Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

Γάζα / Χτυπήθηκε αντικαρκινικό νοσοκομείο - Στο υπόγειο φυγαδεύτηκαν οι ασθενείς

 


Ασθενείς σε μεγάλη αίθουσα του νοσοκομείου που βομβαρδίστηκε
Facebook

Το νοσοκομείο τουρκοπαλαιστινιακής φιλίας, για ασθενείς με καρκίνο, στη Γάζα έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του θύλακα νωρίς τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Anadolu.

Αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας έπληξαν περιοχή κοντά στο τουρκικό νοσοκομείο νότια της πόλης της Γάζας — προκαλώντας ζημιές στη σκεπή, σε πόρτες και παράθυρα, δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας που διευθύνεται από τη Χαμάς. 

Ο Δρ Subhi Skaik, γενικός διευθυντής του νοσοκομείου ανέφερε σε δήλωσή του που κοινοποιήθηκε στο Facebook ότι «καρκινοπαθείς και ιατρικό προσωπικό», είναι σε κατάσταση πανικού, λόγω «του σφοδρού ισραηλινού βομβαρδισμού του μοναδικού νοσοκομείου για καρκινοπαθείς στη Λωρίδα της Γάζας».

Ζημιές στο νοσοκομείο στη Γάζα
Facebook

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές «ως αποτέλεσμα της επανειλημμένης στόχευσης», προσθέτοντας ότι ο αποκλεισμός από το Ισραήλ «όχι μόνο αύξησε την ταλαιπωρία και τον πόνο των καρκινοπαθών και τους στέρησε φάρμακα και ταξίδια για θεραπεία στο εξωτερικό, αλλά τώρα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους στοχεύοντας το περιβάλλον του νοσοκομείου».

Ασθενείς στο υπόγειο
Facebook

Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του νοσοκομείου, το προσωπικό και οι ασθενείς βρήκαν καταφύγιο στο υπόγειο του κτιρίου για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής.

«Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τον τρίτο όροφο του νοσοκομείου τουρκοπαλαιστινιακής Φιλίας, του μοναδικού νοσοκομείου στη Γάζα για καρκινοπαθείς», είπε στο τουρκικό πρακτορείο ο Subhi Skaik , αναφέρει η Daily Sabah.

Ζημιές στο νοσοκομείο στη Γάζα
Facebook

Μια αρχική αναφορά για τις ζημιές, που είδε το Associated Press, ανέφερε ότι καταστράφηκε επίσης το σύστημα αφαλάτωσης . Το νοσοκομείο περιθάλπει 60 ασθενείς με καρκίνο και περισσότερους από δώδεκα άλλους ασθενείς που μεταφέρθηκαν πρόσφατα από το νοσοκομείο al-Shifa, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας.

Η τουρκική κυβέρνηση χρηματοδότησε την κατασκευή του νοσοκομείου (2011-2017), το οποίο έχει έκταση 34.800 τετραγωνικών μέτρων, έξι ορόφους και χωρητικότητα 180 κλινών, σύμφωνα με το Anadolu.

Την ίδια ώρα η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος, ανακοίνωσε μέσα από ανάρτηση ότι: «σήμερα, λάβαμε πληροφορίες και εικόνες από την αποθήκη ανθρωπιστικής βοήθειας της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στη Γάζα, την κατασκευή της οποίας υποστηρίξαμε. Υπέστη σοβαρές ζημιές ως αποτέλεσμα σφοδρών βομβαρδισμών και είναι άχρηστη. Η εν λόγω αποθήκη ανήκει στην Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, με την οποία συνεργαζόμαστε στις δραστηριότητες ανθρωπιστικής βοήθειας και δεν έχουμε αποθήκη της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου στη Γάζα. Καταδικάζουμε σθεναρά κάθε επίθεση σε εργαζόμενους και εγκαταστάσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδιαίτερα στους υπαλλήλους και τους εθελοντές της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου που εργάζονται απεγνωσμένα για να καλύψουν ανθρωπιστικές ανάγκες κάτω από ακραίες συνθήκες».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου