Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: Εγώ θα οδηγήσω τη ΝΔ στις εκλογές του 2027

 


Εγώ θα οδηγήσω τη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2027, δήλωσε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ έστειλε μηνύματα σε επιχειρηματικούς κύκλους λέγοντας ότι η κυβέρνηση του δεν εκβιάζεται και δεν απειλείται από κανέναν, όσο ισχυρός κι αν αισθάνεται. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, και τόνισε ότι σήμερα η ΝΔ παραμένει η μόνη εναλλακτική πρόταση στην πολιτική σκηνή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Αντέννα, από το σταθμό Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός μίλησε εφ’ όλης της ύλης, και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την παράδοση του Μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο, όπως είπε, είναι το πιο όμορφο στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

Είπε ότι το έργο πέρασε από 40 κύματα, υπήρξαν αντιδράσεις όταν αποφασίστηκε η μεταφορά των αρχαιοτήτων, και πρόσθεσε ότι "κάποιοι πίστευαν ότι δεν μπορούσε να γίνει κι όμως έγινε". Τόνισε ότι όταν θέλουμε μπορούμε να ξεπερνούμε τις παθογένειες του παρελθόντος και υπενθύμισε ότι για πρώτη φορά το Μετρό Θεσσαλονίκης μπήκε στον προϋπολογισμό του κράτους το 1976 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι Θεσσαλονικείς θα σεβαστούν θα αγκαλιάσουν και θα αγαπήσουν αυτό το έργο, το οποίο είπε ότι είναι το πιο ασφαλές στον κόσμο.

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το περιστατικό που κατήγγειλε ο κ. Ταχιάος σχετικά με τις απειλές για επεισόδια από παράγοντα ποδοσφαιρικής ομάδας, και είπε ότι ο κ. Ταχιάος κατήγγειλε το περιστατικό μετά από δική του ρητή εντολή.

"Ο κύριος Ταχιάος κατήγγειλε το περιστατικό αυτό, έκανε αναφορά στην Εισαγγελία κατόπιν δικής μου ρητής εντολής. Η κυβέρνηση αυτή δεν χειραγωγείται, δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται από κανέναν, όσο ισχυρός και αν αυτός μπορεί να αισθάνεται. Κατά συνέπεια, τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι πια αντικείμενο της ίδιας της έρευνας της Δικαιοσύνης. Από εκεί και πέρα, εμείς δεν παρεμβαίνουμε στα ζητήματα τα οποία αφορούν στον τρόπο επιβολής ποινών όσον αφορά παραπτώματα τα οποία μπορεί να διεξάγονται εντός αθλητικών χώρων" είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε με νόημα, πως το ποδόσφαιρο σήμερα δεν έχει καμία σχέση με παλαιότερα χρόνια, και ξεκαθάρισε πως "αν κάποιοι παράγοντες εξακολουθούν να αισθάνονται ότι εδώ είναι Βαλκάνια και ότι το ποδόσφαιρο θα μπορεί να χειραγωγείται από πρακτικές που ανήκουν σε άλλες εποχές, φοβάμαι ότι θα βρεθούν μπροστά σε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις".

Αναφερόμενος στις σχέσεις της χώρας μας με τα γειτονικά της κράτη ο κ. Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα τόσο στην Αλβανία όσο και στη Βόρεια Μακεδονία.

Είπε ότι η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να στηρίξει την Αλβανία στην ενταξιακή διαδικασία αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα σεβαστεί απόλυτα τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας και ότι προφανώς θα υπάρχει αιρεσιμότητα σε κάθε βήμα της Αλβανίας προς την Ευρώπη ώστε να είμαστε κι εμείς σίγουροι ότι αυτά τα οποία δεσμεύεται η Αλβανία να κάνει, θα τα κάνει πραγματικά πράξη.

"Έχουμε περιουσιακά ζητήματα, ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τον αυτοπροσδιορισμό και την απογραφή και πρέπει να σας πω ότι αυτά τα ζητήματα πια η Αλβανία έχει δεσμευθεί κατηγορηματικά ότι θα τα επιλύσει.

Άρα, η Ελλάδα έχει διαπραγματευτική δύναμη ισχυρή σήμερα. Αν η Αλβανία θέλει να προχωρήσει, που πιστεύω ότι θέλει να προχωρήσει κι εμείς πρέπει να θέλουμε να προχωρήσει, τότε πρέπει οριστικά να επιλύσει τα ζητήματα που αφορούν τη μειονότητα. Άρα θα έλεγα ότι αυτή είναι μία θετική εξέλιξη, καθώς ουσιαστικά τον ροοστάτη της προόδου της Αλβανίας προς την Ευρώπη σε μεγάλο βαθμό τον καθορίζει η χώρα μας" είπε.

Ως προς την Βόρεια Μακεδονία ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχουν ακόμα αρκετές δυνάμεις στα Βαλκάνια που αισθάνονται ότι θα έχουν πολιτικό όφελος αν ξυπνήσουν τα παλιά φαντάσματα του βαλκανικού εθνικισμού και απευθυνόμενος στην ηγεσία της χώρας είπε:

"Εγώ είχα εκφράσει τις ενστάσεις μου για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ως προς την αποδοχή της «μακεδονικής» εθνότητας και της «μακεδονικής» γλώσσας. Η Συμφωνία, όμως, ως προς το λεγόμενο «erga omnes», ότι το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία, είτε η χώρα εκπροσωπείται στο εξωτερικό, είτε το όνομα χρησιμοποιείται για εσωτερική χρήση, αυτό δεν αμφισβητείται, είναι ξεκάθαρο. Και δεν μπορεί η Βόρεια Μακεδονία να ξεφύγει από αυτή την πρόβλεψη. Βλέπω τους τελευταίους δύο μήνες η κυβέρνηση σε έναν βαθμό να το έχει αντιληφθεί. Αυτό το οποίο περιμένω -όχι μόνο εγώ, γιατί το ζήτημα δεν είναι διμερές, αφορά και την Ευρώπη, σε έναν βαθμό αφορά και το ΝΑΤΟ- είναι μία πολύ ρητή δήλωση της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας ότι ο σεβασμός στη Συμφωνία των Πρεσπών είναι απόλυτος και ότι το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία, είτε το χρησιμοποιούν εκτός της χώρας είτε εντός της χώρας. Πιστεύω ότι και η χώρα αυτή θα αντιληφθεί ότι δεν είναι προς όφελος της να επιμένει σε μια γραμμή η οποία δημιουργεί ζητήματα με τον μεγαλύτερο γείτονά της, ο οποίος τυχαίνει να είναι και μεγάλος επενδυτής στη χώρα και από τον οποίο προσδοκά και στήριξη στον ευρωπαϊκό δρόμο".

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνομιλεί με την Τουρκία, και μπορεί να το κάνει από θέση ισχύος και αυτοπεποίθησης, και αυτό θα συνεχίσω να κάνω, παρά το γεγονός ότι στο βασικό ζήτημα το οποίο έχουμε με την Τουρκία δεν έχει επέλθει καμία πραγματική σύγκλιση.

"Η Ελλάδα αναγνωρίζει ότι με την Τουρκία έχει μία μεγάλη διαφορά, η οποία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Τουρκία επιμένει, όπως το κάνει και εδώ και πολλά χρόνια, δεν είναι κάτι καινούργιο, να βάζει και πολλά άλλα θέματα στο τραπέζι των συζητήσεων, τα οποία η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί να συζητήσει" είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε:

"Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορούμε να συζητούμε με την Τουρκία και για άλλα ζητήματα, περιφερειακά, ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, ζητήματα τα οποία αφορούν, για παράδειγμα, το πρόγραμμα της γρήγορης βίζας για τα νησιά μας, ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την διαχείριση των προσφυγικών ροών".

Επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν έχει διεκδικήσεις από την Τουρκία, αλλά διεκδικεί μόνο να επιλύσει τη μία διαφορά, αυτή της υφαλοκρηπίδας. Υπογράμμισε ότι σήμερα η χώρα μας είναι αμυντικά πολύ πιο ισχυρή, είναι πιο ισχυρή γεωπολιτικά, επισημαίνοντας ότι είναι θετικό να κατεβάσουμε την ένταση στο Αιγαίο και να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε με έναν λιγότερο έντονο τρόπο.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται -και από τους δυο πρώην πρωθυπουργούς- είπε ότι "από ένα σημείο και πέρα είναι πάρα πολύ ενοχλητικό και προσβλητικό ως έναν βαθμό να αμφισβητείται ο πατριωτισμός ο δικός μου, του Υπουργού Εξωτερικών, διαρκώς, όταν έχουμε πει σε όλους τους τόνους τι είναι αυτό το οποίο κάνουμε και τι είναι αυτό το οποίο δεν κάνουμε".

Προσέθεσε επίσης:

"Αν αυτό εξυπηρετεί -και δεν αναφέρομαι στους δύο τέως Πρωθυπουργούς εδώ, αναφέρομαι κυρίως στην κριτική που μας ασκείται από τα δεξιά μας-, αν αυτό το πράγμα αισθάνονται κάποιοι ότι τους δίνει κάποιους πόντους στην κοινή γνώμη -δεν καταλαβαίνω και τι θέλουν αυτοί, να πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία; Δηλαδή, δεν καταλαβαίνω ποια είναι η εναλλακτική σε αυτό το οποίο κάνουμε- αυτό είναι δικό τους θέμα".

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και η βάση είναι μπετόν αρμέ, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημιουργία κι άλλων κομμάτων είπε ότι "εναλλακτική πρόταση για το μέλλον της χώρας δεν βλέπω να έχει διαμορφωθεί από καμία άλλη πολιτική δύναμη. Ενδεχομένως να γίνει αυτό κάποια στιγμή στο μέλλον, αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν το βλέπω. Άρα, το τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής και σε τι άλλες κινήσεις μπορούν οποιοιδήποτε να προβούν είναι δικαίωμά τους προφανώς".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...