Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

Πληθαίνουν οι φωνές για έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

 syriza

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI


Νέο αίτημα για επίσπευση της συνεδρίασης του κομματικού οργάνου, ενώ αύριο επιστρέφει ο Στ. Κασσελάκης.

Με την εσωκομματική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να κινείται στο «κόκκινο» τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την επίσπευση της συνεδρίασης των κομματικών οργάνων.

Μετά την χθεσινή ανακοίνωση που συνυπέγραψαν η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης ζητώντας την άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος αλλά και την επίσπευση του συνεδρίου, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως την άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ζητά και η «Ομπρέλα».

Το αίτημα της «Ομπρέλας» έρχεται ενώ σήμερα αναμένεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα εξετάσει το αίτημα διαγραφής για τους Στέφανο Τζουμάκα, Νίκο Φίλη, Δημήτρη Βίτσα και Πάνο Σκουρλέτη. Με βάση τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, Αντώνης Κοτσακάς, στη συνεδρίαση θα οριστούν τρία στελέχη που θα καλέσουν τους ελεγχόμενους και τον καταγγέλλοντα προκειμένου να επιχειρηματολογήσουν, ενώ θα ορισθούν και μάρτυρες για να διερευνηθεί το θέμα της διαγραφής. 

Συνεχίζονται τα πυρά κατά της ηγεσίας

Αριστείδης Μπαλτάς
| EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Εκ των πραγμάτων υπάρχει μια μορφή σύγκρουσης με αβέβαιη έκβαση. Και είναι μια σύγκρουση η οποία δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αφορά ολόκληρη τη χώρα» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ, Αριστείδης Μπαλτάς, μιλώντας σήμερα το απόγευμα στην ΕΡΤ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμα. Αυτά που συμβαίνουν τον καθιστούν κατά κάποιο τρόπο «περίγελο» μιας ολόκληρης κοινωνίας που παρακολουθεί με πολύ ενδιαφέρον τα όσα γίνονται» είπε ανάμεσα σε άλλα.

Ο κ. Μπαλτάς σημείωσε ακόμα ότι «ο κύριος Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αν ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αριστερό κόμμα και αντιστρόφως ένα κόμμα υπό την προεδρία του κυρίου Κασσελάκη, με τις θέσεις που έχει διατυπώσει και τις πράξεις που έχει κάνει, δεν μπορεί να είναι αριστερό».

Παράλληλα, ζήτησε με τη σειρά του παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα. «Θα έλεγα ότι έτσι που πηγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα βοηθούσε μια τοποθέτηση του Τσίπρα. Αυτό, αυτό θα έλεγα. Ο ίδιος θα κρίνει, θα αποφασίσει, αλλά βλέποντας ένα κόμμα να πηγαίνει στην κατάσταση που πηγαίνει, νομίζω ότι είναι απαραίτητο να μιλήσει» υπογράμμισε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πυροσβεστική» παρέμβαση Δραγασάκη με αιχμές για όλους

EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Να αποσυρθούν τα αιτήματα και οι απειλές για διαγραφές και να μεταφερθεί η αντιπαράθεση από τα ΜΜΕ στα όργανα του κόμματος ζητά ο Γ. Δραγασάκης, προειδοποιώντας ότι το κόμμα κινδυνεύει να χάσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook ο Γ. Δραγασάκης τονίζει ότι είναι «επείγουσα ανάγκη η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη διαμόρφωση συνθηκών στοιχειώδους αμοιβαίας εμπιστοσύνης, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε λίγους μήνες θα διεξαχθούν οι εξαιρετικά κρίσιμες, από πολιτική άποψη, ευρωεκλογές». 

«Ένα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να είναι η απόσυρση όλων των αιτημάτων και των απειλών για διαγραφές στελεχών και αντίστοιχα η μεταφορά του διαλόγου και της αντιπαράθεσης πολιτικών απόψεων από τα ΜΜΕ στα όργανα του κόμματος», αναφέρει ο Γ. Δραγασάκης με αποδέκτες και τις δύο πλευρές της εσωκομματικής σύγκρουσης. Ταυτόχρονα όμως, με μια αιχμή που μάλλον αναφέρεται στον Παύλο Πολάκη, υπογραμμίζει ότι «η νέα ηγεσία πρέπει να «πλαισιωθεί» από τα εκλεγμένα όργανα του κόμματος αντί να στηρίζεται σε φορείς απόψεων που είναι μειοψηφικές στο κόμμα και τραυμάτισαν επανειλημμένα τη δημόσια εικόνα του». 

«Γι’ αυτό και  η λειτουργία των οργάνων πρέπει να αποκατασταθεί και να γίνει πυκνή ώστε να λειτουργήσουν ως τα αποκλειστικά κέντρα λήψης των αποφάσεων. Πρέπει, επίσης, να γίνει σεβαστό ότι το υφιστάμενο Καταστατικό και οι συνεδριακές αποφάσεις αποτελούν το δεσμευτικό πολιτικό πλαίσιο για όλο τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινή του πορεία» αναφέρει στη συνέχεια και συμπληρώνει χαρακτηριστικά: «Και αν είχε συμβεί αυτό, δεν θα είχαμε φτάσει στη σημερινή προβληματική κατάσταση».

Επιχείρηση από την Κουμουνδούρου να μαζευτούν τα περί εμφυλίου

Πηγές από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα έχει μονομέτωπο κατά της Δεξιάς.

Ειδικότερα, κομματικές πηγές αναφέρουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να δίνει τη μάχη ενάντια στη Δεξιά και την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που με την πολιτική της οδηγεί όλο και περισσότερα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας στο φάσμα της φτωχοποίησης». Τονίζουν ότι «κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον ενωμένο και ανανεωμένο ΣΥΡΙΖΑ από το να δώσει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα, με πρωταγωνιστές όλα τα μέλη του, τους προοδευτικούς πολίτες και όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που επιδιώκουν το τέλος της αντικοινωνικής πολιτικής Μητσοτάκη. Που επιδιώκουν την μεγάλη πολιτική αλλαγή. Αυτή είναι η μοναδική και κύρια μάχη του ΣΥΡΙΖΑ».

Οι ίδιες πηγές, πάντως, δεν παραλείπουν να αφήσουν σαφείς αιχμές κατά των στελεχών που απειλούνται με διαγραφή αναφέροντας ότι «η λογική τού εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ, που καλλιεργείται από ξένα κέντρα και αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις, συντηρείται από δηλώσεις μεμονωμένων στελεχών που κινούνται αντικαταστατικά, έχουν θέσει τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουν δρομολογήσει τον σχεδιασμό νέου κόμματος, με νέο καταστατικό και νέο αρχηγό».

Προσθέτουν δε ότι «ο ”εμφύλιος πόλεμος” έχει δύο αντιμαχόμενα μέρη» και σχολιάζουν ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ”εμφύλιος”», καθώς «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει σε κανέναν διάλογο με συγκεκριμένα στελέχη που οι δηλώσεις τους και η εν γένει πολιτική τους στάση ήταν επί της αρχής αντικαταστατική και επιζήμια για το χώρο της Αριστεράς».

Νέα διοίκηση σε «Αυγή» και «Στο Κόκκινο»

Εξελίξεις καταγράφονται και στα κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Νέα διευθύντρια της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ» (ημερήσιου και κυριακάτικου φύλλου) αναλαμβάνει από σήμερα η δημοσιογράφος Βούλα Κεχαγιά, ενώ νέος διευθυντής του ραδιοσταθμού «105,5 Στο Κόκκινο» αναλαμβάνει από σήμερα ο δημοσιογράφος Αδάμ Γιαννίκος. Συντονιστής των δύο μέσων είναι ο δημοσιογράφος Γιάννης Σμυρλάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ Συνεχίζονται οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός. Οι ΗΠΑ διέκοψαν την αποστολή βομβών στο Ισραήλ εικονίδιο ρολογιού ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ 8 Μαΐου 2024 στις 2:44 π.μ. EDT

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων «θα πρέπει να μπορέ...