Το ΔΝΤ επιμένει στη μείωση συντάξεων και αφορολόγητου
© AFP 2018 / MOLLY RILEY
Στην περικοπή των συντάξεων και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης επιμένει το ΔΝΤ, το οποίο παράλληλα, εστιάζει στην αναγκαιότητα αύξησης των επενδύσεων και των δαπανών.
Υπέρ της μείωσης των συντάξεων και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης τάσσεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία δόθηκε σήμερα το απόγευμα στη δημοσιότητα.
«Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι κρίσιμης σημασίας για να διασφαλίσουμε ότι το σύστημα θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του προς τους συνταξιούχους, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο» αναφέρει μεταξύ άλλων, το ΔΝΤ.
Και συνεχίζει: «Η μεταρρύθμιση θα συμβάλλει επίσης, στη βελτίωση της αναλογικότητας του συστήματος, επιτυγχάνοντας μία ισορροπία τόσο μεταξύ της τρέχουσας γενιάς των συνταξιούχων και των επόμενων γενιών, όσο και ανάμεσα στις κατηγορίες των τωρινών συνταξιούχων».
Όσον αφορά τα προ-νομοθετημένα μέτρα του 2019, το Ταμείο σημειώνει πως αποτελούν ένα καίριο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. «Δεν αλλάζουν το επίπεδο της συνολικής δημοσιονομικής ισορροπίας, αλλά βοηθούν στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ των συνταξιοδοτικών δαπανών, της στοχευμένης κοινωνικής στήριξης και των επενδύσεων» εξηγεί αναλυτικά.
Όπως υπενθυμίζει μάλιστα, κατά τη διάρκεια του 2015 οι συντάξεις απορροφούσαν το 38% των δαπανών του προϋπολογισμού, ήτοι το 9,5% του ετήσιου ΑΕΠ. «Το σύστημα στήριξης της κοινωνίας, μέχρι εκείνη την περίοδο, ήταν εξαιρετικά εστιασμένο στις συντάξεις, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα γενναιόδωρες σε σχέση με τους μισθούς και τις συνταξιοδοτικές εισφορές» επισημαίνει.
Και προσθέτει: «Οι μεγάλες συνταξιοδοτικές δαπάνες άφηναν μικρά περιθώρια απευθείας στήριξης του πληθυσμού που βρισκόταν στα όρια της φτώχειας, όπως τα χαμηλού εισοδήματα νοικοκυριά και οι άνεργοι».
Την ίδια ώρα, το Ταμείο τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, επιμένοντας στην περαιτέρω περικοπή του αφορολόγητου ορίου, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2019.
«Προτείνεται η τόνωση των επενδύσεων και των δαπανών, αλλά και η μείωση των υψηλών φορολογικών συντελεστών, με παράλληλη περικοπή των υψηλών συνταξιοδοτικών δαπανών και διεύρυνση της στενής φορολογικής βάσης» επισημαίνει, χαρακτηριστικά.
Ξεκαθαρίζει δε, ότι η μέχρι στιγμής σφιχτή δημοσιονομική πολιτική έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μη φιλικών προς την ανάπτυξη, πολιτικών. «Αυτό θα χρειαστεί να αλλάξει, προκειμένου η ανάπτυξη να καταστεί εύρωστη και βιώσιμη μακροπρόθεσμα» σπεύδει να επισημάνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου