Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

«Επεκτείνονται» οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ - «Καταιγίδα» βομβών στη Γάζα

 ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΩΡΑΓάζα

Εκρήξεις που προκλήθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές. | AP Photo/Abed Khaled
 Κλιμάκωση της έντασης

UPD

Κόλαση πυρός από την ισραηλινή αεροπορία και νέο μήνυμα στους κατοίκους της βόρειας Γάζας να μετακινηθούν νότια.

Τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς από την έναρξη του πολέμου βιώνουν οι κάτοικοι της Γάζας. Η ισραηλινή αεροπορία, με τη συμμετοχή 100 μαχητικών αεροσκαφών, ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής ένα ανελέητο σφυροκόπημα ενώ ο εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ, Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι, προανήγγειλε «επέκταση» των χερσαίων επιχειρήσεων απόψε. Ο ίδιος, εν μέσω σφοδρών βομβαρδισμών, καλεί τους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν νότια.

Επίσης, έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού ο στρατός του Ισραήλ, στα βόρεια σύνορα.  «Προετοιμαζόμαστε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας σε όλα τα μέτωπα» δηλώνει ο Χαγκάρι, προσθέτοντας ότι «οι δυνάμεις του στρατού στα βόρεια σύνορα βρίσκονται σε ύψιστο συναγερμό».

Αποκομμένοι από τον έξω κόσμο

Στη Γάζα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και το Ίντερνετ στον παλαιστινιακό θύλακα. Το Netblocks, ένας οργανισμός που παρακολουθεί την κυβερνοασφάλεια και την πρόσβαση στο Ίντερνετ σε όλον τον κόσμο, έκανε λόγο για «κατάρρευση» των συνδέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera οι κάτοικοι στη Γάζα εκτός από το ίντερνετ βλέπουν και το δίκτυο τηλεφωνίας να καταρρέει.

«Είμαστε εντελώς αποκομμένοι εντός και εκτός Γάζας» αναφέρει ο Safwat Kahlout τονίζοντας πως κάθε δυνατότητα επικοινωνίας είναι αδύνατη. «Ακόμα και οι τοπικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί παρακολουθούνται από τους εκπροσώπους του ισραηλινού στρατού», σημειώνει.

Στη Δυτική Όχθη, στη Ραμάλα, Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν ειρηνικά υποστηρίζοντας τη δοκιμαζόμενη Γάζα.

Αντίποινα από τη Χαμάς

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, αναφέρουν στο Telegram ότι έχουν εκτοξευτεί ρουκέτες προς το Τελ Αβίβ «ως απάντηση στις σιωνιστικές σφαγές που διαπράχθηκαν εναντίον αμάχων». Οι βομβαρδισμοί είναι «οι σφοδρότεροι από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου» ανέφερε η παλαιστινιακή οργάνωση, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «προετοιμάζεται για σφαγές».

Στο μεταξύ, η παλαιστινιακή οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας ζητά από όλον τον κόσμο «να αναλάβει αμέσως δράση» για να σταματήσουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί που εντάθηκαν σημαντικά.

Ναυαγούν οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός και ανταλλαγή ομήρων

Νωρίτερα πηγές δήλωναν στο Al Jazeera ότι το Κατάρ διαπραγματεύεται συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής ομήρων και ότι οι συζητήσεις βρίσκονται «σε προχωρημένο στάδιο».

Ο Nawaf Bin Mubarak Al Thani, αναλυτής εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας του Κατάρ, δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι σημερινοί σφοδροί βομβαρδισμοί της Γάζας μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τις συνομιλίες. «Αυτή τη φορά υπάρχει ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο, το οποίο είναι ο αντίκτυπος της συνεχιζόμενης επίθεσης των ισραηλινών δυνάμεων στη Γάζα, η οποία έχει ενταθεί... και αυτό φαίνεται να αποτελεί προοίμιο μιας πιθανής χερσαίας εισβολής», δήλωσε ο Al Thani.

  • Σύμφωνα με τους New York Times, αξιωματούχοι από τη Σαουδική Αραβία είχαν επικοινωνία με Αμερικανούς αξιωματούχους διαμηνύοντας πως «μια ενδεχόμενη χερσαία επιχείρηση θα είναι καταστροφική για όλη τη Μέση Ανατολή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα - Το Ισραήλ άνοιξε το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ

  ΚΟΣΜΟΣ  / Τετάρτη 8 Μαΐου 2024, 08:59:25 /   Τελευταία Ενημέρωση: 13:08   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα τους εντατ...