Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Η Μαδρίτη τραβάει το σκοινί στην κόντρα με την Καταλονία Συντάκτης: efsyn.gr H Μαδρίτη βάζει σε εφαρμογή τα μέτρα που έχει δρομολογήσει για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας την 1η Οκτωβρίου

Η Μαδρίτη τραβάει το σκοινί στην κόντρα με την Καταλονία UPD

spain-catalonia-630.jpg

AP Photo/Manu Fernandez
H Μαδρίτη βάζει σε εφαρμογή τα μέτρα που έχει δρομολογήσει για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας την 1η Οκτωβρίου.
Ο Iσπανός υπουργός Οικονομίας, Κριστόβαλ Μοντόρο, διακοίνωσε επισήμως στην καταλανική κυβέρνηση την εφαρμογή του Νόμου για τη Δημοσιονομική Σταθερότητα, που περιλαμβάνει την εκχώρηση του ελέγχου των δημοσίων οικονομικών της βορειοανατολικής αυτόνομης περιοχής στην κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης, και η ισπανική εθνοφυλακή εισήλθε στην έδρα του τοπικού συμβουλίου (υπουργείου) Οικονομικών της Καταλονίας (Τζενεραλιτάτ).
Άνδρες της ισπανικής Εθνοφυλακής έθεσαν υπό κράτηση 14 στελέχη της καταλανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, όπως ο γ.γ. του συμβουλίου Οικονομίας, Τζουζέπ Μαρία Τζοβέ Λιαδό, στενό συνεργάτη του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας. Σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, είναι η ομάδα υπό τον Τζουνκέρας που ήταν υπεύθυνη για τη διοργάνωση και διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Ο πρωθυπουργός της Καταλονίας, Κάρλες Πουιγκντεμόντ, κατήγγειλε την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας ότι επί της ουσίας έχει αναστείλει ντε φάκτο την αυτόνομη διακυβέρνηση της Καταλονίας επιβάλλοντας καθεστώς εξαίρεσης». Όπως είπε, οι συλλήψεις των κυβερνητικών στελεχών της Καταλονίας είναι απόδειξη «αυταρχικής συμπεριφοράς», και συνιστούν παράνομη ενέργεια.
«Η ψηφοφορία θα γίνει κανονικά», είπε και κάλεσε τους Καταλανούς να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να προσέλθουν κανονικά στις κάλπες την 1η Οκτωβρίου.

Αναστολή λειτουργίας και των δυνάμεων ασφαλείας

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Καταλανού πρωθυπουργού, το υπουργείο Εσωτερικων της Ισπανίας ανέστειλε τη λειτουργία της Εθνοφυλακής της Καταλονίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση από τη Μαδρίτη, καθήκοντα αστυνόμευση αναλαμβάνει η Εθνική Αστυνομία της Ισπανίας η οποία εντέλλεται να εξασφαλίσει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα την 17 Οκτωβρίου.
Το μέτρο, σύμφωνα με το οποίο οι δυναμείς της εθνικής αστυνομίας θα αντικαταστήσουν τα μέλη της καταλανικής εθνοφυλακής, τίθεται σε ισχύ από σήμερα και έως τις 5 Οκτωβρίου.
Προς το παρόν, δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες για τον αριθμό των ατόμων που αφορά το μέτρο ούτε πώς θα γίνει η αντικατάστασή τους.
Διαμαρτυρία μετά την εκχώρηση των οικονομικών της Καταλονίας στη ΜαδρίτηAP Photo/Emilio Morenatti

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Μετά τη ανακοίνωση τους υπουργού Οικονομικών ότι εκχωρούνται στην κεντρική κυβέρνηση τα δημόσια οικονομικά της Καταλονίας, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε αποδοκιμάζοντας τους Εθνοφύλακες, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας και μοιράζοντας φυλλάδια με την προτροπή «Ψηφίζουμε για να είμαστε ελεύθεροι».
Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Κάρλες Πουιγκντεμόντ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο της «Γκοβέρν» στην έδρα της για να αποφασιστεί η απάντηση στην εισβολή της Εθνοφυλακής. Από την πλευρά του, ο Τζουνκέρας ανακοίνωσε πως με την πράξη αυτή η κυβέρνηση «επιτίθεται στους θεσμούς και συνεπώς επιτίθεται και στους πολίτες. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε αυτό».
Η είδηση της εισβολής της Εθνοφυλακής προκάλεσε αναστάτωση και μέσα στο Κοινοβούλιο στη Μαδρίτη, όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Ολομέλειας για τον κυβερνητικό έλεγχο.
Διαμαρτυρίες στη ΒαρκελώνηAP Photo/Emilio Morenatti
Οι βουλευτές του καταλανικού κόμματος ERC, που συμμετέχει στην τοπική κυβέρνηση, εγκατέλειψαν το Κοινοβούλιο, αφότου ο κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ρουφιάν ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι «να πάρει τα βρωμόχερά του από την Καταλονία».
Αλλά και ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, εγκάλεσε την κυβέρνηση τονίζοντας πως είναι «ντροπή» για την Ισπανία να έχει «πολιτικούς κρατουμένους» τη σήμερον ημέρα και ζήτησε να αναζητηθεί μια λύση «με σωφροσύνη και διάλογο» μέσα από την πρόταση του κόμματός του να συσταθεί εθνοσυνέλευση για το καταλανικό ζήτημα.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι υπεραμύνθηκε της πολιτικής του απέναντι στην Καταλωνία, τονίζοντας «πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει άλλη απάντηση, από αυτή που εφαρμόζουμε» και τόνισε πως τα μέτρα λαμβάνονται «με σωφροσύνη, μετριοπάθεια και αναλογικότητα».

Κλείνει η στρόφιγγα

Πλέον όλες οι εκκρεμείς πληρωμές της Τζενεραλιτάτ, που προβλέπονταν από τον τρέχοντα προϋπολογισμό, θα πρέπει να ελέγχονται από το κράτος. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομίας δεν διαθέτει όλα τα οικονομικά στοιχεία και εάν δεν συνεργαστεί η καταλανική κυβέρνηση και διευκολύνει την παροχή τους, κινδυνεύουν οι πληρωμές των μισθών των δημοσίων λειτουργών την επόμενη εβδομάδα.
Μέχρι σήμερα η καταλανική κυβέρνηση, που από αυτήν περνούν όλα τα τιμολόγια και τα στοιχεία των συναλλαγών, δεν έχει παράσχει κανένα στοιχείο και οικονομική πληροφορία. Ως εκ τούτου, το υπουργείο Οικονομίας δεν εκταμιεύει τους πόρους από το σύστημα χρηματοδότησης των αυτόνομων περιοχών που προορίζονται για την Καταλονία και ανέρχονται σε 1,4 δισ. τον χρόνο.
Πλέον η Τζενεραλιτάτ θα χρειαστεί να βασιστεί στους δικούς της πόρους -μηνιαίως περίπου 200 εκατ.- και από το ισχνό αποθεματικό των ταμείων της. Που φυσικά δεν επαρκούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Επιδείνωση του καιρού από τα βορειοδυτικά με βροχές και καταιγίδες

  ΛΙΒΑΝΟΣ PODCAST ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΓΑΖΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ/ EUROKINISSI ΕΛΛΑΔΑ 04.10.24 07:10 efsy...