Το αρχηγείο της Χαμάς βρίσκεται κάτω από το κεντρικό νοσοκομείο της Γάζας, δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε ότι η κύρια βάση επιχειρήσεων της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς βρίσκεται κάτω από το Νοσοκομείο Σίφα στην πόλη της Γάζας.

Όπως τόνισε, η Χαμάς έχει πολλές υπόγειες εγκαταστάσεις κάτω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας. Οι εγκαταστάσεις αυτές, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού, χρησιμοποιούνται από τους ηγέτες της τρομοκρατικής οργάνωσης για να κατευθύνουν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το Ισραήλ διαθέτει πληροφορίες πως υπάρχουν πολλές σήραγγες έξω από το νοσοκομείο που οδηγούν στην υπόγεια βάση, ώστε οι αξιωματούχοι της Χαμάς να μην χρειάζεται να μπουν στο νοσοκομείο για να φτάσουν στο αρχηγείο τους. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι υπάρχει επίσης μια είσοδος στο υπόγειο συγκρότημα μέσα από έναν από τους θαλάμους του νοσοκομείου.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον στρατό του Ισραήλ, η εσωτερική ασφάλεια της Χαμάς έχει ένα κέντρο διοίκησης μέσα στο νοσοκομείο Σίφα, από το οποίο κατευθύνει ρουκέτες στο Ισραήλ και όπου αποθηκεύει οπλισμό. Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε ότι η Χαμάς τροφοδοτεί με ενέργεια την υπόγειά βάση της μέσω της ενεργειακής υποδομής του νοσοκομείου.

Ο εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τους ασθενείς και τους εργαζομένους του νοσοκομείου –το οποίο διαθέτει 1.500 κλίνες και περίπου 4.000 άτομα προσωπικό- ως ανθρώπινες ασπίδες.

Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες τις οποίες επικαλέστηκε, ανέφερε ότι έχουν συλλεχθεί από τις μυστικές υπηρεσίες και την υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet, ενώ έχουν διαβιβαστεί και σε άλλες χώρες.

Πέρα από το μπαράζ αεροπορικών επιδρομών, το Ισραήλ συνεχίζει και τις χερσαίες επιχειρήσεις περιορισμένης κλίμακας στη Λωρίδα της Γάζας.

Μονάδα κομάντο του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποίησε επιδρομή στη νότια Γάζα από τη θάλασσα, προκειμένου να καταστρέψει υποδομές της Χαμάς, όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, δίνοντας στη δημοσιότητα σχετικό βίντεο.

Την περασμένη νύχτα πραγματοποιήθηκε και νέα χερσαία επέμβαση (περιορισμένης κλίμακας).