Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023

Politico: Πώς η αποτυχημένη αντεπίθεση αφήνει «μόνο» τον Β.Ζελένσκι – Τον εγκαταλείπουν οι στενότεροι σύμμαχοί του Οι αποτυχημένες κυρώσεις, τα σκάνδαλα και η οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη άλλαξαν στα σχέδια πολλών ηγετών 22.09.2023 | 20:43

 

Πολλοί στη Δύση περίμεναν ότι η αντεπίθεση που εξαπέλυσε η Ουκρανία προ λίγων μηνών θα είχε μεγαλύτερη επιτυχία και θα οδηγούσε στην ανακατάληψη των εδαφών που κατέκτησε η Ρωσία. 

Ωστόσο μέχρι στιγμής ελάχιστα είναι τα εδαφικά κέρδη και γι’ αυτά τα λίγα κέρδη η Ουκρανία έχει πληρώσει βαρύ τίμημα, καθώς έχει χάσει πολλούς στρατιώτες, ενώ ταυτόχρονα και η Δύση σημαντικό πολεμικό υλικό που έχει στείλει στο Κίεβο. 

Οι ήττες και οι επιπτώσεις των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία έχουν αρχίσει να «σπάνε» το δυτικό μέτωπο στήριξης προς το Κίεβο.Την ώρα που οι ευρωπαϊκές οικονομίες δείχνουν να επηρεάζονται από το αιματοκύλισμα περισσότερο από την ρωσική, το ζητούμενο παραμένει το πόσο θα αντέξουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με τα μηνύματα που έρχονται τις τελευταίες ημέρες από Πολωνία, Εσθονία και Σλοβακία.

Οι κυβερνήσεις των κρατών αυτών, μαζί με άλλες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, υπήρξαν από την αρχή πολύ θερμοί σύμμαχοι της Ουκρανίας, πιέζοντας για τη σκληρή γραμμή της Ε.Ε. ακόμη και πιο διστακτικές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.

Όμως, σημειώνει το Ρolitico, τώρα που πλησιάζουν οι εκλογικές αναμετρήσεις ή άλλες εσωτερικές προκλήσεις κυβερνήσεις και πολιτικοί έχουν αρχίσει να αγχώνονται για τις εξελίξεις, ακόμη και για τις επιπτώσεις σε μια ενδεχόμενη είσοδο της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ρωγμές στην πιο στενή συμμαχία

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Πολωνία, με τον πρωθυπουργό Ματέουζ Μορατσιέφσκι, να ανακοινώνει την Τετάρτη ότι η χώρα του θα σταματήσει να παραδίδει νέα όπλα στην Ουκρανία. Αυτή η δήλωση ήρθε μετά από μια άνευ προηγουμένου κλιμάκωση ανάμεσα στο Κίεβο και στην Βαρσοβία, με την Πολωνία να υποστηρίζει ότι οι εξελίξεις στο θέμα με τα σιτηρά υποβαθμίζουν την παραγωγή της και έχουν αντίκτυπο στους αγρότες.

Οι εκλογές στην χώρα είναι προγραμματισμένες για τις 15 Οκτωβρίου και όπως τονίζει με νόημα ο Ιβάν Κράστεφ, επικεφαλής του Κέντρου Φιλελεύθερης Στρατηγικής στη Σόφια, «η Ουκρανία αντιλαμβάνεται ότι τους τελευταίους μήνες δε συνορεύει με την Πολωνία, αλλά με τις πολωνικές εκλογές. Αυτή τη στιγμή οι ψήφοι εκατοντάδων χιλιάδων Πολωνών αγροτών είναι πιο σημαντικές από τα όσα συμβαίνουν στις ουκρανικές αρχές και αυτό θα το δούμε να συμβαίνει σε πολλές χώρες».

Ο Μορατσιέφσκι είναι αντιμέτωπος με έναν ισχυρό αντίπαλο. Τον Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να προσπαθεί να προσεταιριστεί τους οπαδούς του Confederation Party, το οποίο αντιτίθεται στη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Το Politico σημειώνει ότι είναι μεν εύκολο να αποδοθούν οι εντάσεις στις επικείμενες εκλογές, όμως, δεν αποκλείεται αυτό να συνεχιστεί και μετά την κάλπη. Ένας Δυτικός διπλωμάτης σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η διαμάχη ανάμεσα σε Βαρσοβία και Κίεβο για τα σιτηρά αποκαλύπτει βαθύτερα ζητήματα για το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε..

Από την πρώτη γραμμή στήριξης στα σκάνδαλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Πούτιν προειδοποιεί για παγκόσμια σύγκρουση

  «Οι στρατηγικές μας δυνάμεις βρίσκονται πάντοτε σε κατάσταση ετοιμότητας μάχης», είπε ο Πούτιν σε σύντομη ομιλία του, εν μέσω χιονοθύελλας...