Βρυξέλλες: Η συμφωνία δεν είναι δεδομένη
Λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Μαΐου, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιχειρούν να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους αναφορικά με το εάν θα υπάρξει μία οριστική και συνολική συμφωνία στο ελληνικό ζήτημα.
Σήμερα (Τρίτη), ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης διαμήνυσε από τις Βρυξέλλες πως η επίτευξη συνολικής συμφωνίας- πακέτο ως το προσεχές Eurogroup είναι «δύσκολη», ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει ότι «δεν είναι ανέφικτη».
Όπως υπογράμμισε, όλες οι πλευρές εργάζονται πάνω σε αυτό το ζήτημα, προκειμένου η συμφωνία που θα επιτευχθεί να περιλαμβάνει το βασικό πακέτο μέτρων, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, μαζί με τα εφεδρικά μέτρα και μια πολιτική συμφωνία για το θέμα του χρέους που θα ικανοποιεί τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης είπε ότι υπάρχει συμφωνία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα (μέσα στις επόμενες ημέρες) θα υπάρξει συμφωνία για τον μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης. Διευκρίνισε πως ο εφεδρικός μηχανισμός αποτελεί πλέον μέρος του Μνημονίου και του συνολικού πακέτου μέτρων.
Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι κινούμαστε προς μια λύση που θα ικανοποιεί τα κριτήρια περί "αυτοματισμού, νομοθέτησης και διαφάνειας" που έθεσε το Eurogroup στο Άμστερνταμ.
Αναφορικά με το χρέος, σημείωσε ότι η προσδοκία είναι να υπάρξει πολιτική συμφωνία για τη μορφή των μέτρων, την αναγκαιότητά τους και το χρονοδιάγραμμα.
Σύμφωνα με την απόφαση του Ιουλίου του 2015, τα ζητήματα σχετικά με το χρέος θα εξεταστούν μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης, δηλαδή την εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Αυτό δεν αποκλείει, όμως, να προηγηθεί μια πολιτική συμφωνία για το ποια μέτρα, αν και πότε θα εφαρμοστούν, δεδομένου, μάλιστα, ότι η Ελλάδα έχει ήδη ψηφίσει ένα μεγάλο μέρος των προαπαιτούμενων.
Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία του για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, με τη σχετική ανακοίνωση να γίνεται στο προσεχές χρονικό διάστημα:
Έχω την ισχυρή εκτίμηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει σε συνέχεια και στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, και δε θα μετατεθεί για την 2η ή την 3η αξιολόγηση.
Σημειώνεται ότι μία ημέρα πριν από το Eurogroup της Τρίτης, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του EuroWorking Group, με στόχο να προετοιμαστεί ένα προσχέδιο δήλωσης (θα περιλαμβάνει εισήγηση για το χρέος), το οποίο θα συζητηθεί στη σύσκεψη της 24ης Μαΐου.
Αναφερόμενος στο προσχέδιο, ο αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί πως η δυσκολία αυτού του εγχειρήματος είναι μεγάλη, οπότε ένα κείμενο με «αγκύλες», θα αποτελεί «τεράστια επιτυχία».
Αξιολόγηση, «κόφτης» και χρέος
Στις 15.00 (ώρα Βρυξελλών) θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup της Τρίτης με την πρώτη αξιολόγηση, τον «κόφτη» και το χρέος να βρίσκονται στο επίκεντρο της ατζέντας του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει:
Οι θεσμοί θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών για την τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Ειδικά πάνω στα ζητήματα της πρώτης αξιολόγησης. Αυτό συμπεριλαμβάνει τον μηχανισμό προληπτικών μέτρων, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί εφόσον χρειαστεί, ώστε να εξασφαλιστεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και η εφαρμογή των προαπαιτούμενων.
Το Eurogroup Working Group θα ενημερώσει για την πρόοδο στις συνομιλίες για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, σύμφωνα με τις βασικές αρχές και την σταδιακή προσέγγιση για πιθανά επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 9ης Μαΐου.
«Υπάρχουν δύσκολα σημεία...»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα στο ολλανδικό RTL Z ότι «υπάρχει έδαφος αισιοδοξίας» για μία νέα συμφωνία με την Ελλάδα, ωστόσο αυτή δεν έχει διασφαλιστεί και δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Διαβεβαίωσε ότι η συζήτηση για το χρέος θα συνεχιστεί στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup. Ωστόσο μίλησε για κάποια δύσκολα σημεία στο συγκεκριμένο θέμα, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος εάν θα πρέπει να παρθούν μέτρα άμεσα ή στο μέλλον.
Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που ψηφίζονται στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι μπορεί να πάρει χρόνια πριν να γίνουν ορατά τα αποτελέσματα της νέας πολιτικής. Υπογράμμισε πως η σχέση του με τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση είναι καλή.
Αλλαγή πλάνων
Το απόγευμα της Τρίτης, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, τόνιζαν πως οι διατάξεις για τον Μηχανισμό Δημοσιονομικής Διόρθωσης («κόφτης»), για λόγους τεχνικής επεξεργασίας, θα κατατεθούν ως τροπολογία στη Βουλή μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου