Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Ενέργεια 21.11.2024 - 17:27 Άσχημες εξελίξεις-Οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν καύσιμα ενώ το πετρέλαιο αυξάνεται επικίνδυνα μετά την ένταση Ρωσίας-Ουκρανίας

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται συνεχώς, προκαλώντας μεγάλο πονοκέφαλο σε όλες τις χώρες του κόσμου και στις παγκόσμιες αγορές, καθώς οι εντάσεις Ρωσίας-Ουκρανίας προκαλούν την δημιουργία αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν στο ασιατικό εμπόριο σήμερα Πέμπτη, ενισχυόμενες από τους φόβους για διακοπές του παγκόσμιου εφοδιασμού, λόγω της επιδείνωσης των εντάσεων στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, αν και η αύξηση των αποθεμάτων των ΗΠΑ περιόρισε τα συνολικά κέρδη.Οι τιμές ανέβηκαν αυτή την εβδομάδα καθώς η χρήση αμερικανικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας, ενέτειναν τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών, πυροδοτώντας ανησυχίες ότι ο εφοδιασμός πετρελαίου από την Μόσχα θα μπορούσε να διακοπεί, ανά πάσα στιγμή.Το πετρέλαιο επωφελήθηκε επίσης από ορισμένες αγορές ευκαιρίας μετά την πτώση σε χαμηλά επίπεδα του  μηνός την περασμένη εβδομάδα.

 

Ωστόσο, τα συνολικά κέρδη περιορίστηκαν από τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της ζήτησης, ειδικά καθώς τα αποθέματα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου Brent που λήγουν τον Ιανουάριο αυξήθηκαν 0,4% στα 73,07 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού West Texas Intermediate αυξήθηκαν 0,4% στα 68,79 δολάρια το βαρέλι.

Οι εντάσεις Ρωσίας-Ουκρανίας στηρίζουν την ραγδαία αύξηση του πετρελαίου

Οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ήταν ένα βασικό σημείο καμπής για τις αγορές πετρελαίου, ειδικά μετά την εξουσιοδότηση των ΗΠΑ στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας.Η Μόσχα απάντησε σε αυτό μειώνοντας το όριο για τα πυρηνικά αντίποινα και προειδοποίησε για μια τρομερή κλιμάκωση του πολέμου.

Η Ουκρανία εκτόξευσε την Τετάρτη βαλλιστικό πύραυλο  δυτικής κατασκευής στη Ρωσία, επισύροντας πιο σοβαρά αντίποινα από τη Μόσχα.Ένα βασικό σημείο ανησυχίας για τις αγορές πετρελαίου είναι η συνεχής στόχευση της Ουκρανίας στην ενεργειακή υποδομή της Ρωσίας, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να διαταράξει τον εφοδιασμό πετρελαίου.

Τα αποθέματα στις ΗΠΑ αυξάνονται περισσότερο από το αναμενόμενο, μαζί με τα αποθέματα βενζίνης.

Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ έδειξαν ότι τα αποθέματα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,5 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 15 Νοεμβρίου, περισσότερο από τις προσδοκίες για αύξηση 0,4 mb.Πιο ανησυχητικό για τις αγορές πετρελαίου ήταν η συγκέντρωση σχεδόν 2,1 mb στις ΗΠΑ σε αποθέματα βενζίνης, η οποία πυροδότησε ορισμένες ανησυχίες ότι η ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ θα είχε πρόβλημα καθώς πλησίαζε η χειμερινή περίοδος.

Οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν χαμηλές λόγω της προοπτικής αύξησης της προσφοράς και μείωσης της ζήτησης για το επόμενο έτος, κάτι που ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι θα προκαλέσει υπερφόρτωση της προσφοράς.Το Reuters ανέφερε ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και Συμμάχων (OPEC+) σχεδίαζε να αναβάλει περαιτέρω τις αυξήσεις στην παραγωγή πετρελαίου κατά τη συνεδρίασή του την 1η Δεκεμβρίου.

Ρωσικά ΜΜΕ για Ευρώπη: Θα κατακτήσουμε και άλλα ουκρανικά εδάφη και θα πείτε το ψωμί-ψωμάκι

Την ίδια περίοδο, η ευρωπαϊκή αγορά σιτηρών έμεινε χωρίς προμήθειες από τη Ρωσία, και προμηθεύεται μόνο από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Ρώσο ειδικό Γιούρι Έντσοφ “η Ευρώπη εκδίωξε το ρώσικο ψωμί και σύντομα θα έχει σοβαρά προβλήματα".

“Οι απαγορευτικοί δασμοί της ΕΕ στις εισαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία άρχισαν επιτέλους να λειτουργούν και η χώρα μας ουσιαστικά σταμάτησε να προμηθεύει την ΕΕ με αγροτικά προϊόντα.

Οι πονηροί Ευρωπαίοι αγόρασαν σιτηρά, όχι όσα χρειάζονταν, αλλά όσα μπορούσαν, γεμίζοντας τις αποθήκες τους στο έπακρο, και στην συνέχεια επέβαλαν κυρώσεις στην Ρωσία.

Στις αρχές του φθινοπώρου, σιτηρά αξίας μόλις 21 χιλιάδων ευρώ αποστέλλονταν από τη Ρωσία σε χώρα της Ευρώπης, και αφορούσε να μόνο φορτηγό πλοίο.

Φυσικά, από τη μια πλευρά, οι αλλαγές δεν έγιναν σε μια στιγμή όλα επεκτάθηκαν με την πάροδο του χρόνου.Οι Βρυξέλλες ενέκριναν απαγορευτικά μέτρα για τα σιτηρά και τους σπόρους στις 30 Μαΐου, για κάθε τόνο προϊόντων από τη Ρωσία ή την Λευκορωσία, από την 1η Ιουνίου, επιβάλλοντας δασμό 95 ευρώ ή έως και 50% επί του κόστους.

Το καλοκαίρι, αμέσως μετά την επιβολή των δασμών, το ποσό των αγορών σιτηρών από Ρώσους παραγωγούς μειώθηκε στα 2,9 εκατ. ευρώ.

Και το φθινόπωρο έγινε πλήρης κατάρρευση. Και όλα αυτά «για χάρη της αλληλεγγύης με την Ουκρανία», τόνισε ο ίδιος.

Ο Ρώσος οικονομολόγος Βασίλι Κολτάσοφ υπενθυμίζει ότι “τα ουκρανικά σιτηρά έχουν εξαφανιστεί από όλες τις  παγκόσμιες αγορές, εκτός από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία «τώρα έχουν πλημμυρίσει, καταστρέφοντας τους τοπικούς παραγωγούς, κάτι που ταυτόχρονα  βοηθά και στον περιορισμό της αύξησης των τιμών του ψωμιού στην Ευρώπη, βοηθώντας τους πολιτκούς.

Όταν υπάρχει άφθονο φτηνό φαγητό από την Ουκρανία, αυτό, φυσικά, κάνει τους απλούς ανθρώπους χαρούμενους.Φυσικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρειάζεται ρωσικά σιτηρά, εφόσον υπάρχουν ουκρανικά σιτηρά.

Αλλά αυτό θα αλλάξει  μετά από λίγο. Δεν θα υπάρχει ούτε η Ουκρανία ούτε το σιτάρι της. Αλλά αυτή τη στιγμή, ο κόσμος είναι ευχαριστημένος με τα πάντα και η ηγεσία της ΕΕ έχει την ευκαιρία να επιβάλει τις «φοβερότερες απαγορεύσεις» στα ρωσικά σιτηρά”.

Η Ρωσία καταλαμβάνει πιο σταθερές ξένες αγορές, όπως, για παράδειγμα, η αιγυπτιακή, ενισχύοντας τη θέση της εκεί, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο. Ως εκ τούτου, ο «ανασχηματισμός των σιτηρών» που συνέβη στην ΕΕ ωφέλησε αναμφίβολα τις ρωσικές εξαγωγές, οι οποίες συνεχίζονται με επιτυχία σε άλλες, μη ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα, στην Κίνα, και στην Νοτιοανατολική Ασία.

Όταν δεν θα υπάρχουν άλλες εξαγωγές όμως  από την Ουκρανία στο μέλλον, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγκαστεί να αγοράζει σιτηρά από τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τότε η ΕΕ θα αναγκαστεί να αγοράσει σιτηρά στο εξωτερικό και με οποιοδήποτε τίμημα, τονίζει ο ίδιος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...