Σε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης για το χρόνο διεξαγωγής του συνεδρίου μετατράπηκε η χθεσινή (Τετάρτη) συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

ADVERTISEMENT

Από τη μία, ο Στέφανος Κασσελάκης (παντρεύεται σήμερα τον Τάιλερ Μακμπέθ στη Νέα Υόρκη) πρότεινε να διεξαχθεί 23 με 25 Φεβρουαρίου, όπως κι αποφασίστηκε οριακά (20 υπέρ, δέκα κατά κι οκτώ λευκά) ως εισήγηση στην Κεντρική Επιτροπή που θα έχει και τον τελευταίο λόγο, ενώ από την άλλη η Ομπρέλα επέμεινε στη θέση της για διεξαγωγή του το Νοέμβριο.

Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Ανδρέας Ξανθός, Αννέτα Καββαδία, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου και Χάρις Ματσούκα μνημόνευσαν την απόφαση της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής, η οποία έκανε λόγο για Νοέμβριο, ενώ υποστήριξαν πως το κόμμα απώλεσε δυνάμεις και συνεπώς ηττήθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Την ίδια ώρα, τα στελέχη της Ομπρέλας μίλησαν για μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρώο συστημικό κόμμα, υπογραμμίζοντας πως η πορεία προς το συνέδριο δεν πρέπει να σφραγιστεί από πραξικοπηματικές κινήσεις κι αρχηγικές- μεσσιανικές πρακτικές που περιθωριοποιούν το κόμμα.

Υποστήριξαν, πάντως, πως εργάζονται για την ενότητα της Αριστεράς, καθώς η παράδοση του κόμματος είναι η ενωτική ανασύνθεση ως μια διαρκής διαδικασία για το ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες, δεν θεωρεί πως χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είναι κι αισιόδοξος μετά από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας.

Στηλίτευσε, μάλιστα, και τη στάση του Αλέξη Τσίπρα να μην πάρει θέση σε ζητήματα που ανέκυψαν κατά την προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη νέου αρχηγού.

Ως προς το γιατί δεν συνεχάρη τον κ. Κασσελάκη για την εκλογή του, εστίασε στη δήλωση του τελευταίου πως νίκησε το φως: «Η Έφη Αχτσιόγλου ή εγώ αντιπροσωπεύαμε το σκοτάδι;», αναρωτήθηκε, σπουδαιολόγησε πάντως ως σημαντικότερο πως η ομάδα που υποστήριζε τον κ. Κασσελάκη- και σε επίπεδο κεντρικών στελεχών, αλλά και σε επίπεδο μεσαίων στελεχών- «έκανε έναν απαράδεκτο πόλεμο ενάντια σε άλλες υποψηφιότητες».

«Αν ο νέος πρόεδρος επιμένει στην αδιαμεσολάβητη σχέση του με το λαό, στην ουσία καταργούνται όλα τα ενδιάμεσα όργανα, καταργείται και η σημασία της Πολιτικής Γραμματείας, καταργείται η δυνατότητα μιας μειοψηφίας να έχει λόγο», πρόσθεσε ο κ. Τσακαλώτος.

Την ίδια στιγμή, η Έφη Αχτσιόγλου αποδόμησε πλήρως την ομιλία Κασσελάκη στο ΣΕΒ για τα εργασιακά, υποστηρίζοντας πως αλλοιώνει τον πυρήνα της μισθωτής εργασίας και οι θέσεις του είναι προβληματικές για τη λειτουργία της οικονομίας και τις ταξικές ανισότητες.

Η κυρία Αχτσιόγλου άσκησε, επίσης, κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος, αλλά και την καθυστερημένη αντίδρασή του στις ισραηλινές βιαιότητες στη Μέση Ανατολή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε πως οι θέσεις Κασσελάκη για τα εργασιακά δεν συγκλίνουν με καμία εκδοχή της Αριστεράς, κατηγορώντας τον και για την αναπαραγωγή τοξικού κλίματος.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε πως το συνέδριο πρέπει να γίνει πιο νωρίς από το τέλος Φεβρουαρίου που προτάθηκε.

Στο πλαίσιο της έντονης κριτικής στη νέα ηγεσία εντάσσεται και η τοποθέτηση του Στέφανου Τζουμάκα, ο οποίος συμφώνησε με την Ομπρέλα ως προς την αποτίμηση του πρόσφατου εκλογικού αποτελέσματος, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, εν όψει τόσο των ευρωεκλογών όσο και του συνεδρίου, αν συνεχίσει με την ίδια αντιπολιτική τακτική και με επιλογές πολιτικής ανεπάρκειας θα έχει ακόμα πιο αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα.

«Οι δυνάμεις της νέας ήττας στο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ εθελοτυφλούν αντί να προβούν σε διορθωτική πορεία. Δεν έχουν τις δυνατότητες της πολιτικής επικράτησης. Ο πολιτικός χρόνος είναι οριακός. Όσα ΜΜΕ κι αν έχουν, όσα ιδρύματα κι άλλες διασυνδέσεις με υποβολείς μέσα κι έξω από τη χώρα», ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζουμάκας.

Ο Γιάννης Ραγκούσης επισήμανε πως ο Αλέξης Τσίπρας παραμέρισε κι άλλαξε ηγεσία ο ΣΥΡΙΖΑ για έναν και μόνο λόγο, για να ανακοπεί η μεγάλη εκλογική πτώση: «Δεν αλλάξαμε ηγεσία για να παρακολουθούμε άπρακτοι να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο. Δεν βοηθά στην ενότητα και στην εξωστρέφεια του κόμματος κι όποιος τρεις ημέρες πριν από το β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών προέβη σε ανάρτηση στο Facebook κι από την ομιλία του στο Κερατσίνι επέλεξε ως πρώτο και σημαντικότερο σημείο τη φράση “χθες, μετά την πρόσκληση που έκανα, γράφτηκαν 500 νέα μέλη στο ΣΥΡΙΖΑ. Για όσους αμφιβάλλουν για το τι χτίζουμε, ας πουν εκείνοι πότε έφεραν 500 νέα μέλη σε μία ημέρα”. Όχι μόνον 500 εγγραφές, αλλά 437.000 και 500 ψήφους μέσα σε λίγες ημέρες-ανάμεσα στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές- φέραμε συλλογικά στο ΣΥΡΙΖΑ όσοι συμβάλαμε στο σχηματισμό της Προοδευτικής Συμμαχίας το 2019. Χωρίς, όμως, ποτέ να διανοηθούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το δεδομένο και, μάλιστα, ως πρόκληση εναντίον συντρόφων μας οι οποίοι έχουν αναμφίβολα ακόμα μεγαλύτερη συμβολή στη δημιουργία του μεγάλου ΣΥΡΙΖΑ, από το 3% στο 33%».

Από την άλλη, ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε πως «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έγινε εκλογή ηγεσίας και να μην συμπεριφερόμαστε σαν να μην έγινε»: «Υπήρξαν φωνές κριτικής που ήταν κατʼ ελάχιστο βιαστικές κι άδικες. Αν υπάρχει θέμα ανάκλησης της ρύθμισης εκλογής προέδρου από τη βάση να τεθεί. Η διακήρυξή μας προσδιορίζει τη φυσιογνωμία μας. Ο οδικός χάρτης προς το συνέδριο είναι η υλοποίηση της εντολής μετασχηματισμού και διεύρυνσης».

Στο μεταξύ, ο Διονύσης Τεμπονέρας είχε την ευκαιρία να αναλύσει το πρόσφατο άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» στο οποίο, ανάμεσα σε άλλα, έγραψε πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποτυγχάνει πια σε όλα τα επίπεδα και πως χρειάζεται ένα συνέδριο που θα δώσει άμεσα το λόγο στα 150.000 μέλη που συμμετείχαν στην εκλογή προέδρου και θα εμπλέξει όλη την κομματική βάση, συλλογικότητες, φορείς, άλλους προοδευτικούς πολιτικούς σχηματισμούς, αλλά κι όλη την οργανωμένη κοινωνία σε μια απαραίτητη νέα, πολιτική διαδικασία κοινωνικής και πολιτικής ώσμωσης.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως υπήρξε ένταση ανάμεσα σε Παύλο Πολάκη και στελέχη της Ομπρέλας όταν ο πρώτος μίλησε για ζητήματα διαφάνειας που δεν αναδείχθηκαν από τομεάρχες της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Πάνο Σκουρλέτη και τον Ανδρέα Ξανθό να του απαντούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε πέντε μονάδες εξαιτίας του.

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής συνεδρίασης ήταν και η συγγνώμη που ζήτησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος από τον Πάνο Ρήγα για τη σωματική επίθεση στην οποία είχε προχωρήσει σε βάρος του το βράδυ της εκλογικής συντριβής του Μαΐου, με τον κ. Ρήγα να την κάνει αποδεκτή.