Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Πιθανό χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν με λιγότερα από εννέα άτομα – Ένα βήμα πριν τα τοπικά lockdown

 

ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (651)
 0  0  0
Βρείτε μας

Ο αριθμός των εννέα ατόμων στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι υπό εξέταση, ενώ κάποιες περιοχές μπορεί να κάνουν γιορτές με lockdown τύπου Μαρτίου. Όλα τα σενάρια.

Η πορεία των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία κρατά ανοιχτό το ενδεχόμενο τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά να εορταστούν με ακόμα πιο περιοριστικά μέτρα, όπως τονίζουν οι επιστήμονες. Η κατάσταση ειδικά στην Κοζάνη χαρακτηρίζεται σοβαρή και για τον λόγο αυτό συσκέψεις με τοπικούς φορείς θα έχει σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Το ζήτημα, εξάλλου, εξετάστηκε σε σύσκεψη της επιτροπής των ειδικών.

Όπως αποκάλυψε ο καθγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, το ρεβεγιόν με τα εννέα άτομα τα Χριστούγεννα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς μπορεί να αναιρεθεί αν τα πράγματα επιδεινωθούν, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση απρόβλεπτη. 

Επιβεβαίωσε, ακόμα, ότι εξετάζεται το lockdown τύπου Μαρτίου σε περιοχές της δυτικής Αττικής όπως ο Ασπρόπυργος, η Ελευσίνα και η Μάνδρα καθώς και της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Κοζάνη. Λόγος είναι η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων.

«Σε αυτές λοιπόν τις περιοχές υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί καθολικό lockdown, όπως τον Μάρτιο, ώστε να ελαττωθεί η κινητικότητα και να μην εξαπλωθεί ο ιός. Αυτό εφαρμόζεται και στη Βρετανία σε ορισμένες περιοχές», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Από την πλευρά της η διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του «Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις γιορτές και ιδίως για τα ρεβεγιόν. Συστήνει αυτήν την περίοδο οι πολίτες να κρατήσουν τις επαφές χωρίς μάσκα στο ελάχιστο. Ειδικά για τα ρεβεγιόν τόνισε ότι καλό είναι να γιορτάσουμε στα σπίτια μας με τους ίδιους ανθρώπους όλες τις γιορτινές ημέρες αποφεύγοντας δηλαδή να αλλάζουμε παρέες.

Τονίζει ότι τα περιστατικά στα νοσοκομεία παραμένουν αρκετά, ενώ η νοσηλεία στις ΜΕΘ μπορεί να κρατήσει έως και πέντε εβδομάδες κατά συνέπεια δεν αναμένεται να μειωθούν άμεσα τα νούμερα νοσηλευομένων στις ΜΕΘ. 

Εκτίμησε ότι τις ημέρες των Χριστουγέννων είναι πιθανό να αντιμετωπιστούν περισσότερες περιπτώσεις ασθενών προερχόμενων από τη δυτική Αττική. 

«Γενικά στη χώρα έχουμε λιγότερα κρούσματα αυτήν την εβδομάδα, παρ’ολα αυτά η ελάφρυνση αυτή εμφανίζεται στα νοσοκομεία σιγά σιγά, με διαφορά χρονικής φάσης. Ενδεικτικό είναι ότι στο Σωτηρία τα κρούσματα παραμένουν πολύ περισσότερα από ό,τι ένα μήνα πριν» σημείωσε.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι στις περιοχές της εκτίναξης των κρουσμάτων λειτουργούν μεγάλες βιομηχανίες όπου είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα.

Μιλώντας στο Mega, ο Αναστάσιος Σιδηράς, γιατρός, εντεταλμένος σύμβουλος υγείας δήμου Κοζάνης, δίνει τις εκτιμήσεις του για τους λόγους της έξαρσης των κρουσμάτων στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο παρατηρείται χαλάρωση των μέτρων τόσο από τους πολίτες ενόψει εορτών όσο και σε χώρους εργασίας.

Στην Κοζάνη ο Χρυσοχοΐδης στη Θεσσαλονίκη ο Χαρδαλιάς

Η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα «ανεβάζει» τον υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο οποίος θα συμμετάσχει σε σύσκεψη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης θα είναι η πανδημία του κορονοϊού και δη η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της περιοχής, που μαζί με άλλες 10 εγείρουν ιδιαίτερη ανησυχία. Ειδικά η Κοζάνη περιοχή συμπεριλαμβάνεται στους νομούς με τα περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού.

Οι περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο «κόκκινο» είναι: Κιλκίς, Ξάνθη, Πιερία, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Πέλλα, Ροδόπη, Λάρισα και Γρεβενά. Έντονη είναι και η ανησυχία για τη Δυτική Αττική.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης μετέβη χθες στην Ελευσίνα, όπου είναι, επίσης, αυξημένα τα κρούσματα, προειδοποιώντας για σκληρό lockdown εάν δεν αλλάξει η κατάσταση.

Ο κ. Χαρδαλιάς από την πλευρά του θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με στελέχη της δημοτικής αρχής της πόλης καθώς και άλλων φορέων, αλλά και θα ενημερωθεί για την πορεία των μέτρων που λαμβάνονται και των ελέγχων που γίνονται από τις αρμόδιες Αρχές, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει ετοιμαστεί ενόψει των εορτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μεγάλη φωτιά στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας – Εκκενώνονται χωριά

  Ελλάδα Μάχη από ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο – Κάηκε Πυροσβεστικό όχημα – Στο Ξυλόκαστρο εσπευσμένα ο Αρ...