«Στενεύει» ο δρόμος για τον ανασχηματισμό
Όλο και πιο περίπλοκο γίνεται το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού της κυβέρνησης μετά την καταστροφή στην Ανατολική Αττική. Το αίτημα της αντιπολίτευσης για παραιτήσεις (από υπουργούς έως του ίδιου του πρωθυπουργού αφού ανέλαβε «ακέραια την πολιτική ευθύνη»), αλλά κυρίως το αντικειμενικό γεγονός του μεγέθους της τραγωδίας ανέτρεψε ενδεχόμενους σχεδιασμούς που θα μπορούσαν να ήταν στο μυαλό του πρωθυπουργού για να βελτιώσει το πολιτικό κλίμα με αφορμή την έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο.
Τις νέες συνθήκες περιέγραψε με τον τρόπο του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος λέγοντας εμφατικά στους πολιτικούς συντάκτες ότι «αυτή τη στιγμή είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί είτε τον πρωθυπουργό είτε την κυβέρνηση».
Άλλη προσέγγιση για τις παραιτήσεις υπουργών
Ταυτόχρονα ο Δ. Τζανακόπουλος έδωσε και την απάντηση σε όσους ζητούν «την κεφαλή επί πινάκι» υπουργών πριν ακόμη επιμεριστούν οι ευθύνες: «η λογική των παραιτήσεων, σε τέτοιες περιπτώσεις, στοχεύει μόνο σε επικοινωνιακού τύπου αποσυμπίεση μιας κατάστασης ή μιας κριτικής». Με άλλα λόγια δεν θα είναι μία κίνηση ουσίας. Οι «εντυπωσιακές» αποπομπές υπουργών του παρελθόντος (π.χ. την ώρα της πτήσης με το αεροπλάνο) δημιουργούν εικόνα στην κοινή γνώμη, όμως δεν λύνουν προβλήματα – ειδικά όταν πρέπει να υπάρξει συνεργασία των κρατικών και αυτοδιοικητικών υπηρεσιών.
Τα κριτήρια
Ως έχουν τα πράγματα θα πρέπει να υπάρξει από την κυβέρνηση η αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής και να ακολουθήσει ο επιμερισμός των πολιτικών ευθυνών. Αυτό μπορεί να συνδυαστεί με ανασχηματισμό. Τα ερωτήματα είναι δύο: ο χρόνος και τα χαρακτηριστικά του ανασχηματισμού.
Το κύριο είναι τι στοιχεία θέλει να προσδώσει ο Αλ. Τσίπρας στην κυβέρνηση με την οποία πιθανότατα θα φτάσει έως τις εκλογές του 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν δεν είχε μεσολαβήσει η καταστροφή στο Μάτι, επιδίωξη θα ήταν η εντονότερη παρουσία (και ηλικιακά) νέων προσώπων - πρόσωπα τα οποία θα σηματοδοτούσαν τη νέα περίοδο που ανοίγει με το τέλος των μνημονίων και τη ΔΕΘ. Παράλληλα θα διευρύνετο και το πολιτικό φάσμα που θα εκπροσωπούσε η κυβέρνηση.
Κομβικό θέμα θα ήταν και η θέση που θα καταλάμβανε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. Μία μετακίνησή του (π.χ. στο υπουργείο Ναυτιλίας ή σε κάποιο «υπερυπουργείο») θα μπορούσε να καλυφθεί από ένα έμπειρο πολιτικό πρόσωπο (στο Πεντάγωνο είναι ήδη ο Φώτης Κουβέλης).
Αν όμως το κριτήριο είναι ο νέος υπουργός να γνωρίζει εκ των έσω τις Ένοπλες Δυνάμεις για τον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση μοιάζει με το ανέκδοτο για τους Ευαγγελιστές: είναι τρεις. Οι εξής δύο: ο Νίκος Τόσκας. Ή κάποιο άλλο πρόσωπο που έχει θητεία στα Επιτελεία.
Σε κάθε περίπτωση, όσα έγιναν στην Αττική άλλαξαν τα δεδομένα, καθώς ο Ν. Τόσκας είχε την ευαισθησία να παραιτηθεί από την θέση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ανεξαρτήτως του ότι ουδείς εξ όσων γνωρίζουν τι γινόταν το μοιραίο βράδυ του καταλογίζει λάθος εκτιμήσεις ή αποφάσεις. Το αντίθετα μάλιστα.
Το δεύτερο ερώτημα είναι πότε μπορεί να γίνει ανασχηματισμός.Προφανώς θα γίνει όποτε επιλέξει ο Αλ. Τσίπρας όμως οι πολιτικές συνθήκες φαίνονται πιο ευνοϊκές για την περίοδο από την 21 Αυγούστου έως την ΔΕΘ. Αν γίνει τώρα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην αντιμετώπιση των κρίσεων αλλά και να «χαθεί» η νέα δυναμική μέσα στις διακοπές.
Η τρίτη επιλογή είναι ο ανασχηματισμός να γίνει τον Σεπτέμβριο μετά τη ΔΕΘ σηματοδοτώντας την φθινοπωρινή πολιτική αντεπίθεση της κυβέρνησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου