Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2024

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Τραμπ διορίζει τον Κέλογκ ως απεσταλμένο των ΗΠΑ (29/11/2024))

 Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Τραμπ διορίζει τον Κέλογκ ως απεσταλμένο των ΗΠΑ (29/11/2024))


eurotopics-e@mailman2.bpb.de

Παρ 29 Νοε, 12:55 μ.μ. (πριν από 1 ημέρα)
προς eurotopics-e

Ανασκόπηση τύπου της 29ης Νοεμβρίου 2024 με τις ακόλουθες συζητήσεις:

 Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Τραμπ διορίζει τον Κέλογκ ως απεσταλμένο των ΗΠΑ +++ Επανακαταμέτρηση των προεδρικών ψηφοφοριών της Ρουμανίας στον πρώτο γύρο +++ Η υπόθεση Pelicot: ποιες είναι οι συνέπειες της δίκης; +++ Black Friday: κίνδυνοι και παρενέργειες;

Keith Kellogg, former national security advisor to vice president Mike Pence, at a White House press briefing in September 2020 (© picture alliance / Associated Press / Andrew Harnik)
Ο Keith Kellogg, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του αντιπροέδρου Mike Pence, σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο τον Σεπτέμβριο του 2020 (© picture alliance / Associated Press / Andrew Harnik)
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Τραμπ διορίζει τον Κέλογκ ως απεσταλμένο των ΗΠΑ

Ο απόστρατος στρατηγός Κιθ Κέλογκ θα γίνει ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Ουκρανία και τη Ρωσία υπό τον Ντόναλντ Τραμπ . Ο Kellogg ήταν σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ - και παρουσίασε την περασμένη άνοιξη ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ θα έφερναν τα μέρη της σύγκρουσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ασκώντας πίεση και στις δύο πλευρές.

Glavkom (UA)

Όχι ένα σχέδιο για βιώσιμη ειρήνη

Ο Glavkom σχολιάζει ξεκάθαρα τις ιδέες του Kellogg για τον τερματισμό των εχθροπραξιών:

«Εν ολίγοις, η πρόταση προς την Ουκρανία είναι να παγώσει ο πόλεμος στα σύνορα του εδάφους που ελέγχουμε αυτή τη στιγμή. Σε αντάλλαγμα για να συμφωνήσουμε σε αυτό θα λαμβάναμε όπλα και εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ, η Ρωσία θα εξασφάλιζε χαλάρωση των κυρώσεων και η Ουκρανία θα απέφυγε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Κάποια στιγμή στο μέλλον θα είχαμε θεωρητικά την προοπτική να επιστραφούν τα κατεχόμενα «με διπλωματικά μέσα», αλλά ένας νέος πόλεμος που εξαπολύει η Ρωσία μόλις μπόρεσε να ανασυνταχθεί χάρη στην παύση είναι εξίσου πιθανός .»

Natalija Lebid
Κοινοποίηση στο
Πρωτότυπο άρθρο
El Mundo (ES)

Θυμίζει Κορέα

Το El Mundo είναι επίσης ύποπτο:

«Ο Keith Kellogg θέλει να κλείσει τη βρύση στο Κίεβο και να κρατήσει τη Μόσχα σε σφιχτό λουρί απειλώντας να την ανοίξει ξανά. ... Η ρεαλπολιτική του Τραμπ παραπέμπει στην Κορέα, η οποία είναι χωρισμένη από ένα κομμάτι της γης από το οποίο ο στρατός της Βόρειας και της Νότιας Κορέας παρακολουθεί ο ένας τον άλλον με κιάλια σαν να ήταν ακόμα το 1960. ... Το σχέδιο σημαίνει εγκατάλειψη της ιδέας ενός δίκαιου ειρήνη: οι στρατιωτικές θέσεις θα εδραιωθούν - η Ρωσία θα κρατούσε το 20 τοις εκατό του ουκρανικού εδάφους - και ο Πούτιν θα απαλλάσσονταν από την πληρωμή για τα εγκλήματα πολέμου του. ... Ένα σχέδιο που ακούγεται σαν μέτρο αναστολής μέχρι την επόμενη ρωσική επίθεση. Κάτι που θα μπορούσε να διαλύσει την Ευρώπη».

Φατίμα Ρουίζ
Κοινοποίηση στο
Πρωτότυπο άρθρο
Sergiy Taran (UA)

Ένα παλιό άλογο πολέμου

Ο πολιτικός επιστήμονας Sergiy Taran αναπνέει με ανακούφιση στο Facebook:

«Μεταξύ των επιτελικών αποφάσεων του Τραμπ, ο διορισμός του απόστρατου στρατηγού Κιθ Κέλογκ ως ειδικού απεσταλμένου του για την Ουκρανία και τη Ρωσία είναι μία από τις καλύτερες. Πρώτα και κύρια γιατί είναι εκπρόσωπος της κλασικής σχολής της πολιτικής ασφαλείας των ΗΠΑ. Και η εμπειρία του από τη συνεργασία με τον πρώην αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και – το πιο σημαντικό – το ότι πολέμησε στον πόλεμο του Βιετνάμ δείχνουν ότι ο στρατηγός δεν έχει αυταπάτες για το πώς λειτουργεί πραγματικά ο κόσμος».

Serhij Taran
Κοινοποίηση στο
Πρωτότυπο άρθρο
Konstantin Sonin (RU)

Το Νόμπελ Ειρήνης δεν πρέπει να αποκλειστεί

Σε μια ανάρτηση στο Facebook, ο Ρώσος καθηγητής οικονομικών με έδρα τις ΗΠΑ, Konstantin Sonin, βλέπει τον διορισμό του Kellogg ως μια ευκαιρία για τον τερματισμό του πολέμου:

«Φυσικά αυτό το σχέδιο δεν πρόκειται να τους κάνει όλους χαρούμενους. Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα παραμείνει μόνο στα χαρτιά. Σε αντάλλαγμα για την επιστροφή της στις παγκόσμιες αγορές, η Ρωσία θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση στην Ουκρανία για δεκαετίες. Αλλά σε αντίθεση με πολλά άλλα σχέδια, αυτό έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει. Ο πόλεμος θα τελείωνε. Ακριβώς για τέτοιες αποφάσεις απονεμήθηκαν κάποτε τα βραβεία Νόμπελ Ειρήνης σε πολιτικούς. Παρόμοιες λύσεις βρέθηκαν στην Κορέα και την Κύπρο και ορισμένες από τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Ισραήλ βασίστηκαν επίσης σε παρόμοιες αρχές».

Konstantin Sonin
Κοινοποίηση στο
Πρωτότυπο άρθρο
Tvnet (LV)

Είναι αξιόπιστα τα επιχειρήματα των ΗΠΑ;

Το Tvnet βλέπει ένα αδύναμο σημείο στο σχέδιο της Kellogg να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία:

«Η ιδέα του Kellogg ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δείξουν στη Ρωσία ποιος είναι το αφεντικό εδώ, κρατώντας μια σκληρή στάση δεν είναι κακή από μόνη της. Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να υποστηρίζουν την ιδέα για να πείσουν τόσο το επιτιθέμενο κράτος όσο και την Ουκρανία. Σε τελική ανάλυση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ θα πολλαπλασιάσουν πραγματικά τις στρατιωτικές τους παραδόσεις εάν η Ρωσία αρνηθεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή παραβιάσει τους όρους της εκεχειρίας - κάτι που θα ανέτρεπε πραγματικά τη ζυγαριά υπέρ της Ουκρανίας. Εάν αυτό είναι δυνατό, γιατί δεν έχει γίνει πριν από τώρα;».

Linda Anna Dāldere
Κοινοποίηση στο
Πρωτότυπο άρθρο
Frankfurter Allgemeine Zeitung (DE)

Οι Ευρωπαίοι μπορούν μόνο να κοιτάξουν

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung προειδοποιεί:

«Η Kellogg παρουσίασε ήδη ένα σχέδιο για ένα γρήγορο τέλος στον πόλεμο της Ουκρανίας την άνοιξη, το οποίο συνοψίζεται σε μια κατάπαυση του πυρός στην οποία η Ουκρανία δεν θα έπαιρνε πίσω όλα τα εδάφη της και θα έπρεπε να αποκηρύξει την προσπάθειά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ για μεγάλο χρονικό διάστημα. ... Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν μια ρήξη με την τρέχουσα δυτική πολιτική, η οποία στοχεύει στην αποδυνάμωση της Ρωσίας αλλά δεν έχει καταφέρει ακόμη να το πετύχει σε επαρκή βαθμό. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να αντιταχθούν ουσιαστικά σε μια τέτοια αλλαγή πορείας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να υποστηρίξουν την Ουκρανία μόνοι τους και θα συνεχίσουν να βασίζονται στην προστασία της Αμερικής».

Νικόλας Μπουσσέ
Κοινοποίηση στο
Πρωτότυπο άρθρο
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Τραμπ διορίζει τον Κέλογκ ως απεσταλμένο των ΗΠΑ
Κοινοποίηση στο
Επανακαταμέτρηση των προεδρικών εκλογών της Ρουμανίας στον πρώτο γύρο

Μετά από καταγγελία υποψηφίου που αποκλείστηκε, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας αποφάσισε την Πέμπτη ότι οι ψήφοι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που κέρδισε ο ακροδεξιός υποψήφιος Καλίν Τζορτζέσκου θα επανακαταμετρηθούν. Το δικαστήριο συνέρχεται εκ νέου αυτήν την Παρασκευή για να αποφασίσει εάν οι εκλογές θα ακυρωθούν . Οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής θα διεξαχθούν όπως είχε προγραμματιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...