Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

Η ΕΕ κινήθηκε νομικά κατά της AstraZeneca για τις παραδόσεις των εμβολίων

 


AstraZeneca's COVID-19 vaccine are pictured amid a vaccination campaign in Bierset, Belgium March 17, 2021 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.04.2021
Βρείτε μας
Η ΕΕ κίνησε τις νομικές διαδικασίες κατά της AstraZeneca αναφορικά με την αθέτηση της συμφωνίας των δύο πλευρών για τις παραδόσεις εμβολίων.
Γεγονός η επιλογή της νομικής οδού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της AstraZeneca για την αθέτηση της συμφωνίας των δύο πλευρών αναφορικά με τις παραδόσεις εμβολίων της κατά του κορονοϊού.
Η Κομισιόν ενημέρωσε σήμερα, Δευτέρα, πως κίνησε τις νομικές διαδικασίες κατά της εταιρείας καθώς δεν παρέδωσε τις συμφωνηθείσες δόσεις αλλά ούτε και είχε ένα ουσιαστικό εναλλακτικό πλάνο για να βεβαιωθεί πως θα παραδοθούν όλες οι δόσεις.
«Η Κομισιόν άρχισε την περασμένη Παρασκευή μία νομική διαδικασία κατά της AstraZeneca» ενημέρωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο ίδιος εκπρόσωπος επεσήμανε πως και τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στήριξαν αυτή τη λύση.
Εμβολιασμός στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.04.2021
Ελλάδα
AstraZeneca, Johnson&Jonhson: Η Επιτροπή θα συστήσει να μην κάνουν τα εμβόλια οι έγκυες
«Ο λόγος είναι πράγματι πως οι όροι της συμφωνίας ή ορισμένοι όροι της συμφωνίας δεν έχουν γίνει σεβαστοί και η εταιρεία δεν έχει μπορέσει να βρει μία αξιόπιστη στρατηγική για να διασφαλίσει το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης των δόσεων» είπε ο ίδιος και προσέθεσε:
«Θέλουμε να βεβαιωθούμε πως θα υπάρχει ταχεία παράδοση επαρκούς αριθμού δόσεων που δικαιούνται οι πολίτες της Ευρώπης και οι οποίες τους είχαν υποσχεθεί».

Τα «αγκάθια» στη συμφωνία

Η συμφωνία των δύο πλευρών όριζε πως η AstraZeneca θα έπρεπε «να καταβάλει κάθε προσπάθεια» για να παραδώσει 180 εκατομμύρια δόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το δεύτερο τετράμηνο του έτους. Το σύνολο από τον περσινό Δεκέμβριο έως και τον Ιούνιο φέτος έπρεπε να είναι 300 εκατ.
Αλλά, η εταιρεία ενημέρωσε στις 12 Μαρτίου πως θα μπορέσει να παραδόσεις μόλις το ένα τρίτο αυτών.
Μία εβδομάδα αργότερα, η Κομισιόν απέστειλε μία επιστολή στην εταιρεία ώστε να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την επίλυση των διαφορών.
Σημειώνεται πως έχει ήδη γίνει γνωστό πως η ΕΕ δεν θα ανανεώσει τα συμβόλαιά της με τη φαρμακοβιομηχανία.
Εμβόλιο της AstraZeneca - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.04.2021
Κόσμος
AstraZeneca: Μπλόκο της Κομισιόν για επιπλέον εμβόλια

Σχοινάς: Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα

Νωρίτερα σήμερα, ο αντιπρόεδρος της ΕΕ Μαργαρίτης Σχοινάς είχε αφήσει όλα τα σενάρια ανοιχτά σημειώνοντας, βέβαια, πως η Κομισιόν δεν θέλει να εμπλακεί σε μία μακρά νομική διαδικασία.
Ειδικότερα, ερωτηθείς για το αν η Κομισιόν προτίθεται να προσφύγει νομικά κατά της φαρμακοβιομηχανίας, ανέφερε ότι δεν είναι επιθυμία της Επιτροπής να μπει σε μία νομική μάχη η οποία θα διαρκέσει χρόνια.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει τα όπλα που έχει στη φαρέτρα της προκειμένου η AstraZeneca να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου