Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Ολοκαύτωμα Βιάννου: εκδήλωση μνήμης και τιμής στους νεκρούς στην Αθήνα

 Ολοκαύτωμα Βιάννου


80ή επέτειος του Ολοκαυτώματος Βιάννου και δυτικής Ιεράπετρας

Αυτή την Κυριακή 1η Οκτωβρίου, στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των χωριών της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας, με εκθέσεις, ομιλίες, αλλά και παραδοσιακό κρητικό κέρασμα.

Τις εκδηλώσεις οργανώνει ο Σύλλογος Βιαννιτών στην Αττική «Ο Διαβάτης» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ιεραπετριτών Αθήνας, την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2023 και ώρα 11.30 στα γραφεία του Διαβάτη (Πατησίων 4, 5ος όροφος, Αθήνα).

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

11:30 - 11:40: Τρισάγιο στη μνήμη των δολοφονηθέντων κατοίκων των χωριών της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας την περίοδο της Κατοχής.

11:40 – 11:50: Καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του «Διαβάτη» Γιώργο Στρατογιαννάκη και τον Πρόεδρο του Συλλόγου των Ιεραπετριτών Αθήνας Γιάννη Περράκη.

11:50 –12:00 Μουσικό καλωσόρισμα

12:00 – 12:20: Χαιρετισμοί και προβολή βίντεο

12:20 – 13:00: Ομιλίες των Λουκά Παπαδάκη και Αριστομένη Συγγελάκη

Μεταξύ των χαιρετισμών και των ομιλιών οι Μανώλης Πετράκης, Ανδρέας Αλεξάκης και Γιώργος Δαγαλάκης θα αποδώσουν τον Ύμνο της Βιάννου και άλλα παραδοσιακά τραγούδια της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας, καθώς και τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου που τραγούδησε μοναδικά ο Νίκος Ξυλούρης. Θα ακολουθήσει παραδοσιακό κρητικό κέρασμα.

Μια έκθεση στο Ηράκλειο και το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Κρήτης

Στην Κρήτη, στον προθάλαμο του Κηποθεάτρου «Μάνος Χατζιδάκις» στο Ηράκλειο, θα συνεχιστεί και η έκθεση με τίτλο «Οι θηριωδίες της ναζιστικής Γερμανίας στην Κρήτη», έως τις 6 Οκτωβρίου. Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά 9.00 – 13.00 και 18.00 – 21.00.

Την έκθεση επισκέφθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Ευγένιος, ο οποίος δήλωσε τον θαυμασμό του για το τιτάνιο έργο της «Κεντρικής Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη», που επιτέλεσαν οι Νίκος Καζαντζάκης, Ιωάννης Καλιτσουνάκης, Ιωάννης Κακριδής και Κωνσταντίνος Κουτουλάκης σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και συνεχάρη τους οργανωτές της Έκθεσης για την πρωτοβουλία τους. 

Χαρακτήρισε την έκθεση «Μαρτυρία αυτοθυσίας, πίστεως, ελπίδας και αγάπης» και «μήνυμα ειρήνης σε καιρούς ανειρήνευτους» και εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα να αποδοθεί Δικαιοσύνη για τα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Τραμπ κατηγορεί τον Μπάιντεν ότι «παίρνει το μέρος» της Χαμάς

  ΚΟΣΜΟΣ  / Πέμπτη 9 Μαΐου 2024, 18:44:49 /   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε σήμερα τον Τζο Μπάιντεν ότι «παίρνει το μέρος» της...