Ο Σαλβίνι επεσήμανε ότι η κατάσταση στη Λιβύη έχει αυξήσει τον κίνδυνο τρομοκρατικής παρουσίας σε πλοία που μεταφέρουν μετανάστες και έχουν προορισμό και την Ιταλία.
Ξεκαθάρισε πως τα ιταλικά λιμάνια θα παραμείνουν κλειστά, ενώ μίλησε ανοικτά για τη «βεβαιότητα» σχετικά με τρομοκρατικά στοιχεία μεταξύ των ροών. Η λιβυκή κρίση αντικαθιστά τη Συρία και η αβεβαιότητα επιστρέφει. Η Ιταλία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την πρόκληση. Η Ελλάδα;
«Η ισλαμιστική τρομοκρατική διείσδυση δεν είναι πλέον κίνδυνος, έχει καταστεί βεβαιότητα: Για αυτό, είναι χρέος μου να επαναλάβουμε ότι δεν θα επιτραπεί καμία αποβίβαση σε ιταλικές ακτές», επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι σε ραδιοφωνική συνέντευξη.
Νωρίτερα, οι ιταλικές Αρχές αρνήθηκαν να δεχτούν τους μετανάστες από ένα πλοίο που ανήκει στη γερμανική ΜΚΟ «Sea-Eye».
Στα τέλη Ιανουαρίου, ένα πλοίο άλλης γερμανικής ΜΚΟ της «Sea-Watch» παρέμενε για δύο εβδομάδες στη θάλασσα περιμένοντας την απόφαση των ιταλικών Αρχών. Τότε, περίπου 50 μετανάστες από το πλοίο μπόρεσαν να αποβιβαστούν στην Ιταλία, αφ’ότου επτά ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Ιταλίας, συμφώνησαν να τους δεχτούν.
Τον Μάρτιο, το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας κατέγραψε πτώση 92% στον αιρθμό των μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία μέσω θαλάσσης.
Η κλιμάκωση στη Λιβύη οδηγεί την Ευρώπη σε νέα περίοδο αβεβαιότητας και θέτει σε ετοιμότητα της χώρες εισόδου καθώς αναμένονται νέες ροές προσφύγων και μεταναστών, με τη βία να χτυπάει κόκκινο και τα σενάρια για ανασυγκρότηση του ISIS να οργιάζουν.
Όπως αναφέραμε νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμενόταν να συζητήσει ένα σχέδιο απόφασης που κατήρτισε η Βρετανία και ζητεί να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη καθώς και όλες τις κυβερνήσεις που διαθέτουν επιρροή στα αντίπαλα μέρη να πιέσουν για να εφαρμοστεί.
Οι μεγάλες δυνάμεις μοιάζουν να αδυνατούν να διαμορφώσουν συναίνεση για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η νέα ανάφλεξη της βίας και της αναρχίας που βασιλεύει στη Λιβύη μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, με μια εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το NATO, το 2011.
Η νέα κλιμάκωση, εκφράζονται φόβοι πως θα προκαλέσει περαιτέρω σοβαρά προβλήματα στις παραδόσεις του λιβυκού αργού, θα αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές και πιθανόν θα επιτρέψει σε τζιχαντιστές να εκμεταλλευθούν το χάος, ενώ μοιάζει να ενταφιάζει τα σχέδια του ΟΗΕ να συναφθεί πολιτική συμφωνία και να διεξαχθούν εκλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου