ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με το επιφώνημα «επιτέλους!» υποδέχεται η πόλη του Χαλανδρίου την έγκριση αναθεωρημένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του δήμου.
Δύο μεγάλες περιοχές, που παραμένουν εκτός σχεδίου πόλης για περισσότερα από 50 χρόνια, οδηγούνται πλέον προς ένταξη στο σχέδιο, διασφαλίζεται η προστασία ευαίσθητων φυσικών περιοχών, θωρακίζονται περιοχές αμιγούς κατοικίας από πολλές οχλούσες χρήσεις και, μεταξύ άλλων, ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία ελεύθερου χώρου πρασίνου και αθλητισμού στην περιοχή «Πεύκο Πολίτη», στο ακίνητο 30 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε το 2016 από το υπουργείο Οικονομικών στον Δήμο.
Οι εισηγήσεις της δημοτικής αρχής έγιναν αποδεκτές στο σύνολό τους από το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τον αρμόδιο υφυπουργό Νίκο Ταγαρά να ανακοινώνει, χθες, τις εξελίξεις.
Για να γίνει αντιληπτό το επιφώνημα χαράς (και ανακούφισης) στην πόλη, ας σημειωθεί ότι το Χαλάνδρι προσπαθούσε επίμονα να λύσει τα συγκεκριμένα πολεοδομικά προβλήματα επί τουλάχιστον 16 έτη: η διαδικασία αναθεώρησης του ΓΠΣ ξεκίνησε το 2005, το 2014 η νυν δημοτική αρχή επανήλθε πιο εμφατικά στο θέμα και το Σχέδιο εγκρίθηκε τελικά από το ελληνικό κράτος το 2021! Πρόκειται για την «πιο σημαντική εξέλιξη στο Χαλάνδρι τα τελευταία 20 χρόνια», τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος της πόλης, Σίμος Ρούσσος.
Με το αναθεωρημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο:
1. Ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη δύο περιοχών στο σχέδιο πόλης. Ο λόγος για το «Πεύκο Πολίτη», περιοχή στην καρδιά της πόλης έκτασης 1.300 στρεμμάτων, όπου επικρατούν εικόνες εγκατάλειψης. Με το ΓΠΣ καταργείται η λεωφόρος «Ελευθέρας Πεντέλης» που διχοτομούσε την περιοχή. Αν και υπήρχε σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χαλανδρίου από το 2015, εκκρεμούσε η απαιτούμενη πολεοδομική μελέτη, ώστε η κατάργηση του εν λόγω οδικού άξονα να είναι σύννομη.
Η πολεοδομική μελέτη «είναι έτοιμη», ενημερώνει ο κ. Ρούσσος, και θα σταλεί άμεσα προς έγκριση στην Περιφέρεια Αττικής. Η υπόθεση της ένταξης της περιοχής «Πεύκο Πολίτη» στο σχέδιο πόλης έχει χρονικό βάθος 50 χρόνων.
Η ένταξή της ουδέποτε επετεύχθη στον απόηχο μιας απίστευτης ιστορίας γραφειοκρατικού παραλογισμού («Εκτός σχεδίου παραγκούπολη στην καρδιά του Χαλανδρίου», «Εφ.Συν.» 17/11/2020), με αποτέλεσμα χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες να βρίσκονται πρακτικά σε καθεστώς ομηρίας αδυνατώντας να αποκτήσουν πρόσβαση στις -περίπου 1.180- ιδιοκτησίες τους.
Ολα αυτά, ενώ λειτουργούν στην περιοχή («παράνομα», υπό μία έννοια) τέσσερις σταθμοί του Μετρό: Νομισματοκοπείο, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Δουκίσσης Πλακεντίας.
2. Δεύτερη περιοχή που οδεύει προς ένταξη στο σχέδιο πόλης είναι η ζώνη πέριξ του νεκροταφείου. Η ζώνη πλάτους 50 μέτρων παραμένει χώρος αστικού πρασίνου και τα υπόλοιπα 200 μέτρα (από την αρχική ζώνη 250 μέτρων) αποκτά χρήση αμιγούς κατοικίας.
Η περιοχή δυτικά του νεκροταφείου καθορίζεται ως ζώνη παραγωγικών δραστηριοτήτων χαμηλής και μέσης όχλησης με σκοπό τη διατήρηση και νομιμοποίηση της λειτουργίας των υφιστάμενων μαρμαράδικων (σήμερα λειτουργούν χωρίς δυνατότητα νόμιμης αδειοδότησης).
Ανοίγει λοιπόν και σε αυτήν την περίπτωση ο δρόμος για τη σύνταξη πολεοδομικής μελέτης. «Θα πάρει χρόνο, αλλά μέχρι σήμερα δεν μπορούσε να γίνει τίποτα», εξηγεί ο κ. Ρούσσος.
3. Κατοχυρώνεται η προστασία της Ρεματιάς Χαλανδρίου, με το ΓΠΣ να ενσωματώνει ολόκληρο το Προεδρικό Διάταγμα του 1995, αλλά και του Ρέματος Βριλησσού, στο οποίο προβλέπεται πλέον και ζώνη περιπάτου και υπαίθριας αναψυχής.
4. Θωρακίζονται οι περιοχές του Ιδρύματος Χατζηκώνστα και της Ριζαρείου. Η πρώτη περιοχή (27 στρεμμάτων) λαμβάνει χρήσεις αποκλειστικά εκπαίδευσης – κοινωνικής πρόνοιας και πολιτιστικών εγκαταστάσεων και η δεύτερη (64 στρεμμάτων) λαμβάνει αποκλειστικά εκπαιδευτική χρήση.
Αυτό σημαίνει ότι μπαίνει τέλος σε σχέδια του παρελθόντος (κυρίως την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων) για την ανέγερση ξενοδοχείων.
5. Ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία πάρκου σε έκταση 30 στρεμμάτων στην περιοχή «Πεύκο Πολίτη». Η συγκεκριμένη έκταση αποτελούσε πάγια διεκδίκηση του Χαλανδρίου. Παραχωρήθηκε στον δήμο το 2016 (για 40 χρόνια) έπειτα από απόφαση του τότε υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, αλλά και ομόφωνη (πλην της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής) απόφασης της Βουλής.
Περαιτέρω –και μεταξύ άλλων- το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο περιορίζει το πολεοδομικό κέντρο του Χαλανδρίου στην υφιστάμενη κατάσταση, θωρακίζοντας έτσι περιοχές κατοικίας από πολλές οχλούσες χρήσεις.
Το αναθεωρημένο ΓΠΣ «θα διαμορφώσει την εικόνα της πόλης για τα επόμενα πολλά χρόνια [έχει έναν ορίζοντα 25 ετών] και οι προβλέψεις του είναι τέτοιες που κατοχυρώνουν τον οικιστικό χαρακτήρα της πόλης αλλά και τις αναπτυξιακές της δυνατότητες, περιφρουρώντας τους χώρους πρασίνου και αθλητισμού. Και ανοίγει ο δρόμος για να λυθούν τα μεγάλα θέματα της πόλης, με τις εντάξεις των εγκαταλειμμένων περιοχών του Πεύκου Πολίτη και του Νεκροταφείου στο σχέδιο πόλης», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου