Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Επικίνδυνη κλιμάκωση εν όψει, με τη Χεζμπολάχ να δηλώνει «στην καρδιά» της μάχης

 Πόλεμος στη Μέση Ανατολή

Τεθωρακισμένο του ισραηλινού στρατού στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας | AP Photo/Francisco Seco
 Εκατέρωθεν απειλές από Ισράηλ και Χαμάς, η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι βρίσκεται «στην καρδιά της μάχης»

Επικίνδυνη κλιμάκωση εν όψει, με τη Χεζμπολάχ να δηλώνει «στην καρδιά» της μάχης

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις στέλνουν διαρκώς το μήνυμα ότι επίκειται η χερσαία επιχείρηση και έως ότου ξεκινήσει θα αυξήσει τα πλήγματα στη Γάζα. Από την πλευρά της η Χαμάς προειδοποιεί ότι μια τέτοια επιχείρηση θα οδηγήσει σε σκληρότερα αντίποινα, που δεν θα έχουν καμία σχέση με όσα συνέβησαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ενώ η Χεζμπολάχ δήλωσε σαφέστατα ότι λαμβάνει ήδη μέρος στον πόλεμο.

Το γεγονός αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να επεκταθεί ο πόλεμος πέρα από το Ισραήλ, καθώς θα οδηγήσει σε εμπλοκή του Λιβάνου δημιουργώντας ένα ακόμη μέτωπο.

Ο αναπληρωτής ηγέτης της Χεζμπολάχ, σεΐχης Ναΐμ Κασέμ, ορκίστηκε ότι το Ισραήλ θα πληρώσει ακριβά την απόφασή του να κάνει χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, δηλώνοντας ότι η οργάνωση «βρίσκεται ήδη στην καρδιά της μάχης» και πως οι συγκρούσεις στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ έχουν ξεκάθαρο σκοπό: «Να αποδυναμώσουμε τον ισραηλινό εχθρό και να τους ενημερώσουμε ότι είμαστε έτοιμοι». «Πιστεύετε ότι εάν προσπαθήσετε να συντρίψετε την παλαιστινιακή αντίσταση, άλλες δυνάμεις αντίστασης στην περιοχή δεν θα δράσουν;» είπε.

• Διαβάστε τις εξελίξεις του Σαββάτου στο live-blogging της efsyn.gr

Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, συνεχίστηκαν με μεγάλη ένταση οι επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου μεταξύ της Χεζμπολάχ και της οργάνωσης Σεμπάα και των ισραηλινών δυνάμεων. Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε αντιαρματικούς πυραύλους προς το Ισραήλ και οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με drones που στόχευσαν θέσεις της Χαμάς. 

«Νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι ακόμη και ιδιωτικές κατοικίες»

Το βράδυ του Σαββάτου ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν μια πολυσύχναστη αγορά στον καταυλισμό προσφύγων Νουσεϊράτ, στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες. Λίγες ώρες νωρίτερα, εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι «ο ορισμός του νόμιμου στρατιωτικού στόχου έχει αλλάξει», ενώ προανήγγειλε κλιμάκωση των αεροπορικών χτυπημάτων στη Λωρίδα της Γάζας εν όψει της χερσαίας επιχείρησης.  

Υποστήριξε ότι η πολιτική υποδομή που χρησιμοποιεί η Χαμάς «μετατρέπει μια ιδιωτική κατοικία σε νόμιμο στόχο» και παραδέχθηκε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει επιτεθεί σε σπίτια όπου υπάρχουν άμαχοι που ζουν ανάμεσα σε «τρομοκράτες».

Νωρίτερα, το Ισραήλ καλούσε τους Παλαιστινίους να εγκαταλείψουν την πόλη της Γάζας, με φυλλάδια και ηχητικά μηνύματα στα κινητά τους, προειδοποιώντας ότι όποιος αρνηθεί να υπακούσει την εντολή του και δεν μετακινηθεί προς τη νότια Γάζα, θα θεωρείται «τρομοκράτης» και θα υποστεί τις όποιες συνέπειες.

«Όποιος επιλέξει να μη φύγει από τα βόρεια προς τα νότια της Λωρίδας της Γάζας μπορεί να αναγνωριστεί ως εταίρος σε τρομοκρατική οργάνωση», έγραφαν τα μηνύματα.

Ήδη οι ισραηλινές εντολές έχουν οδηγήσει σε εκτοπισμό πάνω από 600.000 Παλαιστίνιους που ζουν στη βόρεια Γάζα, χωρίς καμία εγγύηση ασφάλειας ή επιστροφής, γεγονός που σύμφωνα με τον ΟΗΕ αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Αυξάνονται οι νεκροί

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην πόλη της Γάζας και στη Δυτική Όχθη συνεχίζονται. Ήδη, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, 4.385 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους μεταξύ των οποίων 1.756 παιδιά και 967 γυναίκες. Επίσης, 13.561 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και το 70% των θυμάτων των ισραηλινών επιθέσεων είναι παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τα ερείπια.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 250 επιθέσεις σε ιατρικό προσωπικό και εγκαταστάσεις υγείας στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Μεταφορά τραυματισμένου κοριτσιού στο νοσοκομείο Αλ-Ασα στην πόλη της Γάζας | AP Photo/Adel Hana

Από την πλευρά του Ισραήλ έχουν σκοτωθεί περίπου 1.400 άνθρωποι ενώ η Χαμάς κρατάει πάνω από 200 ομήρους, πολίτες και στρατιωτικούς. Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να απελευθερώσει τους ένστολους αν το Ισραήλ πραγματοποιήσει τη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ανθρωπιστική βοήθεια με το σταγονόμετρο

Το μεσημέρι του Σαββάτου, το πέρασμα της Ράφα, από την αιγυπτιακή πλευρά του οποίου περιμένουν εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, καύσιμα, τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, άνοιξε για λίγη ώρα. Ωστόσο, μόλις 20 φορτηγά πέρασαν στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς ωστόσο να δώσουν περάσουν φορτηγά με καύσιμα, που είναι κρίσιμα για τη λειτουργία των γεννητριών στα νοσοκομεία. Επίσης, η ιατροφαρμακευτική βοήθεια που πέρασε δεν ήταν παρά 3% των πραγματικών αναγκών σε φάρμακα.

«Ούτε σταγόνα στον ωκεανό», όπως είπε η Λιν Χέιστινγκς, συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Ο επικεφαλής Υπηρεσίας Παροχής Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (UNWRA), Μάρτιν Γκρίφιθς, είπε ότι η υπηρεσία πιέζει να επιτραπεί να περάσουν περισσότερα φορτηγά με βοήθεια στη Γάζα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί σύντομα, ίσως και σήμερα Κυριακή.

«Είναι σε εξέλιξη οι σχετικές διαπραγματεύσεις», είπε, ωστόσο, επισήμανε ότι η βοήθεια που φτάνει στους αμάχους είναι πολύ λίγη σε σχέση με τις ανάγκες τους. «Ελπίζουμε ότι βοήθεια θα εισέρχεται στη Γάζα. Και ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνεται με αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο», πρόσθεσε.

Μια αποτυχημένη ειρηνευτική σύνοδος

Οι εκτιμήσεις ότι δεν θα είχε αποτέλεσμα η σύνοδος του Καΐρου, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο με στόχο να επιτευχθεί μια συμφωνία για έναν οδικό χάρτη για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για την αναζωογόνηση της πορείας ειρήνευσης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, επιβεβαιώθηκαν.

Στους στόχους του οδικού χάρτη περιλαμβάνονται η διανομή βοήθειας στη Γάζα, αλλά και μία συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων από τη Χαμάς, αλλά και διαπραγματεύσεις για μία λύση δύο κρατών.

Οι δεδηλωμένοι και πολύ φιλόδοξοι στόχοι του Αιγύπτιου προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, που είχε προσκαλέσει χώρες όπως οι Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ομάν, Ιράκ, Τουρκία, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο, τους ηγέτες της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου, της Νορβηγίας, τη Ρωσία, την Κίνα και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, δεν επιτεύχθηκαν. Άλλωστε, αν και είχαν προσκληθεί, στη σύνοδο δεν μετείχαν ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ισραήλ.

Στην ανακοίνωσή της, η αιγυπτιακή προεδρία περιορίστηκε να δηλώσει ότι η Αίγυπτος ελπίζει πως η διεθνής κοινότητα θα επανεξετάσει τη στρατηγική που ακολούθησε τις τελευταίες δεκαετίες στο παλαιστινιακό ζήτημα προκειμένου να ξεμπλοκάρει μια «πραγματική και σοβαρή» ειρηνευτική διαδικασία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου