Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Στον Προκρούστη Μαξίμου (ξανά) ο Ποινικός Κώδικας

 Μητσοτάκης - ΔΕΘ

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
 Για την... πάταξη της ατιμωρησίας


Η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης για τη δικαιοσύνη -χωρίς τη δικαιοσύνη- και η προτεραιότητά της στο αγαπημένο δόγμα της καταστολής και της ποινικοποίησης

ΟΚ. Μητσοτάκης μίλησε στη ΔΕΘ και για τη δικαιοσύνη, επαναλαμβάνοντας ότι «με τη δικαιοσύνη στο επίκεντρο σταματάει η ατιμωρησία παντού»! Τώρα, γιατί δε σταμάτησε, εδώ και τέσσερα χρόνια που κυβερνά, η πλήρης ατιμωρησία, δε μας το είπε ο κ. Μητσοτάκης, όπως δε μας είπε γιατί οι ποινικοί κώδικες αλλάζουν σύμφωνα με τα κυβερνητικά γούστα. Η δεύτερη επικοινωνιακή ατάκα ήταν ότι θα μειωθούν οι φρουρές των κυβερνητικών αξιωματούχων και του ιδίου, ενώ οι επιχειρηματίες στο εξής θα πληρώνουν τις φρουρές τους, οπότε 2.500 (!) αστυνομικοί θα βγουν στους δρόμους. Προτεραιότητά του, το αγαπημένο δόγμα καταστολής και ποινικοποίησης.

«Σήμερα πρακτικά κάθε φυλάκιση ως πέντε χρόνια αναστέλλεται ή μετατρέπεται. Όσοι παρανομούν δεν έχουν τελικά τον φόβο της ποινής, αποθρασύνονται, ξανακάνουν τα ίδια εγκλήματα. Δρομολογούμε με το υπουργείο Δικαιοσύνης μια σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα. Παραβάτες αδικημάτων τα οποία θεωρούνται μικρά, αλλά κοστίζουν ζωές και περιουσίες μπορούν να φυλακίζονται και με την πρωτόδικη απόφαση. Από τον οδηγό που με ευθύνη του σκοτώνει στον δρόμο μέχρι τις συμμορίες διαρρηκτών και από τους εξ αμελείας εμπρηστές μέχρι τους τραμπούκους των Πανεπιστημίων και των γηπέδων». Ολόκληρη η α λα επιτελικό κράτος νεοφιλελεύθερη πολιτική για τη δικαιοσύνη -χωρίς τη δικαιοσύνη- σε λίγες μόνο αράδες.

● Όσοι στο εξής καταδικάζονται για πλημμελήματα, θα μπορούν να φυλακίζονται με την πρωτόδικη απόφαση. Αυτό ούτως ή άλλως φυσικά είναι στην κρίση του δικαστηρίου. Το ερώτημα είναι γιατί πολέμησε ο ίδιος τόσο λυσσαλέα τον νέο Ποινικό Κώδικα που μείωνε μεν τις ποινές, όπως επιβάλλει το σύγχρονο ποινικό δίκαιο, αλλά προέβλεπε την αναγκαστική έκτιση μέρους της ποινής ή την έκτισή της με εναλλακτικούς τρόπους (π.χ. κοινωφελή εργασία), ακόμα κι αν η ποινή ήταν τρία έως πέντε χρόνια. Ο υπουργός του Κ. Τσιάρας μετέτρεψε σχεδόν τα πάντα σε κακουργήματα, αύξησε κατά βούληση τις ποινές, κατάργησε τη δυνατότητα εναλλακτικής έκτισης ποινής και άφησε αυτή τη δυνατότητα μόνο στους έχοντες να πληρώσουν την εξαγορά.

● Οι εγκληματολόγοι έχουν προ πολλού και διεθνώς καταλήξει ότι οι μεγαλύτερες ποινές κάθε άλλο παρά εμποδίζουν το έγκλημα. Οι αλλαγές επί το αυστηρότερο «έθρεψαν» την εγκληματικότητα (2019-2023), όπως αποτυπώνεται, όχι με τα λόγια Μητσοτάκη, αλλά με τους αριθμούς.

● Τσουβάλιασε κάθε είδους αδίκημα, παραλείποντας βέβαια να πει τους λόγους ατιμωρησίας τόσο στα μικρά όσο κυρίως στα μεγάλα αδικήματα, πέρα από τις καθυστερήσεις της δικαιοσύνης. Ατιμώρητος ο οδηγός που σκοτώνει τον Ιάσονα έξω από τη Βουλή, ατιμώρητοι οι δολοφονικοί «εποστρακισμοί» από τα αστυνομικά όπλα, ατιμώρητα τα πάρτι διαφθοράς στα δημόσια ταμεία, ατιμώρητα τα κατασκευαστικά έργα βιτρίνας, ατιμώρητες οι υποκλοπές και πάει λέγοντας. Ο Ποινικός Κώδικας φταίει για όλα αυτά; Θα αποδίδεται δόλος στον 80χρονο που έκαψε χόρτα στο οικόπεδό του, προκαλώντας πυρκαγιά και όχι στους υπευθύνους για την ανεπαρκή πρόληψη που είχε αποτέλεσμα να καεί φέτος η μισή Ελλάδα;

● Οι «τραμπούκοι» των Πανεπιστημίων ευθύνονται όταν φοιτητές και φοιτήτριες βρίσκονται με σπασμένα κεφάλια από τα «πανεπιστημιακά» κλομπ; Δεν έχει ακόμα καταλάβει τους κινδύνους που εγκυμονεί η εμμονή του για πανεπιστημιακή αστυνομία καταστολής; Παρά τον κυβερνητικό παραλογισμό ποινικοποίησης κάθε πράξης, ακόμα και υπόνοια πράξης εντός γηπέδων, οι «τραμπούκοι των γηπέδων» μια χαρά αλωνίζουν και συνεχίζουν τα βίαια επεισόδια και τις δολοφονικές επιθέσεις υπό το «άγρυπνο» βλέμμα της ΕΛ.ΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τελ Αβίβ: Χιλιάδες ισραηλινοί διαδηλωτές απαιτούν παραίτηση Νετανιάχου και επιστροφή των ομήρων

  Newsroom   Κυριακή, 19 Μαϊος 2024 19:31 34 SHARES Με βασικά αιτήματα την παραίτηση Νετανιάχου και την ασφαλή επιστροφή όλων των ομήρων της...