Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Υποσχόταν Μονακό και έκανε τον Βόλο... βούρκο

 beos

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI
 Αχιλλέας Μπέος, δήμαρχος Βόλου


Για δεύτερη φορά μέσα σε είκοσι ημέρες, η πόλη της Κεντρικής Ελλάδας βυθίζεται στις λάσπες και οι κάτοικοί της βιώνουν με τραγικό τρόπο τις συνέπειες μιας πολιτικής από τη δημοτική αρχή του νταή δημάρχου, η οποία εξαρχής βασίστηκε στον άρτο και τα θεάματα.
Οταν το 2014 έπαιρνε την απόφαση να διεκδικήσει τον Δήμο Βόλου, πηγαίνοντας, υποτίθεται, κόντρα στο «σάπιο πολιτικό σύστημα», μια από τις προσφιλείς του εκφράσεις που χρησιμοποιεί σχεδόν καθημερινά, ο Αχιλλέας Μπέος υποσχόταν ότι θα κάνει την πόλη να μοιάζει με Μονακό.

Σήμερα, εννέα χρόνια μετά, η πρωτεύουσα της Μαγνησίας και μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας καμία ομοιότητα δεν έχει με την αίγλη του πριγκιπάτου στις ακτές της Γαλλίας. Οι αθέμιτες πρακτικές του αμφιλεγόμενου δημάρχου κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του περισσότερο παραπέμπουν σε Σικελία και Νάπολη, ενώ το πρόσφατο πέρασμα των πλημμυρών που μετέτρεψαν τον Βόλο σε απέραντη λίμνη έφερε στη σκέψη πολλών εικόνες από υπανάπτυκτες χώρες της Ασίας ή, για τα ελληνικά δεδομένα, τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου...

Για δεύτερη φορά μέσα σε είκοσι ημέρες, η πόλη της Κεντρικής Ελλάδας βυθίζεται στις λάσπες και οι κάτοικοί της βιώνουν με τραγικό τρόπο τις συνέπειες μιας πολιτικής από τη δημοτική αρχή του νταή δημάρχου, η οποία εξ αρχής βασίστηκε στον άρτο και τα θεάματα. Φωτάκια, λαμπάκια, λουλουδάκια, συναυλίες και όλα τα σχετικά...

Δεν είναι τυχαίο ότι η έννοια του Μπέου, παρά τη βιβλική καταστροφή, ήταν η φωταγώγηση και τα ακριβοπληρωμένα ταρατατζούμ για τα Χριστούγεννα. Κι ας απέχουμε τρεις μήνες από τότε. Κι ας βρισκόταν ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα στα λασπόνερα, τη δυσοσμία και χωρίς πόσιμο νερό... «Ετοιμαζόμαστε να κάνουμε τα πιο φαντασμαγορικά Χριστούγεννα», προανήγγειλε στις 22 Σεπτεμβρίου, στολίζοντας με κοσμητικά επίθετα και «γαλλικά» όσους του επισήμαιναν ότι προηγούνται η αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών σε βασικές υποδομές και η ανακούφιση των πληγέντων.

«Είπαν ότι πάνω από δύο χρόνια θα χρειαστεί ο Βόλος να σταθεί στα πόδια του. Τι λέτε, βρε γελοίοι; Ποιος σας ρώτησε; Με τι γνώσεις, κοπρίτες, σπέρνετε ανησυχίες στον κόσμο; Τη Δευτέρα ξεκινάει ο στολισμός της πόλης. Νούμερα, φλώροι, που σας ανέχονται κάποιοι. Αρκετά. Μην ασχολείστε. Πέστε ό,τι θέλετε, μη σπέρνετε προβληματισμούς στον κόσμο γιατί έχει περάσει πολλά», είπε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οσο αληθές είναι ότι τόσο ο Daniel όσο και ο Elias ήταν ακραία καιρικά φαινόμενα με πρωτόγνωρη ένταση, άλλο τόσο αληθινό και επιβεβαιωμένο δημόσια από τον ίδιο τον Μπέο είναι ότι ο Βόλος ήταν εντελώς αθωράκιστος και ανέτοιμος για κάθε είδους έκτακτη κατάσταση που λόγω κλιματικής κρίσης είναι πλέον μια διαρκής απειλή.

Σκίτσο του Πέτρου Ζερβού

Ακολουθώντας τη γνωστή τακτική της μετάθεσης των ευθυνών, πάντοτε με επιθετικό ύφος και συχνά με πεζοδρομιακή γλώσσα, ο δήμαρχος Βόλου παραδέχτηκε δημόσια μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό ότι για αντιπλημμυρικά έργα δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ.

«Τα έργα μεγάλων υποδομών είναι δουλειά της κυβέρνησης και της περιφέρειας. Οι δήμοι δεν διαχειρίζονται. Δεν έχω διαχειριστεί ούτε ένα ευρώ για τέτοια έργα. Εχω στείλει αναφορές και καταγγελίες στο υπουργείο Υποδομών και στην περιφέρεια, για κινδύνους σε μέρη τα οποία είναι ρέματα, έχουν χτιστεί σπίτια, σχολεία και υπάρχουν κίνδυνοι να γίνουν καταστροφές», είχε δηλώσει, κατηγορώντας τον περιφερειάρχη Θεσσαλία Κώστα Αγοραστό και αποκαλώντας τον «πολιτικό απατεώνα, αν έχει πει τέτοια πράγματα».

Οπως όλα τα χρόνια της ενασχόλησής του με τα δημοτικά πράγματα, έτσι και τώρα ξεχειλίζουν ο άκρατος λαϊκισμός και η μπρουτάλ επικοινωνιακή στάση, που φτάνει στα όρια της γραφικότητας. «Πού πάτε, ρε άνθρωποι; Κοιτάξτε το νερό, πού πάτε, ρε σεις;», κραύγαζε δήθεν αγανακτισμένος με μια κάμερα να τον ακολουθεί κατά την εκδήλωση της πρώτης κακοκαιρίας, ενώ τον γύρο του διαδικτύου είχε κάνει το καλοκαίρι βίντεο με τον ίδιο να παριστάνει ότι σβήνει φωτιές με κουβά και στενό του συνεργάτη να τον καταγράφει με το κινητό του τηλέφωνο.

Στο ίδιο πλαίσιο και προκειμένου να εμφανιστεί ως μεγαλόθυμος και φιλεύσπλαχνος, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να αποκρύψει την πολιτική του ανεπάρκεια για τα μηδαμινά μέτρα πρόληψης και θωράκισης του πληθυσμού, δήλωσε διατεθειμένος να δώσει τον μισθό του για έξι μήνες, «ακόμη και για έναν χρόνο ώστε να βοηθήσει στην αποκατάσταση των έργων» και κάλεσε τους 300 βουλευτές να δώσουν κι εκείνοι το καλό παράδειγμα και να παραιτηθούν της αποζημίωσής τους για δύο μήνες, «ώστε να ενισχυθούν οι άνθρωποι που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τις πλημμύρες».

Το προσχηματικό της πράξης του αποκάλυψε βεβαίως άθελά του ο ίδιος, όταν νομίζοντας ότι το κύκλωμα της σύνδεσης με τον τηλεοπτικό σταθμό όπου μιλούσε είχε κλείσει και απευθυνόμενος σε πρόσωπο που ήταν μαζί του στο γραφείο του αναφώνησε ότι «τους γάμ...α».

Από τις πολλές κωμικοτραγικές στιγμές ενός φαύλου πολιτικού άρχοντα είναι και αυτή της διανομής φαγητού σε αποκλεισμένους από τις πλημμύρες συμπολίτες του, με τον ίδιο ανεβασμένο σε σκαπτικό μηχάνημα να διαλαλεί στις γειτονιές ότι έφερε «φαγητό και νερό»... Ο Αχιλλέας Μπέος σε ρόλο σωτήρα, όπως θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του κακόγουστου μονολόγου του. Εφτασε δε στο σημείο να προτρέπει τους κατοίκους να καταναλώνουν το νερό, το οποίο όμως σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ήταν μη πόσιμο και ακατάλληλο για γενική χρήση.

Με σκοπό να γίνει πειστικός, υποστήριξε ότι εκείνος και η οικογένειά του κάνουν μπάνιο κανονικά και ότι «παλιά κάναμε μπάνιο στη σκάφη και στα ποτάμια, μην τρελαθούμε τώρα». Αμφισβήτησε δε την αναπληρώτρια υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη αναφέροντας απαξιωτικά ότι «για αγάπες καλή είναι, προτρέχει και κάθεται σε ένα γραφείο, λέγοντας ό,τι της κατέβει στο μυαλό και προκαλεί αναστάτωση στους πολίτες».

Τέλος, μόλις προχθές λίγο πριν από την έλευση της νέας σφοδρής νεροποντής, αμέριμνος καθησύχαζε ότι «δόξα τω Θεώ όλα καλά θα πάνε, οι δρόμοι είναι καθαροί, η πόλη μια χαρά 95%, τα φρεάτια καθαρά και το νερό πηγαίνει σε αγωγούς», ενώ μερικές ώρες αργότερα αναιρώντας τον εαυτό του μιλούσε για «καταστροφή, θεομηνία».

Ο Αχιλλέας Μπέος, την επόμενη Κυριακή 8 Οκτωβρίου, διεκδικεί για τρίτη φορά τον δημαρχιακό θώκο του Βόλου. Οι πολίτες και η κάλπη θα δείξουν αν θα τον παρασύρουν πολιτικά όπως τα ορμητικά νερά των ακαθάριστων χειμάρρων, Κραυσίδωνα και Αναύρου, που έπνιξαν δις την πόλη ή θα τον αναβαπτίσουν για να συνεχίσει αναγεννημένος τα παρακμιακά του σόου και το ανύπαρκτο έργο του.

Γιατί τον επιλέξαμε

Θέλει και ρώτημα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Πούτιν προειδοποιεί για παγκόσμια σύγκρουση

  «Οι στρατηγικές μας δυνάμεις βρίσκονται πάντοτε σε κατάσταση ετοιμότητας μάχης», είπε ο Πούτιν σε σύντομη ομιλία του, εν μέσω χιονοθύελλας...