Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στις προκλήσεις Ακάρ


Η πρόσοψη του κτιρίου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στις προκλήσεις Ακάρ

© Φωτογραφία : SOOC/Nikos Libertas
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
«Εφόσον η Τουρκία δηλώνει ότι σέβεται την καλή γειτονία, ας μάθει να σέβεται και το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει και όχι όπως εκείνη αυθαίρετα το ερμηνεύει», απαντά η Αθήνα στον Τούρκο υπουργό Άμυνας.
Απάντηση στη νέα πρόκληση της Άγκυρας δίνει το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, περί αποστρατιωτικοποίησης στο Αιγαίο.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, διεμήνυσε πως «η έγερση ανάλογων ζητημάτων από την τουρκική πλευρά, τη στιγμή μάλιστα που απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που μια κυρίαρχη χώρα ασκήσει ένα νόμιμο και κυριαρχικό δικαίωμα που της παρέχει το διεθνές δίκαιο, δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο σχέσεων που η Ελλάδα, ως δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα, επιθυμεί να καλλιεργήσει με όλες τις γειτονικές της χώρες».
«Εφόσον η Τουρκία δηλώνει ότι σέβεται την καλή γειτονία, ας μάθει να σέβεται και το διεθνές δίκαιο όπως αυτό ισχύει και όχι όπως εκείνη αυθαίρετα το ερμηνεύει», πρόσθεσε ο κ. Γεννηματάς και κάλεσε την Τουρκία να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της έντασης και την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αφιστάμενη από συνεχείς αδιέξοδες προκλήσεις.
Ο Τούρκος αξιωματούχος, έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο. Ο Ακάρ δήλωσε ότι ζητεί από τον Έλληνα ομόλογό του Ευάγγελο Αποστολάκη, να ληφθούν τα «απαραίτητα μέτρα αποστρατιωτικοποίησης στο Αιγαίο στο πλαίσιο των ειλικρινών και εποικοδομητικών διμερών σχέσεων των δυο χωρών».
Τις δηλώσεις Ακάρ σχολίασε και ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Εκείνοι που με το "casus belli" απειλούν διαρκώς την Ελλάδα με πόλεμο εάν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της, να παύσουν να την προκαλούν. Με τέτοιες δηλώσεις και ενέργειες δεν οικοδομείται εμπιστοσύνη, ούτε διαμορφώνονται προϋποθέσεις ουσιαστικού διαλόγου», έγραψε ο κ. Κουμουτσάκος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ποιοι κρατούν δέσμια τη δημοσιογραφική πένα

    ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ  ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε.  MEDIA 03.05.24 09:19 Δημήτρης Α...