Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 τα Σαββατοκύριακα – Τα νέα μέτρα χαλάρωσης του lockdown

 

ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (1808)
Βρείτε μας

Αναπροσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα του lockdown ανακοίνωσε ο Άκης Σκέρτσος, καθώς η κυβέρνηση αναζητά «βαλβίδες αποσυμπίεσης».

Τον νέο οδικό χάρτη για τα μέτρα και την πορεία του lockdown στη χώρα μας, ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος, στη σημερινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

Οι αναπροσαρμογές στα μέτρα

Πιο συγκεκριμένα, αλλάζει το ωράριο απαγόρευσης στις μετακινήσεις των πολιτών τα Σαββατοκύριακα και αντί για 19:00 θα ξεκινά από τις 21:00 (μέχρι τις 05:00 το πρωί) σε όλη την Ελλάδα, όπως ισχύει άλλωστε και τις καθημερινές.

Νέα μέτρα για κορονοϊό
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Νέα μέτρα για κορονοϊό
Παράλληλα, ο κ. Σκέρτσος, ανακοίνωσε πως ανοίγουν αρχαιολογικοί χώροι, τα κομμωτήρια με αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ διευκολύνεται και η ατομική άσκηση με μέτρα προφύλαξης.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς προχώρησε στην εξειδίκευση των μέτρων:

  • Ενιαία απαγόρευση κυκλοφορίας από 21:00 ως 05:00 με ισχύ από αύριο για όλη την Ελλάδα.
  • Ανοίγουν κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης άκρων από Δευτέρα το πρωί με τα γνωστά μέτρα προστασίας.
  • Επαναλειτουργούν οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι με επισκέψεις ως 3 άτομα, εκτός αν αφορά οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας, με SMS 6 στο 13003 και χωρίς αυτοκίνητο ή μηχανή, αλλά μόνο με τα πόδια ή ποδήλατο.
  • Ανοίγουν τα δημόσια πάρκα με επισκέψεις μέχρι 3 άτομα, εκτός αν αφορά οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και αποστάσεων με τον κωδικό 6 και χωρίς αυτοκίνητο.
  • Τέλεση λειτουργίας με έναν πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου με ισχύ από μεθαύριο.

Επιτρέπεται τέλος, η ερασιτεχνική αλιεία είτε από πλοίο μέχρι 8 μέτρα, είτε από την παραλία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους με το SMS 6, με πόδια ή ποδήλατα και τα απαραίτητα έγγραφα για το σκάφος.

Δωρεάν rapid test σε όλους μια φορά τη βδομάδα

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, η κυβέρνηση θέλει να δώσει «μικρές ανάσες ελευθερίας», ενώ ανακοίνωσε πως από τέλη Μαρτίου, η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα που θα παραχωρήσει δωρεάν ένα ατομικό rapid test σε όλο τον πληθυσμό ανά εβδομάδα.

Νέα μέτρα για κορονοϊό
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Νέα μέτρα για κορονοϊό
«Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη χορήγηση δωρεάν τεστ, που ο καθένας θα μπορεί να προμηθεύεται από τα φαρμακεία με τον ΑΜΚΑ του. Θα μπορούν να γίνονται το λιγότερα 300.000 τέτοια τεστ κάθε εβδομάδα, με δυνατότητα κάθε πολίτης να κάνει ένα τεστ την εβδομάδα. Ο καθένας θα μπορεί να παίρνει δωρεάν έως τέσσερα τον μήνα, ένα για κάθε εβδομάδα. Εκατομμύρια από αυτά τα τεστ θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από τα τέλη του μήνα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

«Τα συγκεκριμένα τεστ διαφέρουν από τα rapid που διενεργούνται έως τώρα και θα μπορεί ο καθένας να τα κάνει μόνος του, στο σπίτι του, ελέγχοντας τον εαυτό του και την υγεία του, ενώ δεν θα δηλώνεται σε βάση δεδομένων, όπως γίνεται τώρα με τα rapid και τα μοριακά τεστ. Ήδη, τα συγκεκριμένα self tests χρησιμοποιούνται στη Γερμανία και την Κύπρο, αλλά δεν διατίθενται δωρεάν. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι να χορηγούνται δωρεάν ανά πολίτη τέσσερα το μήνα, αλλά όποιος θέλει θα μπορεί να αγοράζει και επιπλέον» σημείωσε ακόμη.

Νέα μέτρα για κορονοϊό
© ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Νέα μέτρα για κορονοϊό
Σημείωσε επίσης πως ο εμβολιασμός θα επιταχύνει την προσπάθεια να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και τον Απρίλιο θα προστεθούν 1,5 εκατ. εμβολιασμοί.

«Τον Μάιο και τον Ιούνιο θα προστεθούν οι ευπαθείς ομάδες Β και οι ειδικές ομάδες επαγγελματιών» εξήγησε χαρακτηριστικά.

Οι περιοχές που μπαίνουν σε «βαθύ κόκκινο» - Ποιες βγαίνουν

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από αύριο, Σάββατο 20 Μαρτίου, περνούν στο «βαθύ κόκκινο» η Μύκονος (με 42 ενεργά κρούσματα), η Ζάκυνθος (με 61 ενεργά κρούσματα από 31 στις 8 Μαρτίου), ο δήμος Αμφίπολης της ΠΕ Σερρών με 43 ενεργά κρούσματα, οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος, ο δήμος Καρδίτσας (με 140 ενεργά κρούσματα από 63 στις 8 Μαρτίου).

Στο ίδιο ειδικό καθεστώς με τη Λέρο περνάει μέχρι τις 29 Μαρτίου και η δημοτική ενότητα Γαλατινής του δήμου Βοΐου.

Αντιθέτως, από το αυξημένο επίπεδο επιδημιολογικού κινδύνου βγαίνουν οι Περιφερειακές Ενότητες Φωκίδας, Σάμου, Άρτας και Λευκάδας, καθώς και ο δήμος Ρόδου.

Αξιολόγηση των χειρισμών

Παράλληλα, ο Α. Σκέρτσος υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «τα μέτρα δουλεύουν, στερούν την ελευθερία μας αλλά φέρνουν αποτέλεσμα» επεσήμανε ακόμη ο υφυπουργός, ενώ έκανε ειδική αναφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας που είναι καλύτερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επίσης, έκανε λόγο για κατακόρυφη αύξηση των ΜΕΘ σε σχέση με το 2019, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «ακόμα και αν είχαμε 10 εκατ. ΜΕΘ και άλλα τόσα ΜΜΜ» πάλι δεν θα λυνόταν το πρόβλημα της πανδημίας.

«Το σύστημα υγείας δέχεται μεγάλες πιέσεις και έχουμε επιστρατεύσει όλους τους πόρους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα» σημείωσε, ενώ συμπλήρωσε πως «στο τρίτο κύμα κανείς δεν μπορεί να πει πως δεν πήραμε έγκαιρα μέτρα».

Τέλος, αναφορικά με τον λόγο που τα μέτρα δεν φαίνεται να λειτουργούν, απέδωσε την ευθύνη στην κούραση των πολιτών, τις μεταλλάξεις και τις κινητοποιήσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 30,2% η ΝΔ, πέμπτος (ξανά) ο ΣΥΡΙΖΑ - "Μάχη" Ανδρουλάκη-Διαμαντοπούλου, με τρίτο τον Δούκα στο ΠΑΣΟΚ

  Λίγο πάνω από το "ψυχολογικό όριο" του 30% τοποθετεί την εκλογική επιρροή της Νέας Δημοκρατίας η νέα δημοσκόπηση της Metron A...