Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Τα έγγραφα καίνε τον Ερντογάν

Τα έγγραφα καίνε τον Ερντογάν

erdogan.jpg

Ταγίπ Ερντογάν Presidential Press Service, pool photo via AP
Στη δημοσιότητα έδωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπολέντ Τεζκάν, έγγραφα που αποκαλύπτουν τις ηχηρές καταγγελίες για μεταφορά περίπου 15 εκατομμυρίων δολαρίων από συγγενείς του Ταγίπ Ερντογάν στο εξωτερικό μέσω offshore.
Ο Τεζκάν δήλωσε σήμερα ότι οι αρχικές συναλλαγές και τα έγγραφα θα δοθούν στο γραφείο του εισαγγελέα, που ξεκίνησε χθες σχετική έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες, όπως μεταδίδει ιστοσελίδα της Χουριέτ.
Για την offshore Για την offshore |
Ο ηγέτης του κεμαλικού κόμματος CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αποκάλυψε την Τρίτη ότι μέλη της οικογένειας του Τούρκου προέδρου, όπως ο αδελφός του και ο γαμπρός του, μετέφεραν το Δεκέμβριο του 2011 και τον Ιανουαρίου 2012 τα μεγάλα ποσά σε εταιρεία - βιτρίνα με την επωνυμία Bellway Limited  στη Νήσο του Μαν.
Σύμφωνα με τις κατηγορίες, εκεί μεταξύ άλλων ο αδελφός του Ερντογάν έστειλε 2,5 εκατ. δολ., ο κουνιάδος άλλα 2,5 εκατ., ο μεγάλος γιος του 1,45 εκατ. και ο πεθερός του τελευταίου 1,25 εκατομμύρια.
Στέλεχος της εταιρείας και πηγές του περιβάλλοντος του Τούρκου προέδρου υποστηρίζονταν ότι τα έγγραφα πλαστά, αλλά ο Κιλιτσντάρογλου απάντησε πως πρόκειται για αυθεντικά παραστατικά και προανήγγειλε τη σημερινή τους γνωστοποίηση.
Για δύο από τις συναλλαγές Για δύο από τις συναλλαγές |
Ο πρόεδρος της Τουρκίας βρίσκεται αντιμέτωπος και με τις καταγγελίες του Τουρκοϊρανού εμπόρου χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος είναι ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας στη σημαντικότερη δικαστική υπόθεση στα χρονικά των διμερών σχέσεων ΗΠΑ και Τουρκίας.
Χθες σε δικαστήριο του Μανχάταν ο 34χρονος έμπορος χρυσού κατέθεσε ότι ο Ερντογάν γνώριζε το «ξέπλυμα» -μέσω τουρκικών τραπεζών- ιρανικών εσόδων από πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου την περίοδο 2010-15, για το οποίο έδωσε έγκριση ο τότε υπουργός Οικονομικών.
Σύμφωνα με τον μάρτυρας, πρόκειται για δεκάδες εκατομμύρια σε δωροδοκίες και μίζες που είχε υπογράψει ο πρωθυπουργός της χώρας για να βοηθήσει το Ιράν να αποφύγει οικονομικές κυρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κυρ. Μητσοτάκης: Μειωμένα διόδια από 2,8 εως 3 ευρώ θα πληρώνουν από σήμερα όσοι διασχίζουν την Κεντρική Ελλάδα - Στα 2,5 ευρώ μειώνονται και της Αττικής Οδού

  ΠΟΛΙΤΙΚΉ / Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024, 10:25:24 / Τελευταία Ενημέρωση: 11:38 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Μειωμένα διόδια από 2,8 εως 3 ευρώ θα πληρών...