Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Τον δρόμο της Δικαιοσύνης πήραν και οι «χρυσές» αρθροσκοπήσεις του Σαλμά

Τον δρόμο της Δικαιοσύνης πήραν και οι «χρυσές» αρθροσκοπήσεις του Σαλμά

Μάριος Σαλμάς
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 

Τον δρόμο της Δικαιοσύνης πήραν και οι «χρυσές» αρθροσκοπήσεις του Σαλμά

  • A-
  • A+
Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει σήμερα τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή με το εισαγγελικό ερώτημα για την άρση ασυλίας. Οι κατηγορίες αφορούν το κακούργημα της απιστίας και της απάτης κατά μόνας, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση για ζημία άνω του ποσού των 150.000 ευρώ που έβλαψε το Δημόσιο.
Υπερψηφίστηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση άρσης ασυλίας του πρώην υπουργού Μάριου Σαλμά. Ετσι, οδηγείται στον φυσικό δικαστή άλλη μία υπόθεση που έβλαψε μέσα στην κρίση το Δημόσιο, παρέχοντας οικονομικό όφελος σε πρώην κυβερνητικό αξιωματούχο.
Η ποινική δικογραφία για τις περίφημες αρθροσκοπήσεις του βουλευτή της Ν.Δ. Μάριου Σαλμά σχηματίστηκε μετά την εισαγγελική εντολή για προκαταρκτική έρευνα που δόθηκε με αφορμή σειρά ρεπορτάζ του Κώστα Ζαφειρόπουλου στην «Εφ.Συν.» τον Οκτώβριο του 2016. Με τη σχετική υπουργική απόφαση που εκδόθηκε μετά την εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) και τα... στραβά μάτια του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), μπήκε και η υπερκοστολογημένη αρθροσκόπηση στον ξέφρενο ρυθμό αφαίμαξης του ΕΟΠΥΥ.

Η δικογραφία

Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει σήμερα τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 27/2/2019 με το εισαγγελικό ερώτημα για την άρση ασυλίας. Οι κατηγορίες αφορούν το κακούργημα της απιστίας και της απάτης κατά μόνας, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση για ζημία άνω του ποσού των 150.000 ευρώ που έβλαψε το Δημόσιο.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται η προκαταρκτική εξέταση για τους αρμοδίους του ΕΟΠΥΥ (διοικητές, προϊσταμένους υπηρεσιών, επιληφθέντες υπαλλήλους εκκαθάρισης κ.λπ.) και τους λοιπούς ιδιώτες που ενέχονται στα υπό διερεύνηση κακουργήματα.
Μισό και πλέον εκατομμύριο ευρώ πλήρωσε σε περίπου έναν χρόνο (2014-2015) το Δημόσιο σε δύο διαγνωστικά κέντρα για τις υπερτιμολογημένες διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις. Δύο κέντρα που σχετίζονται με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, βουλευτή - γιατρό ορθοπεδικό Μάριο Σαλμά, αφού το πρώτο ανήκε σε συγγενικό του πρόσωπο και συστεγαζόταν με το ιδιωτικό ορθοπεδικό ιατρείο του κ. Σαλμά, ενώ το δεύτερο διαδέχτηκε το πρώτο, εκτελώντας για λογαριασμό του τα παραπεμπτικά.
Παρατυπίες βρέθηκαν στο σύνολο των 553 σχετικών παραπεμπτικών που υποβλήθηκαν στον ΕΟΠΥΥ για αποζημίωση, 543 από τα οποία συνταγογραφήθηκαν από τον Μάριο Σαλμά. Ενδεικτικά, 363 παραπεμπτικά δεν φέρουν υπογραφή ασφαλισμένου, ενώ 109 από αυτά δεν φέρουν επιπλέον ούτε τη σφραγίδα του παρόχου υγείας.
Η απόφαση του πρώην υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη που έκανε αποδεκτή γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ (248ης/2-12-2014 συνεδρίασης) έδινε τη δυνατότητα να πραγματοποιείται η νέα μέθοδος της διαγνωστικής αρθροσκόπησης σε ιατρείο καθώς και να αποζημιώνεται με το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων.
Η παραπάνω απόφαση ελήφθη ωστόσο κατά παράβαση νόμου, σύμφωνα με τον οποίο για την κοστολόγηση της εξέτασης, που τιμολογήθηκε και αποζημιωνόταν στα 1.500 ευρώ, περιλαμβάνοντας νοσηλεία έως δύο ημερών, χρειαζόταν κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας, Εργασίας και Οικονομικών και όχι μόνο απόφαση του υπουργού Υγείας. Επιπλέον, σύμφωνα με τη δικογραφία, η εν λόγω υπουργική απόφαση ουδέποτε δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.
Ανάμεσα στους επικεφαλής των οργάνων των οποίων χρειάστηκε η θετική γνώμη και η «σύμπραξη» για την αδειοδότηση και την τιμολόγηση των αρθοσκοπήσεων του Μ. Σαλμά ήταν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη της Ν.Δ: Μάκης Βορίδης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Παναγιώτης Σκανδαλάκης και -ως πρόεδρος του ΙΣΑ- ο Γιώργος Πατούλης. Ωφελούμενος, ο πρώην αν. υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η κάθε επιλήψιμη αρθροσκόπηση, διάρκειας 20 λεπτών της ώρας, με μικρή έως μηδαμινή απαίτηση αναλωσίμων, τιμολογήθηκε με βάση την κατάταξη από τις αρχικές γνωματεύσεις στα 1.500 ευρώ. Δηλαδή στο ελάχιστο χρονικό διάστημα μερικών μηνών η δραστηριότητα αυτή απέφερε έσοδα 825.000 ευρώ στο ιδιότυπο αυτό εργαστήριο-ιατρείο.
Αμέσως μετά την... αποκάλυψη της κερδοφόρας εξέτασης, η τιμολόγηση ορίστηκε στα 150 ευρώ. Η συνολική ζημία για το Δημόσιο υπολογίζεται στα 742.500 ευρώ. Στη δικογραφία, η οποία αρχικά είχε διαβιβαστεί στη Βουλή λόγω της υπογραφής του Μ. Βορίδη στην υπουργική απόφαση, αναφέρονται αναλυτικά οι Νόμοι και εξετάζεται εάν καλώς ή κακώς παρασχέθηκε με υπουργική απόφαση ενός και μόνο υπουργού το 2014 σε συγκεκριμένη ιδιωτική ιατρική επιχείρηση («ιατρείο / διαγνωστικό εργαστήριο» όπως αυτοπροσδιορίζεται) η δυνατότητα να πραγματοποιεί αρθροσκοπήσεις και να πληρώνεται με το ίδιο τιμολόγιο όπως και οι αντίστοιχες πράξεις που γίνονται εντός των Νοσοκομείων. Η υπουργική απόφαση του Δεκεμβρίου 2014 στηρίχτηκε σε γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ και εκείνη -με τη σειρά της- σε ανάλογες γνωμοδοτικού χαρακτήρα εισηγήσεις της Επιτροπής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.
Οσον αφορά τα δύο διαγνωστικά κέντρα -«Ιδιωτικό Διαγνωστικό Εργαστήριο Αρθροσκόπηση - Υπερηχοτομογραφία Ε.Ε» που συστεγαζόταν με το ιδιωτικό ορθοπεδικό ιατρείο του βουλευτή - γιατρού Μάριου Σαλμά και «Ιατρόκοσμος Αθηνών Ιδιωτικό Πολυϊατρείο Ιατρική Α.Ε»- που πληρώθηκαν τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις από το Δημόσιο, διαπιστώνονται από τους εισαγγελείς παρατυπίες στη σύναψη όλων των σχετικών συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ.

63 καυτές ένορκες καταθέσεις

■ Σε τηλεφωνική κλήση των επιθεωρητών του ΣΕΕΔ σε ασθενείς από τα στοιχεία των παραστατικών, βρέθηκαν τηλέφωνα που ανήκαν σε ανθρώπους που δεν είχαν κάνει την εξέταση και διευθύνσεις που δεν αντιστοιχούσαν με τους αριθμούς τηλεφώνων.
■ Ο... έχει επισκεφθεί το ιατρείο του ορθοπεδικού Μ. Σαλμά γιατί είχε πρόβλημα στο αριστερό του γόνατο, δεν είχε πραγματοποιήσει την εξέταση «διαγνωστική αρθροσκόπηση γόνατος» στο ιδιωτικό πολυϊατρείο «Ιατρόκοσμος Αθηνών Ι.Α.Ε.», αλλά στο ιατρείο του κ. Σαλμά και στο παραπεμπτικό που φέρει το όνομά του δεν αναγνωρίζει την υπογραφή του.
■ Η... έχει επισκεφθεί το ιατρείο του ορθοπεδικού βουλευτή, δεν πραγματοποίησε την εξέταση και στα δύο γόνατα στο πολυϊατρείο αλλά στο ιατρείο του κ. Σαλμά, ενώ αναγνωρίζει την υπογραφή της σε ένα από τα δύο παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί στο όνομά της.
■ Η... έχει επισκεφθεί το ιατρείο του Μ. Σαλμά, όπου και πραγματοποίησε την εξέταση πληρώνοντας 50 ευρώ, ενώ δεν χρησιμοποίησε το βιβλιάριο ασθενείας της. Στα δύο παραπεμπτικά που φέρουν το όνομά της δήλωσε πως δεν αναγνωρίζει την υπογραφή της, ενώ ο αριθμός ΑΜΑ που αναγραφόταν ήταν διαφορετικός από αυτόν του βιβλιαρίου της.
■ Η... είχε επισκεφθεί το ιατρείο του ορθοπεδικού Μ. Σαλμά, δεν πραγματοποίησε την εξέταση και στα δυο γόνατα στο ιδιωτικό πολυϊατρείο αλλά στο ιατρείο του και τον πλήρωσε με 200 ευρώ. Δεν αναγνωρίζει την υπογραφή της στα παραπεμπτικά που φέρουν το όνομά της.
■ Η... έχει επισκεφθεί το ιατρείο του Μ. Σαλμά, πραγματοποίησε την εξέταση και στα δύο γόνατα στο ιδιωτικό πολυϊατρείο, δεν πλήρωσε για την εξέταση το πολυϊατρείο, δεν χρησιμοποίησε το βιβλιάριο ασθενείας της και πλήρωσε 380 ευρώ στον Μ. Σαλμά.
■ Η... είχε επισκεφθεί το ιατρείο του ορθοπεδικού Μ. Σαλμά, εκεί πραγματοποίησε την εξέταση, ενώ στο παραπεμπτικό που φέρει το όνομά της δεν αναγνωρίζει την υπογραφή της. Το δε παραπεμπτικό εκδόθηκε μία μέρα μετά την έκδοση απόδειξης πληρωμής για την επίσκεψη στο ιατρείο του κ. Σαλμά με σφραγίδα του ιδιωτικού πολυϊατρείου.
■ Η... έχει επισκεφθεί το ιατρείο του ορθοπεδικού Μ. Σαλμά, πραγματοποίησε την εξέταση στο ιδιωτικό πολυϊατρείο αλλά δεν πλήρωσε χρήματα καθότι, όπως την ενημέρωσαν, εκείνη τη χρονική περίοδο υπήρχε μια προσφορά σύμφωνα με την οποία η αρθροσκόπηση γινόταν δωρεάν! Στο παραπεμπτικό στο οποίο αναγνωρίζει την υπογραφή της φαίνεται να έχει καταβάλει τη συμμετοχή της 225 ευρώ.
«Εν κατακλείδι σημειώνεται η τεράστια ηθική απαξία της συμπεριφοράς του τέως υπουργού κ. Μάριου Σαλμά και σημειώνεται ότι με παρόμοιες πράξεις [...] υποβαθμίζεται έως καταρρακώσεως το κύρος που οφείλει να διαθέτει ένα μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου» (απόσπασμα από το σχετικό πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπή της Βουλής).

Ολα στο... γόνατο!

Παραπεμπτικά με λάθος στοιχεία, χωρίς σφραγίδα, χωρίς υπογραφή
● Σε πολλούς και διαφορετικούς ασφαλισμένους υπάρχει στα παραπεμπτικά μόνο η σφραγίδα του θεράποντος γιατρού Σαλμά. Συγκεκριμένα, σε 413 παραπεμπτικά, από τα οποία τα 86 αφορούν την εξέταση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2016, δεν υπάρχει σφραγίδα ή υπογραφή του εκτελούντος γιατρού, παρά μόνο η σφραγίδα του γιατρού Μ. Σαλμά.
● Σε 65 παραπεμπτικά που υποβλήθηκαν στον ΕΟΠΥΥ για αποζημίωση ο γιατρός Μ. Σαλμάς εμφανίζεται τόσο ως ο παραγγέλλων όσο και ως ο εκτελών γιατρός, ενώ δεν είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.
● Βρέθηκαν 51 παραπεμπτικά που δεν φέρουν τη σφραγίδα του διαγνωστικού κέντρου.
● Τα στοιχεία των ασθενών διέφεραν μεταξύ των παραπεμπτικών και των βιβλιαρίων ασθενείας τους.
● Βρέθηκαν παραπεμπτικά που στη θέση της υπογραφής του εκτελούντος την πράξη γιατρού αλλά και του ελεγκτή γιατρού υπάρχει μόνο μία μονογραφή.
● Δεν αναγραφόταν στα παραστατικά σε ποιο γόνατο γινόταν η αρθροσκόπηση!
● Διαπιστώθηκε ότι αποζημιώθηκαν 233 παραπεμπτικά που δεν φέρουν ούτε καν την υπογραφή των ασφαλισμένων ή, ακόμα χειρότερα, υπήρχε η ίδια υπογραφή σε περισσότερα του ενός παραστατικά. Επίσης, 81 ασθενείς εμφανίζονται τουλάχιστον 2 φορές με 165 εγγραφές (το 39% των παραπεμπτικών).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

«Ράπισμα» από Μ.Σαλβίνι κατά Ε,Μακρόν: «Ούτε ένας Ιταλός στρατιώτης δεν θα πεθάνει στο όνομα του Γάλλου προέδρου» Οργή από τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης κατά Μακρόν για την αποστολή δυνάμεων στην Ουκρανία 03.05.2024 | 16:55

  Ράπισμα κατά Ε.Μακρόν από τον αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος  αντιδρώντας σε χθεσινές ...