Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Η Τερέζα Μέι ανυπομονεί να συνεργαστεί με τον Τραμπ (14:22)

AP Photo/Manish Swarup
«Θα ήθελα να συγχαρώ τον Ντόναλντ Τραμπ που εξελέγη νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, ύστερα από μια σκληρή εκστρατεία. Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν μια διαρκή και ειδική σχέση με βάση τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του επιχειρείν. Είμαστε και θα παραμείνουμε ισχυροί και στενοί εταίροι στο εμπόριο, την ασφάλεια και την άμυνα», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
Η Τερέζα Μέι πρόσθεσε ότι ανυπομονεί να εργαστεί με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο «οικοδομώντας αυτούς τους δεσμούς προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία των εθνών μας τα επόμενα χρόνια».

Μελάνια, η πρώτη κυρία από τη Σλοβενία (14:10)

AP Photo/Patrick Semansky
Η Μελάνια Τραμπ θα γίνει η πρώτη σύζυγος προέδρου των ΗΠΑ με καταγωγή από το εξωτερικό (σ.σ. Σλοβενία) εδώ και σχεδόν δύο αιώνες.
Η προηγούμενη πρώτη κυρία με ξένη καταγωγή ήταν η Λουίζα Άνταμς, σύζυγος του προέδρου Τζον Κουίνσι Άνταμς (1825-1829), που είχε γεννηθεί στη Βρετανία.

Νετανιάχου: Ένας αληθινός φίλος του Ισραήλ (14:04)

AP Photo/Dan Balilty
Συγχαίροντας τον Ντόναλντ Τραμπ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ τον αποκάλεσε «έναν αληθινό φίλο» και εκτίμησε ότι οι δύο ηγέτες θα συνεχίσουν «να ενισχύουν τη μοναδική συμμαχία μεταξύ των δύο χωρών μας και να τη φέρουν σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη».

Το πρώτο tweet του Τραμπ μετά την εκλογή του (13:44)

Μια τόσο όμορφη και σημαντική βραδιά! Ο άνδρας και η γυναίκα που είχαν ξεχαστεί (από την πολιτεία) δεν θα ξεχαστούν ποτέ ξανά. Θα είμαστε όλοι μαζί όπως ποτέ πριν

Ολάντ: Η νίκη Τραμπ ανοίγει μια περίοδο αβεβαιότητας (13:33)

Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ ανοίγει μια περίοδο αβεβαιότητας, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας και κάλεσε την ενωμένη Ευρώπη να κάνει τις αξίες της να ακουστούν.
O Φρανσουά Ολάντ αναρωτήθηκε αν οι θέσεις του Τραμπ είναι συμβατές με «τις αξίες και τα συμφέροντα που μοιραζόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες»
Yoan Valat, Pool via AP

Μέρκελ: Στενή συνεργασία μεν, στη βάση θεμελιωδών αξιών δε (13:30)

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρότεινε σήμερα στον Τραμπ «μια στενή συνεργασία» βασισμένη στις κοινές δημοκρατικές αξίες και στον σεβασμό για τον άλλον.
«Η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται με αξίες, τη δημοκρατία, την ελευθερία, τον σεβασμό του νόμου, της αξιοπρέπειας του ανθρώπου ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματός του, τη θρησκεία του, το φύλο του, τον σεξουαλικό προσανατολισμό του ή τις πολιτικές πεποιθήσεις του. Είναι στη βάση αυτών των αξιών που προτείνω μια στενή συνεργασία με τον επόμενο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.
AP Photo/Michael Sohn

FT: Ποιοι προαλείφονται για το οικονομικό επιτελείο του Τραμπ (13:20)

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, μεταξύ αυτών που προαλείφονται για κορυφαίες οικονομικές θέσεις είναι ο Στιβ Μνουσίν, πρώην ανώτατο στέλεχος της Goldman Sachs, που αναφέρεται συχνά ως πιθανός υπουργός Οικονομικών, και ο Γουίλμπουρ Ρος, επενδυτής προβληματικών περιουσιακών στοιχείων.
Ο συντηρητικός αρθρογράφος, Λόρενς Κάντλοου, πρώην αξιωματούχος στον Λευκό Οίκο επί Ρίγκαν, που είχε εργαστεί ως επικεφαλής οικονομολόγος στην Bear Stearns, είναι άλλο ένα μέλος της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ, όπως και ο Στιβ Μουρ, οικονομολόγος στο συντηρητικό ίδρυμα Heritage που βοήθησε τον Τραμπ στη διαμόρφωση των φορολογικών του σχεδίων.

Πιτέλα: Θλιβερή ημέρα για όλο τον κόσμο (13:10)

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι η έκφραση ενός ιού που έχει βαθιά μολύνει τις κοινωνίες μας, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη», υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
Για τον Τζιάνι Πιτέλα, η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει τώρα η Ευρώπη είναι η ανάγκη να μεταρρυθμιστεί και να γίνει ένα «αντίσωμα ικανό να εξισορροπήσει και να καταπολεμήσει αυτόν τον ιό».
Ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζιάνι Πιτέλα
«Πρέπει να φέρουμε την επανάσταση στην Ε.Ε. προκειμένου να αποκτήσει η Ευρώπη τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις» σημειώνει ο ίδιος.
«H νίκη Τραμπ είναι τρομακτική για όλους, θα ήταν λάθος να στιγματιστούν ως "ανίδεοι ή βάρβαροι" όσοι πιστεύουν στα ψέματα του Τραμπ, της Λε Πεν, του Φάρατζ, του Ορμπάν ή του Κινήματος των Πέντε Αστέρων. Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να επανασυνδεθούμε με τους "χαμένους της παγκοσμιοποίησης"», προσθέτει.

Λιτός και κατηγορηματικός ο Σταϊνμάγερ (12:59)

Δήλωση του σοσιαλδημοκράτη υπουρού Εξωτερικών της Γερμανίας:
Αp photo
Η νίκη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν αυτό που επιθυμούσαν οι περισσότεροι Γερμανοί

Νίκος Κοτζιάς: « Η ελληνική κυβέρνηση είχε πάντα καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τον αμερικανικό λαό» (12:48)

Τα συγχαρητήριά του στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών από τη Βηρυτό, όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη.
ΕUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
«Εμείς ως ελληνική κυβέρνηση έχουμε συστηματικές σχέσεις και με τα δύο κόμματα, το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό. Είχαμε, για θέματα της περιοχής, συζήτηση με το επιτελείο του κυρίου Τραμπ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Η ελληνική κυβέρνηση και κάθε ελληνική κυβέρνηση είχε πάντα καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τον αμερικανικό λαό.
»Συνεχίζουμε να έχουμε πολύ καλές πολιτικές σχέσεις. Περιμένουμε να υποδεχτούμε στην Ελλάδα τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, που όπως έδειξαν και οι δημοσκοπήσεις, που έγιναν έξω από εκλογικά κέντρα, χαίρει μεγάλης δημοφιλίας. Και θα είναι γόνιμη, θετική και δημιουργική η συνάντηση που θα έχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς.

Μαξίμου: Προβληματισμός για ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (12:45)

Μέγαρο ΜαξίμουEurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
«Η ελληνική κυβέρνηση είχε προετοιμαστεί και για τα δύο ενδεχόμενα, με δεδομένη την αποτυχία των δημοσκοπικών εταιρειών να προβλέψουν οποιοδήποτε εκλογικό αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές.
«Φυσικά θα υπάρξουν μεταβολές στο εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και στο διεθνές σύστημα, τις οποίες παρακολουθούμε στενά», προσθέτουν, «Ασφαλώς υπάρχει προβληματισμός για ζητήματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων».
«Η επίσκεψη Ομπάμα είναι τεράστιας σημασίας με δεδομένο, πρώτον, το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων για β' αξιολόγηση και χρέος και, δεύτερον, το γεγονός ότι παραμένει μεγάλη η σημασία που αποδίδει η αμερικανική εξωτερική πολιτική στην Ελλάδα και ότι δεν φαίνεται να προκύπτει ασυνέχεια τουλάχιστον ως προς αυτό το πεδίο», καταλήγουν.

Ανησυχεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (12:33)

Δηλώσεις του μέλους του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Έντβαλντ Νοβότνι:
Σήμερα δεν είναι μια καλή μέρα για την οικονομία· είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε, αν χρειαστεί. Μπαίνουμε σε περίοδο αβεβαιότητας μεσοπρόθεσμα, όπως έγινε και μετά το Brexit.
Εάν η πτώση του δολαρίου και η άνοδος του ευρώ επιταχυνθούν, μπορεί να απειληθεί η ανάκαμψη στην Ευρώπη

Πολ Κρούγκμαν: Δεν ξέρω πώς θα συνεχίσουμε από εδώ και πέρα (12:22)

ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
«Πιστεύαμε ότι οι συμπολίτες μας στο τέλος δεν θα ψήφιζαν υπέρ ενός υποψηφίου που δεν έχει τα προσόντα για μία τόσο καίρια θέση, με ταμπεραμέντο ψυχοπαθούςτόσο τρομακτικόςσχεδόν γελοίος. Πιστεύαμε ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών αξιολογούν τους δημοκρατικούς κανόνες και το κράτος δικαίου» σημειώνει ο Κρούγκμαν σε άρθρο του στους New York Times και συνεχίζει:
«Από ό,τι φαίνεται, κάναμε λάθος. Ένας σημαντικός αριθμός Αμερικανών, λευκών που ζουν κυρίως σε αγροτικές περιοχές, δεν συμμερίζονται την ιδέα για το τι πραγματικά είναι η Αμερική. Γι' αυτούς όλα έχουν να κάνουν με το αίμα και τη γη και τη φυλετική ιεραρχία. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι που ενδεχομένως να μη συμμερίζονται αυτές τις αντιδημοκρατικές αξίες αλλά που δεν θα ψήφιζαν οτιδήποτε δεν φέρει τη ταμπέλα των Ρεπουμπλικανών»
«Δεν ξέρω πώς θα συνεχίσουμε από εδώ και πέρα. Είναι η Αμερική ένα αποτυχημένο έθνος και μία αποτυχημένη κοινωνία; Φαίνεται πιθανό. Υποθέτω ότι πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να συνεχίσουμε, παρά την τρομακτική νύχτα αποκαλύψεων που βιώσαμε»προσθέτει μεταξύ άλλων ο νομπελίστας οικονομολόγος.

«Δεν είναι πρόεδρός μου» (12:08)

Η εκλογή Τραμπ προκάλεσε διαμαρτυρίες σε όλη την Καλιφόρνια, με πολλές διαδηλώσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη γύρω από τα κολέγια
Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο μετά την επινίκια ομιλία Τραμπ το πλήθος που είχ συγκεντρωθεί στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στη Σάντα Μπάρμπαρα, φώναζε: «Δεν είναι πρόεδρος μου, δεν είναι πρόεδρος μου»

Το ξεκάθαρο tweet του Ιγκλέσιας και άλλες αντιδράσεις (11:57)

Μπορεί Τουσκ και Γιούνκερ να έστειλαν γρήγορα γρήγορα συγχαρητήρια επιστολή και πρόσκληση στον Τραμπ, στις χώρες-μέλη όμως κυριαρχεί η ανησυχία. 
Στη Γαλλία ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Αϊρό είπε πως το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών θέτει «ουσιαστικά ζητήματα» σε θέματα διπλωματίας: « Για παράδειγμα, τι θα συμβεί με τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα που θέλει ο Ντόναλντ Τραμπ να αμφισβητήσει, τι θα συμβεί με τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά; Αυτά είναι ουσιαστικά ερωτήματα που θέτουμε στον εαυτό μας»
Ο Ιταλός ομόλογός του Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε ανήσυχος ότι η νίκη Τραμπ «είναι ένα σημαντικό γεγονός που θα αλλάξει πολλά πράγματα στον κόσμο».
Ενώ πιο ξεκάθαρη και λιγότερο διπλωματική ήταν η δήλωση του Πάμπλο Ιγκλέσιας. Ανεβάζοντας στο twitter τη χαρακτηριστική φωτογραφία των δυο αφροαμερικανών αθλητών, Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος που με τη γροθιά τους σε μαύρο γάντι έκαναν τον χαιρετισμό της «μαύρης δύναμης» καταγγέλλοντας τον ρατσισμό στις ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς του Μεξικό το 1968, έγραψε:
«Το εμβόλιο κατά του φασισμού του Τραμπ είναι περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρώπινα δικαιώματα και όχι κι άλλο κατεστημένο. Υπάρχει ένας λαός στις ΗΠΑ που θα αντισταθεί»
Στην άλλη όχθη ο πρωθυπουργός της χώρας Μαριάνο Ραχόι έσπευσε μέσω Twiiter κι αυτός να συγχαρεί τον Τραμπ χαρακτηρίζοντας τις ΗΠΑ «έναν απαραίτητο σύμμαχο»για τη Μαδρίτη
πηγη Εφ. Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ισραήλ: Οκτώ νεκροί από τρομοκρατική επίθεση ενόπλων στη Γιάφα – Αναφορές για άλλη τρομοκρατική επίθεση σε ξενοδοχείο κοντά στο Τελ Αβίβ

  ΦΩΤΟ REUTERS Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλων τρομοκρατών σήμερα (1/10/24) το απόγευμα στη Γιάφα, στα νότια του Τελ Αβίβ, σύμφωνα...