη Νέα Δημητριάδα Βόλου.

Αργά το απόγευμα με απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. απαγορεύτηκε η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της πόλης «λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων». Άμεσα διακόπηκαν οι αστικές συγκοινωνίες στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας προς κάθε προορισμό.

Διεκόπη η κίνηση και στον δρόμο Μηλίνας-Τρικερίου στο Νότιο Πήλιο όπως και στην ευρύτερη περιοχή της παρακάρλιας περιοχής από το Ριζόμυλο προς τα Κανάλια, ενώ μέσα στην πόλη του Βόλου έχει ανέβει και πάλι επικίνδυνα η στάθμη στον χείμαρρο Κραυσίδωνα. Πλημμυρισμένες είναι οι περιοχές Παλαιό Λιμεναρχείο, η Παπαδιαμάντη στο κέντρο από το Δημαρχείο μέχρι και τον κόμβο Αθηνών, η 2ας Νοεμβρίου και ο Άγιος Παντελεήμονας, ενώ άμεσος κίνδυνος υπάρχει και στο Νέο Δέλτα και το ίδρυμα Άσπρες Πεταλούδες όπου απειλεί ο χείμαρρος Ξηριάς.

Στον παραλιακό δρόμο Βόλου-Αγριάς διακόπτεται περιοδικά η κυκλοφορία στις στροφές της Γορίτσας όπου έπεσαν βράχια και πέτρες από το βουνό, ενώ στα Λεχώνια και τα Πλατανίδια η κατάσταση είναι εξίσου δύσκολη από τις τεράστιες ποσότητες νερού που κατεβαίνουν από το Πήλιο.

Με απόφαση του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου ανακοινώθηκε ότι την Πέμπτη και την Παρασκευή τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα μείνουν κλειστά σε όλη την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Μαγνησίας λόγω των σοβαρών προβλημάτων από τη νέα κακοκαιρία.

Στο Πήλιο η έντονη βροχόπτωση κατέβασε νερά κατεβαίνουν με τεράστια δύναμη. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Νοτίου Πηλίου, Δημήτρη Ραμματά, τα ρέματα και τα ποτάμια έχουν φουσκώσει και πάλι, μετά την έντονη βροχόπτωση που ξέσπασε στην περιοχή μετά το μεσημέρι. Ο ίδιος ανέφερε στην επικοινωνία του με τοπικό μέσο ότι ειδικά σε Χόρτο και Πλατανιά η κατάσταση είναι οριακή.

Αργά το βράδυ, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοίνωσε ότι ισχύουν οι κάτωθι προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

  • Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Εθνική Οδό Λάρισας – Φαρσάλων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τα όρια της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας (χ.θ. 8+000) έως τα Φάρσαλα.
  • Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Ε.Ο. Φαρσάλων –Βόλου, από τα Φάρσαλα έως τα όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.
  • Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στο οδικό δίκτυο του Δήμου Φαρσάλων.

Δοκιμάζεται από την κακοκαιρία η βόρεια Εύβοια

Δραματικές ώρες βιώνουν κάτοικοι της βόρειας Εύβοιας και του Βόλου από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Elias». Το δοκιμαζόμενο νησί από τις φονικές πυρκαγιές του 2021 «πνίγεται» με τις ζημιές να διευρύνονται και να καλύπτουν πλέον ολόκληρες περιοχές κυρίως στα βόρεια.

Στο δήμο Μαντουδίου Λίμνης, Αγίας Άννας χωριά έχουν πλημμυρίσει και οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ορμητικούς χειμάρρους.

Συναγερμός έχει σημάνει για την υπερχείλιση τεσσάρων ποταμών: του Νηλέα, του Κηρέα, του Μεσσάπιου και του ποταμού στη Σηπιάδα.

Η κατάσταση είναι δραματική στο χωριό Κυμάσι στη Βόρεια Εύβοια, οπού μετά από υπερχείλιση του ποταμού Κυμασιώτη πλημμύρισαν τα πάντα στο χωριό. Κάτοικος της περιοχής μιλώντας στο evima.gr, ανέφερε χαρακτηριστικά, «η κατάσταση στο χωριό είναι τραγική έχουν πλημμυρίσει τα πάντα από τον ποταμό. Εγώ πρόλαβα και έφυγα από το σπίτι μου, όμως η γειτόνισσά μου, δεν πρόλαβε να φύγει πλημμύρισε το σπίτι της και για να σωθεί ανέβηκε στον όροφο του σπιτιού της. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει εμφανιστεί κάνεις στο Κυμάσι, μας έχουν αφήσει στο έλεος της καταστροφής όπως και στις προηγούμενες πλημμύρες».

Μεγάλες καταστροφές έχουν προκληθεί και σε Αιδηψό, Ροβιές και άλλες περιοχές. Ειδικότερα, στα Λουτρά Αιδηψού, η μανία των ορμητικών νερών σε συνδυασμό με φερτά υλικά, κατέστρεψε περιουσίες και σπίτια. Οι κάτοικοι είναι σε απόγνωση μετά την καταστροφή που τους βρήκε για ακόμα μια φορά.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν (έως το απόγευμα της Τετάρτης 27/09) στην Εύβοια και πιο συγκεκριμένα στην Βατερή (260 χιλιοστά), στην Ιστιαία (226 χιλιοστά) και στη Μακρυκάπα (203 χιλιοστά).

Meteo.gr

► Το Live με όλες τις τελευταίες εξελίξεις

Εκκενώσεις χωριών

Πέρα από την Εύβοια και τον Βόλο μεγάλα προβλήματα παρατηρούνται στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Λαμιέων και γενικώς στη Φθιώτιδα, ενώ στο μικροσκόπιο έχει μπει ο Σπερχειός ποταμός. Σύμφωνα με τοπικά μέσα το νερό είναι περίπου ένα μέτρο κάτω από τα αναχώματα, όμως από τη Δυτική Φθιώτιδα και από τα ρέματα της Ευρυτανίας κατεβαίνουν μεγάλες ποσότητες νερού προς την κοιλάδα του ποταμού. Όπως αναφέρει το lamianow περιοχές όπως η Λοκρίδα, η Αγία Τριάδα Μώλου, η Πελασγία χτυπήθηκαν από ισχυρές βροχοπτώσεις, ενώ το ίδιο συνέβη και στον δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας. 

Στην τραυματισμένη Θεσσαλία το 112 ήχησε για την περιοχή του Σωτηρίου, του δήμου Κιλελέρ, με τους κατοίκους να απομακρύνονται προς Λάρισα.

Οι καμπάνες του χωριού ξεκίνησαν να χτυπούν προειδοποιώντας και τους τελευταίους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Όπως ανέφερε στο protothema.gr ο Βασίλης Ντελόπουλος, πρόεδρος του χωριού Σωτήριο, εξαιτίας της διακοπής του ρεύματος οι αντλίες αποστράγγισης του νερού δεν δουλεύουν με αποτέλεσμα να υπάρχουν φόβοι για έντονα πλημμυρικά προβλήματα.

«Εξαιτίας της βροχής έχει ανέβει η στάθμη του νερού με αποτέλεσμα να πλημμυρίζουν τα σπίτια ξανά. Έχουμε απομείνει λίγοι πλέον, αλλά κι αυτοί θα φύγουμε. Δεν θα είναι τόσο δύσκολα όπως στην περίπτωση του “Daniel” όμως πάλι θα έχουμε πρόβλημα. Δεν έχουμε ρεύμα κι έτσι δεν δουλεύουν οι αντλίες ώστε να αποστραγγίσουν τα νερά γι΄ αυτό και φοβόμαστε», ανέφερε.

Το βράδυ, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες οι κάτοικοι από τα χωριά Σοφιάδα και Πετρίλια στο Δομοκό με μήνυμα που έχει αποσταλεί ήδη από το 112 καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους προ το Νέο Μοναστήρι. Η έντονη βροχόπτωση κυρίως στα ορεινά έχει μεταφέρει πολλά νερά σε τραυματισμένους χείμαρρους, με συνέπεια τα νερά να πολιορκήσουν τα χωριά και οι κάτοικοι καλούνται είτε να τα εγκαταλείψουν είτε να μετακομίσουν σε υψηλότερους ορόφους και να μην διατρέχουν κίνδυνο.

Επίσης, Μεγάλο και Μικρό Ευύδριο, Υπέρια, οικισμός Πυργάκια στην περιοχή Χάλκη της Λάρισας εκκενώνονται προληπτικά λόγω της κακοκαιρίας Elias.

Μήνυμα εκκένωσης και για το οικισμούς Αμπελώνα του δήμου Παλαμά Καρδίτσας. Με επείγουσα ανακοίνωση, ο δήμος Παλαμά κάλεσε τους κατοίκους «να απομακρυνθούν από υπόγειους χώρους και σπίτια που είναι επικίνδυνα, καθώς ανεβαίνουν τα νερά σε όλους τους ποταμούς που διαρρέουν την περιοχή.  Να είναι σε ετοιμότητα για απομάκρυνση από Ισόγειους χώρους. Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Να επιδεικνύεται ψυχραιμία...». Μάλιστα, έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες προς τους κατοίκους να μετακινηθούν σε προκαθορισμένα σημεία, ανά οικισμό. 

Η πρόγνωση του καιρού

Την Πέμπτη 28/09, τα ισχυρά φαινόμενα θα επιμείνουν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), επηρεάζοντας παράλληλα τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ενδεχομένως περιοχές της βορειοανατολικής χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο

  Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο Newsroom   Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 16:07 Η αφρικανική σκόνη όπως φαίνε...