Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Γιατί τόσο μίσος;

 Στέφανος Κασσελάκης

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
EUROKINISSI


Μια απορία που υπάρχει σε πολύ κόσμο είναι γιατί έχει πάρει φωτιά με τέτοια ένταση το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Σοβαρές διαφωνίες έχουν παρουσιαστεί και σε άλλα κόμματα. Στη Ν.Δ. του Καραμανλή δεν χωρούσαν ο Καρατζαφέρης και η λαϊκή Ακροδεξιά. Στην αντιμνημονιακή Ν.Δ. του Σαμαρά δεν χωρούσε η Ντόρα Μπακογιάννη. Στο ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου δυσφορούσαν οι παπανδρεϊκοί και τελικά έφυγαν. Στον λαϊκίστικο αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ δεν χωρούσαν οι ανανεωτικοί, στον μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ το ίδιο συνέβη με την Αριστερή Πλατφόρμα. Πρώτη φορά όμως παρατηρείται τέτοιο μένος κατά του προέδρου, που λαμβάνει χαρακτηριστικά πολιτικής αναφυλαξίας από συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία κάνουν μεγαλύτερη φασαρία από το πραγματικό τους μέγεθος.

Οπως δεν έχω ξαναδεί κομματικά στελέχη να ξεσπαθώνουν με τέτοιο μίσος κατά ενός ανθρώπου προσφάτως εκλεγμένου από χιλιάδες μέλη του κόμματος, που στα 35 του έχει δουλέψει μάλλον περισσότερο απ’ ό,τι εκείνοι στα 60 ή τα 70 τους. Υπάρχει πραγματική δυσκολία πολιτικού μεταβολισμού του αποτελέσματος των εσωκομματικών εκλογών ή είναι απλά η αλαζονεία μιας μίζερης κομματικής «ελίτ» που αρνείται να παραδεχτεί ότι έχασε ή ακόμη χειρότερα ότι ξεπεράστηκε πολιτικά; Το να μετατρέπεις όμως τον εαυτό σου σε τοξικό βαρίδι για το κόμμα σου, ενώ προετοιμάζεις την έξοδο και επιδιώκεις να κάνεις όση ζημιά μπορείς στο νυν πολιτικό σου σπίτι, αυτό ενέχει σοβαρά ηθικά ζητήματα, τα οποία θα κριθούν από το εκλογικό σώμα, εφόσον κληθεί να απαντήσει π.χ. στις ευρωεκλογές. Για να μη μιλήσουμε για τον τραγέλαφο, όπου πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει νέο κόμμα, το «βαφτίζει» στον τηλεοπτικό αέρα και αρχίζει και δημόσιο… casting.

ADVERTISING

Οσοι βυσσοδομούν και λυσσομανούν κατά του Κασσελάκη, του Τσίπρα και της ανοιχτής εκλογής προέδρου από τη βάση θα έκαναν το ίδιο αν είχε εκλεγεί ο/η πρόεδρος που υποστήριξαν; Ή είναι «ευαίσθητοι δημοκράτες» α λα καρτ;

Αποτέλεσμα όλων αυτών, μετά το διπλό στραπάτσο των εθνικών εκλογών και το διπλό στραπάτσο των αυτοδιοικητικών εκλογών, παρά τους πανηγυρισμούς για 2-3 υποψήφιους του… ΠΑΣΟΚ, είναι ότι το κόμμα έχει μπει σε μια βαθιά εσωστρέφεια που θρυμματίζει την εικόνα του σε επίπεδο κοινής γνώμης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χθεσινή δημοσκόπηση της GPO για το Star, όπου στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει 36,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 12,9%, το ΠΑΣΟΚ 11,9%, το ΚΚΕ 8,5%, η Ελληνική Λύση 5,4%, οι «Σπαρτιάτες» 3,5%, η Νίκη 2,5% και η Πλεύση Ελευθερίας 2,3%. Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν επανέρχεται σε τροχιά κόμματος εξουσίας μετά την εκλογή του νέου αρχηγού, αλλά δίνει μάχη στήθος με στήθος με το ΠΑΣΟΚ για τη δεύτερη θέση. Την ώρα που δημοσίως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε (αθώα;) ότι μπορεί το κόμμα τους να είναι τρίτο στις ευρωεκλογές.

Και εδώ αρχίζει η ευθύνη του Κασσελάκη, διότι στις ευρωεκλογές θα κριθεί ο ίδιος και όχι ο Σκουρλέτης, ο Φίλης, ο Βίτσας, ο Τζουμάκας ή ο Τσακαλώτος, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κρίθηκαν στις εθνικές και στις εσωκομματικές εκλογές. Η εικόνα του μπάχαλου αφορά πλέον τον ίδιο προσωπικά, διότι τα ΜΜΕ πάντα θα δείχνουν ενδιαφέρον για όσους θέλουν να τα «ψάλλουν» δημοσίως στο κόμμα και τον πρόεδρό τους. Ακόμη και για όσους χωρίς να αντιλαμβάνονται τον αυτοεξευτελισμό τους προαναγγέλλουν νέο κόμμα το πρωί και το βράδυ «κλαίνε» που τους διαγράφει ο Κασσελάκης.

Διότι αν θες να προστατέψεις το κόμμα σου, απαντάς όπως η νεαρή συντονίστρια του think tank του ΣΥΡΙΖΑ, Διάνα Βουτυράκου, όταν ο παρουσιαστής Γιώργος Λιάγκας (ΑΝΤ1) ξεκίνησε τη συζήτηση ρωτώντας την αν ήξερε τα περί γάμου Στέφανου-Τάιλερ στη Νέα Υόρκη: «Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που αφορά τους τηλεθεατές μας οπότε δεν θα ήθελα να σχολιάσω σχετικά». Ενώ αν αρχίσεις τις θεωρίες συνωμοσίας που θυμίζουν ψεκασμένους αντιεμβολιαστές, ότι ο Κασσελάκης είναι πράκτορας των Αμερικανών, της διαπλοκής και των εξωγήινων που ήρθε να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή το «σύστημα» τρέμει τον Βίτσα και τον Σκουρλέτη, τα ΜΜΕ σε παίρνουν στην πλάκα και σε καλούν συνέχεια για να κάνουν νούμερα. Εκεί θέλει προσοχή, μη γίνεις κι εσύ ένα από αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου