Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023

LIVE Τελευταία ενημέρωση: 15:44 30.10.23 Σε «νέα φάση» ο πόλεμος - Πυρά κατά αμάχων που εγκαταλείπουν την ισοπεδωμένη Γάζα

 Ισοπεδωμένη Γάζα

AP Photo/Abed Khaled

Βίντεo με ομήρους που ζητούν από τον Νετανιάχου ανταλλαγή

Η Χαμάς δημοσιεύει βίντεο με τρεις Ισραηλινές ομήρους που ζητούν από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να συμφωνήσει στην ανταλλαγή αιχμαλώτων. Το βίντεο αναμετέδωσε η Haaretz.

 

IDF: Επιτεθήκαμε σε στρατιωτική υποδομή της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Ο IDF ενημέρωσε ότι επιτέθηκε σε στρατιωτικές υποδομές που ανήκουν στη Χεζμπολάχ στο λιβανέζικο έδαφος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, τρομοκράτες έβαλαν με πυρά πριν από λίγη ώρα κατά φυλακίου των Ισραηλινών δυνάμεων στα σύνορα με τον Λίβανο και εκείνες ανταπέδωσαν. Κανένας στρατιώτης δεν τραυματίστηκε στο περιστατικό.

Εδώ κι έναν χρόνο το Ισραήλ δεν παρακολουθούσε τη Χαμάς

Η υπηρεσία πληροφοριών σημάτων του Ισραήλ (Μονάδα 8200) σταμάτησε πριν από έναν χρόνο να παρακολουθεί  μέσω ραδιοσυχνοτήτων, τις κινήσεις των μαχητών της Χαμάς, αναφέρει δημοσίευμα των New York Times

Ο ισραηλινός στρατός έπαψε να το κάνει, επειδή πίστευε ότι ήταν «σπατάλη προσπάθειας», αναφέρεται στο ρεπορτάζ που περιγράφει λεπτομερώς τις απανωτές αποτυχίες σε επίπεδο ελέγχου ασφαλείας, τα τελευταία χρόνια, που άνοιξαν το δρόμο για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Το δημοσίευμα ανέφερε επίσης ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν επίσης «σταμάτησε σε μεγάλο βαθμό» τη συλλογή πληροφοριών για τη Χαμάς, με την πεποίθηση ότι το Ισραήλ διαχειριζόταν αποτελεσματικά την περιφερειακή απειλή της ομάδας.

Αεροπορικές επιδρομές με λευκό φώσφορο καταγγέλλει δημοσιογράφος του Al Jazeera

Ο Wael Dahdouh του Al Jazeera, ο οποίος βρίσκεται στην πόλη της Γάζας, αυτή τη στιγμή, μεταδίδει ότι μπορεί να δει κανείς πυκνούς καπνούς στην περιοχή, καθώς και ότι το Ισραήλ πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές σε πολλά κτήρια κατοικιών, χρησιμοποιώντας λευκό φώσφορο.

Νέα έκκληση από την Παλαιστίνη για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός ζήτησε το άνοιγμα ασφαλών ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Γάζα, προκειμένου να έρθουν τρόφιμα, φάρμακα, νερό και καύσιμα.

«Υψώνουμε δυνατά τη φωνή μας, σταματήστε τον πόλεμο κατά του λαού μας», δήλωσε ο Μουχαμάντ Σταγιέχ, κατά την έναρξη της εβδομαδιαίας κυβερνητικής συνεδρίασης και σημείωσε ότι 20 φορτηγά βοήθειας την ημέρα δεν είναι αρκετά για τον λαό της Γάζας, προκειμένου να καλυφθούν οι βασικές τους ανάγκες.

Την Κυριακή, η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ έκανε γνωστό ότι χιλιάδες Παλαιστίνιοι, απελπισμένοι, λόγω τριών εβδομάδων πλήρους πολιορκίας και βομβαρδισμών, εισέβαλαν σε πολλές από τις αποθήκες της στη Λωρίδα της Γάζας, παίρνοντας σιτάρι, αλεύρι και άλλα βασικά αγαθά.

Το Τελ Αβίβ «πάγωσε» τα κεφάλαια της Παλαιστινιακής Αρχής

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς ανακοίνωσε ότι διέταξε να σταματήσει η μεταφορά κεφαλαίων στην Παλαιστινιακή Αρχή, εξαιτίας, όπως είπε, της «υποστήριξης» που παρείχε στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι έχω δώσει εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να σταματήσει τη μεταφορά πληρωμών αυτόν τον μήνα», ανέφερε ο Σμότριτς σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Το Ισραήλ εισπράττει φόρους για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής και οι μεταφορές πραγματοποιούνται κάθε μήνα, αφού αφαιρεθούν τα έξοδα για υπηρεσίες, όπως ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.

Κλιμακώνει ο IDF τη χερσαία επιχείρηση τη Γάζα

Ο Ισραηλινός Στρατός αύξησε σημαντικά, την περασμένη εβδομάδα, το εύρος των δυνάμεων που επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας και εμβάθυνε τις χερσαίες επιχειρήσεις.

Εκτός από τις δυνάμεις που επιχειρούν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας, οι οποίες εισήλθαν το Σαββατοκύριακο, πρόσθετες μεγάλες δυνάμεις εισήλθαν και σε άλλες περιοχές εντός της τη Δευτέρα. Τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι δυνάμεις του IDF έχουν προχωρήσει κατά μήκος του δρόμου Salah al-Din, του κύριου αυτοκινητόδρομου της Γάζας.

Ο στόχος των πρόσθετων δυνάμεων είναι να «διχοτομήσουν» τη Λωρίδα, προκειμένου να διασπάσουν τις δυνάμεις της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα και την ίδια την πόλη της Γάζας, από τον υπόλοιπο υπό πολιορκία παλαιστινιακό θύλακα. Οι δυνάμεις που εισήλθαν στη Λωρίδα συνάντησαν αντίσταση και πολλοί μαχητές εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις.

Οι απώλειες στον τομέα της υγείας στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας στη Γάζα δήλωσε ότι τουλάχιστον 124 ιατρικό προσωπικό έχουν σκοτωθεί και 25 ασθενοφόρα έχουν καταστεί ανενεργά λόγω των ισραηλινών επιθέσεων και της έλλειψης καυσίμων στον πολιορκημένο θύλακα.

Ο Ashraf al-Qudra πρόσθεσε ότι 32 νοσοκομεία έχουν τεθεί επίσης εκτός λειτουργίας.

Σε «νέα φάση» ο πόλεμος - Πύραυλο εδάφους-αέρος εκτόξευσε η Χεζμπολάχ

Για πρώτη φορά από την έναρξη αυτού του πολέμου, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πύραυλο εδάφους-αέρος, με στόχο την κατάρριψε να ισραηλινού drone.

«Αυτό δείχνει ότι η Χεζμπολάχ ξεκινά μια νέα φάση αντιμετώπισης του ισραηλινού στρατού και κλιμάκωσης των μαχών, αντί να διατηρεί την ανταλλαγή πυρών σε απόσταση 2-4 χιλιομέτρων», δήλωσε στο Al Jazeera ο στρατιωτικός ειδικός Elijah Magnier.

«Σε απάντηση, το Ισραήλ βομβάρδισε βαθύτερα μέσα στο έδαφος του Λιβάνου για να χτυπήσει την πηγή της εκτόξευσης του πυραύλου, επειδή δεν έχει την πολυτέλεια να στοχοποιήσει τα drones στον ουρανό».

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, οι αψιμαχίες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ παρέμεναν συγκρατημένες ως προς το εύρος και τη γεωγραφία τους, στοχεύοντας κυρίως απομονωμένες περιοχές κοντά στα σύνορα. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι και οι δύο πλευρές φαίνεται τώρα να διευρύνουν τις περιοχές των στόχων τους.

Την Κυριακή, ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Χεζμπολάχ έφτασαν στη βόρεια πόλη Κιριάτ Σμόνα, χτυπώντας ένα σπίτι, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Μετεγκατάσταση Παλαιστινίων στο Σινά προκρίνει το Τελ Αβίβ

Δικαιολογημένη η ανησυχία στο Κάιρο, από τις πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τις οποίες, το Τελ Αβίβ προωθεί τη λύση της εγκατάστασης προσφύγων από τη Γάζα σε αιγυπτιακά εδάφη, μετά τη λήξη του πολέμου με τη Χαμάς.

Προσχέδιο εγγράφου που εκπονήθηκε από το ισραηλινό υπουργείο Πληροφοριών και έχει έρθει σε γνώση της Haaretz, προτείνει την επιλογή για αρχική μετεγκατάσταση του πληθυσμού της Γάζας σε καταυλισμούς στο βόρειο Σινά, πρόταση ενδεικτική των προθέσεων της ισραηλινής ηγεσίας.

Σε αυτό το σχέδιο όμως, έχει εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή της η Αίγυπτος, με τον πρόεδρο της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, μόλις νωρίτερα, να ξεκαθαρίζει σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, την αμετακίνητη θέση του ενάντια σε κάθε ενδεχόμενο μεταφοράς Παλαιστίνιων προσφύγων σε αιγυπτιακά εδάφη, πολλώ δε μάλλον στο Σινά, που γειτνιάζει με τη Λωρίδα της Γάζας, έχει σοβαρά ζητήματα ισορροπίας με τους εκεί αραβικούς πληθυσμούς, που ανησυχεί ότι θα ενταθούν με την έλευση και μελών της Χαμάς στην περιοχή.  

Τα τελευταία στοιχεία για τα θύματα του πολέμου

Τουλάχιστον 8.306 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, μεταξύ των οποίων 3.457 παιδιά, 2.136 γυναίκες και 480 ηλικιωμένοι, σε ισραηλινά χτυπήματα στη Λωρίδα της Γάζας, από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας της περιοχής που ελέγχεται από τη Χαμάς, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 21 χιλιάδες (21.048). 1.950 άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, μεταξύ των οποίων 1.050 παιδιά.

Ο αριθμός των νεκρών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη αυξήθηκε σε 329 Παλαιστίνιους από τον Ιανουάριο, συμπεριλαμβανομένων 121 θανάτων από τις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε επίσης σε ανακοίνωσή του το παλαιστινιακό υπουργείο. Σε 1.960 ανέρχονται οι τραυματίες.

Μόνο στη Χαν Γιουνίς σκοτώθηκαν σήμερα 93 άνθρωποι.

Από τη πλευρά του Ισραήλ, 1.405 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του νέου πολέμου στη Μέση Ανατολή, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 5.431.

Γερμανικό καμπανάκι για εξτρεμιστές εποίκους

Σύμφωνα με το Reuters, μετά τις ΗΠΑ και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε έκκληση προς το Ισραήλ, προκειμένου «να προστατεύσει τους Παλαιστίνιους από τη βία εξτρεμιστών εποίκων», μετά τις επιθέσεις και τις δολοφονίες Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη.

Νωρίτερα, το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι ένας 23χρονος Παλαιστίνιος, ο Αχμέντ Νοφάλ, που είχε δεχθεί πυρά από έποικους στο χωριό Ρας Καρκάρ της Δυτικής Όχθης, βορειοδυτικά της Ραμάλα, το περασμένο Σάββατο, υπέκυψε τη Δευτέρα στα τραύματά του.  

«Πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι παλαιστινιακές οικογένειες μπορούν να παραμείνουν εκεί που κατοικούν εδώ και δεκαετίες και να μην αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες από φόβο για τη ζωή και τα μέλη τους», ανέφερε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ, όπως μετέδωσε το Reuters.

 

Ισραηλινή επίθεση με drone στον νότιο Λίβανο αναφέρει η Βηρυτός

Λιβανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίθεση με ισραηλινά drone σε χωριό του νότιου Λιβάνου κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ

Το λιβανέζικο τηλεοπτικό κανάλι Al-Mayadeen ανέφερε πυρά από μη επανδρωμένο αεροσκάφος του IDF σε κεντρική πλατεία του χωριού Ayta ash Shab.

Επιπλέον, το κανάλι, που συνδέεται με τη Hezbollah, ανέφερε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Mount Dov.

Ρουκέτες σε εργοστάσιο κοντά στην Ασκελόν

Εργοστάσιο στον νότο του Ισραήλ δέχτηκε επίθεση από ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα, μετέδωσε η Haaretz.

Η ισραηλινή πυροσβεστική υπηρεσία αναφέρει ότι τα μέλη τους που έφτασαν στο σημείο επιχειρούν να σβήσουν τη φωτιά που προκάλεσε ρουκέτα  στο κτήριο, κοντά στην πόλη Ασκελόν. 

Αυξάνονται οι νεκροί στη Δυτική Όχθη

Άλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στην είσοδο της πόλης Γιάτα, νότια της Χεβρώνας, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι νεκρός είναι ο 23χρονος Μαχμούντ Αμπού Σάμπχα.

Το υπουργείο είχε ανακοινώσει νωρίτερα, ότι τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν σε ισραηλινή επιδρομή στην πόλη Τζενίν.

Ισραηλινά πυρά κατά οχημάτων που εγκαταλείπουν τη Γάζα

Σύμφωνα με το Al Jazeera, η κατάσταση στην πόλη της Γάζας είναι εξαιρετικά τεταμένη, καθώς κλιμακώνονται οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και οι βομβαρδισμοί από άρματα μάχης.

Όπως ανέφερε μάλιστα o αραβικός ιστότοπος, έλαβε εντολή από τις ισραηλινές δυνάμεις να εκκενώσει το κτήριο του και οι εργαζόμενοι του να κινηθούν προς το νότιο τμήμα της Γάζας.

Ωστόσο, το Al Jazeera επισημαίνει ότι ισραηλινά τανκς βρίσκονται στον δρόμο που συνδέει την πόλη της Γάζας με το νότιο τμήμα του θύλακα, ενώ πολλές διαδρομές εκκένωσης από την πόλη της Γάζας έχουν αποκλειστεί από τους Ισραηλινούς και υπάρχουν αναφορές για ισραηλινές δυνάμεις που βάλλουν με πυρά κατά οχημάτων αμάχων που επιχειρούν να φύγουν από την πόλη. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το τανκ επιτέθηκε και κατά ενός λεωφορείου. 

Μια ματιά στις τελευταίες εξελίξεις

  • Τα ισραηλινά τανκς έχουν πλέον υποχωρήσει από την πόλη της Γάζας, σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα. Τα τανκς είχαν φτάσει στην οδό Σάλα αλ Ντιν, σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από τον φράχτη της Γάζας.
  • Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι έντονες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές λαμβάνουν χώρα στην περιοχή Ταλ αλ-Χάουα της Γάζας, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο αλ-Κουντς. Παρά τις ισραηλινές εντολές να εκκενωθεί η εγκατάσταση, η διοίκηση του νοσοκομείου λέει ότι είναι αδύνατο να γίνει αυτό, καθώς οι περισσότεροι ασθενείς είναι ηλικιωμένοι, ανάπηροι και βαριά τραυματίες.
  • Σε ισραηλινή επιδρομή στην πόλη Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σκοτώθηκαν τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι Παλαιστίνιοι μαχητές και τραυματίστηκαν πέντε.
  • Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τρεις επιθέσεις με ρουκέτες, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν από τη Χαμάς, πραγματοποιήθηκαν στη νότια ισραηλινή πόλη Νετίβοτ.
  • Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει σχετικά με μαζική χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς και τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί.
  • Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων εγκύων γυναικών και βρεφών, πίνουν αλμυρό και μολυσμένο νερό, όπως μετέδωσε και η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.
  • Η οργάνωση Save the Children αναφέρει ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχουν πλέον σκοτωθεί στη Γάζα περισσότερα παιδιά από το σύνολο των νεκρών σε συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο ετησίως, από το 2019 και μετά.
  • Το Ισραήλ απαγορεύει την είσοδο του επικεφαλής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη χώρα ως αντίποινα μετά την απόφασή του να ξεκινήσει έρευνα εις βάρος της χώρας για εγκλήματα πολέμου.
  • Το πτώμα της 22χρονης Γερμανο-ισραηλινής Shani Louk, η οποία αναφερόταν ως όμηρος της Χαμάς μετά την επίθεση στο μουσικό φεστιβάλ Super Nova στο κιμπούτς Reim, εντοίστηκε σήμερα, σύμφωνα με ισραηλινά και γερμανικά ΜΜΕ.
  • Τουλάχιστον 1.135 Ισραηλινοί έχουν μέχρι στιγμής ταυτοποιηθεί από τους νεκρούς, από τους οποίους 715 έχουν θαφτεί, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός στον τελευταίο απολογισμό. Το 85% είναι άμαχοι.

Τρεις νεκροί από την επέλαση των τανκς

Παλαιστινιακές υγειονομικές πηγές αναφέρουν ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση των τανκς στο εσωτερικό της Γάζας.

 

Υποχωρούν από τη Γάζα τα ισραηλινά τανκς

Τα ισραηλινά τανκς που μπήκαν στην πόλη της Γάζας έχουν πλέον υποχωρήσει, σύμφωνα με τον επικεφαλής του γραφείου της κυβέρνησης της στην πόλη.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως χερσαία προέλαση μέσα στις κατοικημένες γειτονιές της Λωρίδας της Γάζας. Αυτό που συνέβη στην οδό Σαλάχ αλ-Ντιν ήταν η εισβολή μερικών αρμάτων μάχης του στρατού κατοχής και μιας μπουλντόζας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Σαλάμα Μααρούφ.

«Τα οχήματα αυτά στόχευσαν δύο αυτοκίνητα πολιτών στην οδό Σάλαχ αλ-Ντιν και έκοψαν στη μέση τον δρόμο πριν οι αντιστεκόμενοι Παλαιστίνιοι μαχητές τα αναγκάσουν να υποχωρήσουν. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία παρουσία οχημάτων του στρατού κατοχής στην οδό Σάλαχ αλ-Ντιν και η κίνηση των πολιτών έχει επανέλθει», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Όχι» Αιγύπτου στις ΗΠΑ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Μπάιντεν χθες.

Κατά τη διάρκεια συζητήθηκε το ζήτημα του εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας με προοπτική να μεταφερθούν προσωρινά σε εδάφη της Αιγύπτου.

Ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι επιβεβαίωσε ότι το Κάιρο δεν επέτρεψε και δεν θα επιτρέψει τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους στα εδάφη του, σύμφωνα με ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.

Στην ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας, γράφει το παλαιστινιακό πρακτορείο Maan, διαβάζουμε ότι οι δύο πρόεδροι συζήτησαν τη γενική κατάσταση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή, τις τελευταίες εξελίξεις στη στρατιωτική κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας και τη σημασία της αποτροπής της επέκτασης του κύκλου των συγκρούσεων στο περιφερειακό περιβάλλον.

Ο Σίσι υπογράμμισε την ανάγκη να επιτευχθεί άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία, να ενισχυθούν οι προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής και ιατρικής βοήθειας στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.

Από την έναρξη των συγκρούσεων  στη Γάζα, οι αιγυπτιακές αρχές έχουν επανειλημμένα απορρίψει τα σχέδια εκτοπισμού των κατοίκων της Γάζας σε αιγυπτιακό έδαφος, ιδίως στο Σινά που γειτνιάζει με τη Λωρίδα.

 

Αγωνία για 14 Ιταλούς υπηκόοους στη Λωρίδα της Γάζας

«Παρακολουθούμε λεπτό προς λεπτό 14 Ιταλούς και 5 μέλη των οικογενειών τους που βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη της Λωρίδας της Γάζας», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

«Ανάμεσά τους υπάρχουν δύο έγκυες γυναίκες, ανησυχούμε για την κατάστασή τους. Προς το παρόν έχουν όλοι έρθει σε επαφή με το προξενείο μας στην Ιερουσαλήμ. Σίγουρα η κατάσταση είναι πολύ περίπλοκη στη Γάζα», αναφέρει.

Αντίποινα στον επικεφαλής του ΔΠΔ με απαγόρευση εισόδου στο Ισραήλ

Το Ισραήλ απαγορεύει την είσοδο του επικεφαλής του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη χώρα ως αντίποινα μετά την απόφασή του να ξεκινήσει έρευνα εις βάρος της χώρας για εγκλήματα πολέμου.

Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει Καρίμ Χαν να εισέλθει στη χώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου.

Ο Χαν, μιλώντας από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα την Κυριακή εξέφρασε την επιθυμία του να εισέλθει στη Γάζα και το Ισραήλ, για να διερευνήσει πιθανά εγκλήματα.

Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του δικαστηρίου και ως εκ τούτου αρνείται τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ στη χώρα. Η Παλαιστινιακή Αρχή είναι μέλος του δικαστηρίου, ωστόσο το Ισραήλ αρνείται επίσης να επιτρέψει στα μέλη του ΔΠΔ να εισέλθουν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

Η απαγόρευση της ελεύθερης πρόσβασης φορτηγών στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας ενδέχεται να αποτελεί, δήλωσε ο Χαν την Κυριακή.

Μιλώντας από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να καταβάλει «διακριτές προσπάθειες» για να διασφαλίσει ότι οι άμαχοι θα λάβουν βασικά τρόφιμα και φάρμακα.

Μπήκαν στη Γάζα τα ισραηλινά τανκς

Στο εσωτερικό της Γάζας βρίσκονται οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, που φέρουν βαρύ οπλισμό και άρματα μάχης, όπως μεταδίδουν ισραηλινά και αραβικά ΜΜΕ, μεταξύ άλλων.

Βίντεο που αναρτήθηκε στα σόσιαλ μίντια δείχνει ένα άρμα μάχης να προελαύνει και χτυπά με βολή αυτοκίνητο που βρισκόταν εν κινήσει στα προάστια της πόλης.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το τανκ εθεάθη στο κεντροανατολικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στον δρόμο Salah a-Din, περίπου τρία χιλιόμετρα μακριά από τον φράχτη που χωρίζει το Ισραήλ από τη Γάζα. Η περιοχή μέσω της οποίας πιστεύεται ότι το τανκ εισήλθε στη Γάζα αποτελείται κυρίως από ανοιχτή γη.

Αυτή τη στιγμή, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έχουν διχοτομήσει τη Λωρίδα της Γάζας.

Συνελήφθη Ισραηλινός στρατιώτης για πυροβολισμό Παλαιστίνιου στη Δυτική Όχθη

Η ισραηλινή στρατονομία συνέλαβε σήμερα ένα μέλος των IDF για τον πυροβολισμό ενός Παλαιστίνιου που μάζευε ελιές στην περιοχή της Ναμπλούς το Σάββατο.

Ο στρατιώτης, ο οποίος βρισκόταν σε άδεια από τον στρατό, κατηγορείται ότι πυροβόλησε στο στήθος τον Μπιλάλ Σάλαχ, έναν 40χρονο άνδρα. Η συνήγορος υπεράσπισης του στρατιώτη από την φιλοεποικιστική οργάνωση Honenu, Adi Kedar, ισχυρίστηκε ότι ο στρατιώτης θεώρησε ότι η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο ύστερα από επίθεση που δέχτηκαν ο ίδιος και η οικογένειά του, όπως υποστήριξε.

Σύμφωνα με την ίδια ο στρατιώτης έριξε προειδοποιητικές βολές στον αέρα και στο έδαφος, ενώ ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του.

Η κατάσταση της υγείας του Παλαιστίνιου παραμένει άγνωστη.

Σοβαρός τραυματισμός Ισραηλινού αστυνομικού

Αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά από επίθεση με μαχαίρι στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο Shivtei Yisrael της Ιερουσαλήμ, μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ.

Ο φερόμενος ως δράστης σκοτώθηκε από πυρά Ισραηλινών αστυνομικών, σύμφωνα με τους πρώτους ανταποκριτές και την αστυνομία.

Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στην εντατική για να χειρουργηθεί.

Έξι νεκροί στο Χαν Γιουνίς από τους βομβαρδισμούς στη διάρκεια της νύχτας

Οι αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα σάρωσαν την περιοχή στη διάρκεια της νύχτας, αφήνοντας πίσω νεκρούς, τραυματίες και διαλυμένες εγκαταστάσεις.

Οι επιθέσεις συνεχίζονται και μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί έξι Παλαιστίνιοι από βόμβα που χτύπησε σπίτι στα ανατολικά της πόλης.

Τουλάχιστον 10 νεκροί στον προσφυγικό καταυλισμό Μεγκάζι

Σκληρές μάχες στα ανατολικά του καταυλισμού προσφύγων Μεγκάζι στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας. Τουλάχιστον 10 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Ο καταυλισμός ιδρύθηκε το 1949, μετά την κατάληψη των παλαιστιναικών εδαφών από το κράτος του Ισραήλ.

Πάνω από 12.000 εκτοπισμένοι βρήκαν καταφύγιο στο Νοσοκομείο Ιερουσαλήμ

Πέντε κτίρια καταστράφηκαν από ισραηλινές επιδρομές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ 12.000 Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγιο στο νοσοκομείο της περιοχής.

Νεκρή 22χρονη Ισραηλινή όμηρος

Το πτώμα της Γερμανο-ισραηλινής Shani Louk, η οποία αναφερόταν ως όμηρος της Χαμάς μετά την επίθεση στο μουσικό φεστιβάλ Super Nova στο κιμπούτς Reim, εντοίστηκε σήμερα, σύμφωνα με ισραηλινά και γερμανικά ΜΜΕ.

«Δυστυχώς λάβαμε χθες την είδηση ότι η κόρη μου δεν είναι πλέον ζωντανή», είπε η μητέρα της Louk, Ricarda, στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

Η Ricarda Louk σήμανε για πρώτη φορά συναγερμό για την κόρη της όταν την αναγνώρισε σε βίντεο που κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο, από τα χαρακτηριστικά τατουάζ και των βαμμένα μαλλιά της.

Τα βίντεο έδειχναν μια ημίγυμνη γυναίκα να βρίσκεται φαινομενικά αναίσθητη με το πρόσωπο προς τα κάτω στο πίσω μέρος ενός φορτηγού στη Γάζα, γεμάτο με ένοπλους άνδρες.

Παρόλο που η Λουκ έχει κηρυχθεί νεκρή, η σορός της δεν έχει επιστραφεί από τη Γάζα.

Μέλη της οικογένειάς της αναφέρουν σε εβραϊκά μέσα ενημέρωσης ότι έλαβαν επιστολή από την ισραηλινή υπηρεσία διάσωσης Ζάκα, στην οποία αναφέρεται ότι ένα οστό από τη βάση του κρανίου της, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να επιβιώσει ένας άνθρωπος, είχε ανακτηθεί και ταυτοποιηθεί.

Εκατοντάδες σχολεία και δεκάδες τζαμιά κατεστραμμένα

Οι συνεχιζόμενες ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα έχουν καταστρέψει 47 τζαμιά και επτά εκκλησίες από τότε που ξεκίνησε η σύρραξη, στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Γάζας.

Το γραφείο Τύπου της Γάζας ανέφερε ότι 203 σχολεία και 80 κυβερνητικά γραφεία καταστράφηκαν επίσης τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Ο Salama Maarouf, διευθυντής του γραφείου, ανέφερε ότι 220.000 κατοικίες υπέστησαν ζημιές λόγω των μαζικών βομβαρδισμών και 32.000 κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς μέχρι σήμερα.

Νωρίτερα, το γραφείο μέσων ενημέρωσης της κυβέρνησης στη Γάζα ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός απείλησε να βομβαρδίσει ένα ορθόδοξο πολιτιστικό κέντρο και ένα σχολείο που στεγάζει περισσότερους από 1.500 εκτοπισμένους.

Συγκρούσεις στην πόλη Silwad στη Δυτική Όχθη

Βίντεο που κυκλοφόρησαν στα σόσιαλ μίντια απεικονίζουν Παλαιστίνιους κατοίκους να συγκρούονται με στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ στην πόλη Silwad στη Δυτική Όχθη. Η πόλη βρίσκεται νοτιοανατολικά της Ραμάλα.

Οι Παλαιστίνιοι φαίνονται να πετούν πέτρες σε τεθωρακισμένα οχήματα που πραγματοποιούν περιπολίες, τα οποία αλλάζουν πορεία και επιταχύνουν καταπάνω τους.

Καμία πρόθεση ενεργούς εμπλοκής από τις ΗΠΑ

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει καμία πρόθεση να στείλει στρατεύματα στο Ισραήλ ή τη Γάζα.

«Δεν έχουμε καμία απολύτως πρόθεση, ούτε σχέδιο, να στείλουμε στρατεύματα στο Ισραήλ ή στη Γάζα, τελεία και παύλα», δήλωσε η Χάρις σε συνέντευξή της στο CBS.

Ζήτησε επίσης την προστασία των αμάχων, ενώ επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

«Είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρξει ταύτιση της Χαμάς με τους Παλαιστίνιους. Οι Παλαιστίνιοι αξίζουν ίσα μέτρα ασφάλειας και προστασίας, αυτοδιάθεσης και αξιοπρέπειας, και ήμασταν πολύ σαφείς ότι πρέπει να τηρούνται οι κανόνες του πολέμου και να υπάρχει ανθρωπιστική βοήθεια που να ρέει», είπε.

AP Photo/Czarek Sokolowski

Αεροπορικές επιδρομές σε δύο στρατιωτικά φυλάκια της Συρίας

Συριακά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν στρατιωτικούς στόχους στα νοτιοδυτικά, στα σύνορα με το Ισράηλ.

Συγκεκριμένα, η κρατική τηλεόραση της Συρίας ανέφερε ότι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν σε φυλάκια στη νοτιοδυτική πόλη της Ντέρα, οι οποίες και προκάλεσαν «υλικές ζημιές».

Πεδίο μάχης και η Τζενίν στη Δυτική Όχθη

Νέες αναφορές έρχονται τις τελευταίες ώρες για άλλη μια επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν στη Δυτική Όχθη, με τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιους να αναφέρεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου της Τζενίν, ο Wissam Bakr, έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα δύο ανδρών που φέρονται να σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις, μετέδωσε το Al Jazeera.

Η Jerusalem Post φάνηκε επίσης να επιβεβαιώνει τις συγκρούσεις, αναφέροντας ότι «οι IDF και οι Παλαιστίνιοι τρομοκράτες αντάλλαξαν πυρά κατά τη διάρκεια της νύχτας στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν».

Ένας ανταποκριτής του Al Jazeera ανέφερε ότι οικογένειες σε πολυκατοικία στην Τζενίν αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους με τη βία όταν κατέφθασαν ισραηλινές δυνάμεις και ότι το ηλεκτρικό ρεύμα είχε διακοπεί.

Τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι περίπου 100 στρατιωτικά οχήματα και τουλάχιστον μία μπουλντόζα είχαν εισέλθει στην πόλη, ενώ ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή.

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι τέσσερις άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πέντε έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο ισραηλινός στρατός, σύμφωνα με τους Times of Israel όπου αναφέρεται ότι σκοτώθηκαν τέσσερις Παλαιστίνιοι μαχητές, 

Εκτεταμένες καταστροφές αναφέρθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό κατά την επιδρομή.

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις χρησιμοποίησαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην επιχείρηση.

Δύο στρατιώτες της Ισλαμικής Τζιχάντ νεκροί στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου

Οι Ταξιαρχίες αλ-Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, ανακοίνωσαν ότι δύο μαχητές της σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις κοντά στα λιβανέζικα σύνορα.

Πρόσθεσε ότι σκοτώθηκαν ενώ εκτελούσαν επιχειρήσεις στη Χανίτα στο βόρειο Ισραήλ το βράδυ της Κυριακής.

Ισραηλινά τανκς έξω από την πόλη της Γάζας

Άρματα μάχης του ισραηλινού στρατού βρίσκονται στα περίχωρα της Γάζας, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Μάρτυρες δήλωσαν επίσης στο AFP ότι τα τανκς βρίσκονται στην άκρη της πόλης της Γάζας και έχουν αποκλείσει έναν βασικό δρόμο από το βόρειο προς το νότιο τμήμα του κατεστραμμένου από τον πόλεμο παλαιστινιακού εδάφους.

Παλαιστινιακές πηγές δήλωσαν στο Al Jazeera ότι τα ισραηλινά τανκς χωρίζουν τη Λωρίδα της Γάζας σε δύο μέρη μετά την εισβολή τους προς την οδό Σάλαχ αλ Ντιν, η οποία διασχίζει κάθετα τον θύλακα.

 

Συζητάει σήμερα για την τύχη της Γάζας το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα και να συζητήσει τη μαζική χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς και την άσχημη ανθρωπιστική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λωρίδα εξαιτίας του πολέμου.

Τη συνεδρίαση ζήτησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία φέρονται να επεξεργάζονται ένα νέο ψήφισμα για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει ήδη απορρίψει τέσσερα σχέδια ψηφισμάτων -ένα με βέτο από τις ΗΠΑ, ένα από τη Ρωσία και την Κίνα και δύο που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις ελάχιστες εννέα θετικές ψήφους.

Την Παρασκευή, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές, με το οποίο ζητούσε ανθρωπιστική εκεχειρία που θα οδηγούσε σε παύση των εχθροπραξιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν είναι νομικά δεσμευτικά, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι.

Επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ αναφέρουν ότι χτύπησαν στόχους στην πόλη Νετιβότ στο νότιο Ισραήλ.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς σημείωσε, με ανάρτηση στο κανάλι της οργάνωσης στο Telegram, ότι επιτέθηκε με σωρεία ρουκετών στην πόλη.

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τρεις ρουκέτες προσγειώθηκαν σε κτίρια, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν τραυματισμοί ή θύματα.

Δύο πολυκατοικίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

 

Μόνιμος στόχος το νοσοκομείο Αλ-Κουντς - Συνεχείς βομβαρδισμοί γύρω του

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει έντονες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Ταλ αλ-Χαβά της Γάζας, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο Αλ-Κουντς..

Ασθενείς, άνθρωποι που έχουν βρει καταφύγιο και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ανησυχούν για πιθανό χτύπημα απευθείας στο νοσοκομείο, η περιοχή γύρω από το οποίο σφυροκοπιέται αδιάκοπα από χθες, αφού το Ισραήλ διέταξε την «άμεση» εκκένωσή του ενόψει πιθανής επίθεσης.

 

Αδιάκοποι βομβαρδισμοί κατά μήκος της Λωρίδας

Συνεχίζονται δίχως σταματημό οι ισραηλινές εναέριες επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, μεταδίδουν ανταποκριτές από την περιοχή.

Εκρήξεις ακούγονται τακτικά τριγύρω και ένα τεράστιο σύννεφο καπνού ορθώνεται στον ορίζοντα.

AP Photo/Maya Alleruzzo

Ισραήλ: 1.135 οι νεκροί, το 85% άμαχοι

Τουλάχιστον 1.135 Ισραηλινοί έχουν μέχρι στιγμής ταυτοποιηθεί από τους νεκρούς, από τους οποίους 715 έχουν θαφτεί, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός στον τελευταίο απολογισμό που δημοσίευσε.

Οι πολίτες είναι 823 και αποτελούν το 85% του συνόλου των θυμάτων, απόδειξη ότι -όπως και με τους Παλαιστίνιους- το τίμημα του πολέμου το πληρώνουν κυρίως οι άμαχοι.

Οι IDF δημοσιοποίησαν τα όνομα των 312 ταυτοποιημένων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των μαχών.

Η ισραηλινή αστυνομία, οι IDF, το Υπουργείο Υγείας, το Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής και οι εθελοντικές οργανώσεις συνεχίζουν να ταυτοποιούν τα θύματα του πολέμου.

Πονοκέφαλος Νετανιάχου για τους ομήρους στη Γάζα

Η κυβέρνηση Νετανιάχου αντιμετωπίζει αυξανόμενες πιέσεις εντός Ισραήλ για την ανταλλαγή των περίπου 229 ομήρων στη Γάζα με χιλιάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους στις ισραηλινές φυλακές. 

Ο Giora Eiland, πρώην επικεφαλής του Ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, και η εφημερίδα Haaretz υιοθέτησαν τις εκκλήσεις των οικογενειών και των οικείων των ομήρων για την ανταλλαγή περίπου 5.000 Παλαιστινίων -συμπεριλαμβανομένων μαχητών της Χαμάς- με τους Ισραηλινούς και αλλοδαπούς πολίτες στη Γάζα. 

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η επιστροφή των ομήρων πρέπει να έρθει μαζί με την ήττα της Χαμάς, αλλά ορισμένες οικογένειες φοβούνται ότι η χερσαία επιχείρηση θέτει σε κίνδυνο τους αγαπημένους τους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς ή τα αντίποινα της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Η Χαμάς δήλωσε ότι περίπου 50 όμηροι έχασαν τη ζωή τους σε βομβαρδισμούς την περασμένη βδομάδα.

 

Περίπου 600 στόχοι βομβαρδίστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας το τελευταίο 24ωρο

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες, περίπου 600 στόχοι στη Λωρίδα της Γάζας δέχθηκαν εναέριες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων αποθήκευσης όπλων και αντιαρματικών θέσεων.

Δεκάδες Παλαιστίνιους μαχητές αναφέρουν ότι σκότωσαν εντός της νύχτας οι IDF

Εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) αναφέρει ότι ο στρατός σκότωσε δεκάδες μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας, σε πολλαπλές συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, η οποία «έλαμπε» από τους συνεχείς βομβαρδισμούς.

 

Συνελήφθησαν στο κεντρικό Ισραήλ 14 Παλαιστίνιοι από τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι 14 άτομα χωρίς χαρτιά από τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη συνελήφθησαν στο κεντρικό Ισραήλ, μαζί με δύο άτομα για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι τους είχαν προσλάβει για δουλειά, αναφέρει η Haaretz.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν καταθέσει αίτημα για παράταση της σύλληψής τους ως ύποπτοι για τρομοκρατία, το οποίο θα εξετασθεί εντός της ημέρας.

Βίαιη εισβολή όχλου σε αεροδρόμιο της Ρωσίας, αναζητούσαν Εβραίους επιβάτες

 

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

⇒ Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν δήλωσε ότι το ΔΠΔ έχει «ενεργές έρευνες σε εξέλιξη» για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στο Ισραήλ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Ο εισαγγελέας πρόσθεσε: «Δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα εμπόδιο στις προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας που πηγαίνουν στους... αμάχους».

⇒ Η Ιορδανία ζήτησε από τις ΗΠΑ να αναπτύξουν συστήματα αεράμυνας Patriot για να ενισχύσουν την άμυνα των συνόρων της εν μέσω αυξημένων περιφερειακών εντάσεων, δήλωσε την Κυριακή εκπρόσωπος του ιορδανικού στρατού. "Ζητήσαμε από την αμερικανική πλευρά να βοηθήσει στην ενίσχυση του αμυντικού μας συστήματος με πυραυλικά συστήματα αεράμυνας Patriot", δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο ταξίαρχος Mustafa Hiyari, εκπρόσωπος του στρατού της Ιορδανίας.

⇒ Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι άλλα τρία φορτηγά με βοήθεια πέρασαν στη Γάζα την Κυριακή. Τα φορτηγά έρχονται να προστεθούν στα έξι φορτηγά και την ομάδα πολεμικής χειρουργικής που στάλθηκαν στη Γάζα την Παρασκευή, ανέφερε η ΔΕΕΣ.

⇒ Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την οποία ζήτησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς ο εκπρόσωπος των Αράβων στο Συμβούλιο επιδιώκει ένα δεσμευτικό ψήφισμα που θα απαιτεί από το Ισραήλ να αποδεχθεί μια ανθρωπιστική παύση των μαχών στη Γάζα.

⇒ Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απέστειλαν 26 τόνους ιατρικού υλικού με αεροπλάνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αίγυπτο. "Οι ιατρικές προμήθειες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες για 800 χειρουργικές επεμβάσεις και προορίζονται για εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα σε συνεργασία με τις τοπικές υγειονομικές αρχές", ανέφεραν οι ΓΧΣ.

⇒ Ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν στη Γάζα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ξεπέρασε τον ετήσιο αριθμό των παιδιών που σκοτώνονται σε εμπόλεμες ζώνες από το 2019, ανέφερε την Κυριακή η οργάνωση Save the Children. "Με άλλα 1.000 παιδιά που έχουν αναφερθεί ως αγνοούμενα στη Γάζα και θεωρούνται θαμμένα κάτω από τα ερείπια, ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανότατα πολύ υψηλότερος", πρόσθεσε.

⇒ Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν θα επιστρέψει στη διακυβέρνηση της Γάζας μετά τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς χωρίς μια συνολική συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη σε ένα παλαιστινιακό κράτος, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρχής. Ισραηλινοί πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι το σχέδιό τους για το τέλος του πολέμου στη Γάζα είναι να υπάρξει κάποια μορφή μεταβατικής αρχής που θα κυβερνά την περιοχή, ίσως με τη συμμετοχή αραβικών κρατών.

⇒ Το Ισραήλ κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή για να διαμαρτυρηθεί για τη φιλοξενία από τη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα μιας αντιπροσωπείας της Χαμάς μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ. Η πρόσκληση της Χαμάς "στέλνει ένα μήνυμα νομιμοποίησης της τρομοκρατίας κατά των Ισραηλινών", ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, επικαλούμενο ανώτερο επιτελείο του που είπε στον πρέσβη Ανατόλι Βικτόροφ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα - Το Ισραήλ άνοιξε το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ

  ΚΟΣΜΟΣ  / Τετάρτη 8 Μαΐου 2024, 08:59:25 /   Τελευταία Ενημέρωση: 13:08   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα τους εντατ...