© Sputnik
Στο άνοιγμα της εστίασης και τα πρωτόκολλα που θα εφαρμοστούν καθώς και στα SMS για τις μετακινήσεις αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
Έτοιμα είναι τα πρωτόκολλα που θα ισχύσουν στον χώρο της εστίασης, το άνοιγμα της οποίας θα γίνει από τις 3 Μαΐου, ενώ επανέρχεται στην επιτροπή το αίτημα για το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων και των ινστιτούτων αισθητικής.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου Παναγιώτη Σταμπουλίδη επιθυμία είναι να βρουν οι επιχειρήσεις σταδιακά τον φυσιολογικό ρυθμό και οι καταναλωτές να εκτονωθούν, ενώ το σημαντικότερο είναι η τήρηση των αποστάσεων.
«Είμαστε έτοιμοι, απλά είναι θέμα τυπικής ανακοίνωσης, πώς ακριβώς θα λειτουργήσουμε στους εξωτερικούς χώρους και νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο σιγά-σιγά θα μπούμε σε μια κανονικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει επέκταση των μαγαζιών σε πεζοδρόμια και πλατείες, υπενθύμισε, μιλώντας στα «Παραπολιτικά» ότι η διάταξη υπάρχει ήδη από την προηγούμενη φορά που άνοιξε η εστίαση και θα τεθεί ξανά σε ισχύ.
«Να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε όπου υπάρχει δυνατότητα, χωρίς φυσικά να κλείνουν τους διαδρόμους για τον κόσμο και για τα ΑΜΕΑ και άλλες ανάγκες που πρέπει να διαφυλάξουμε, να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε χώρους» σημείωσε.
Για τα SMS μετακίνησης τόνισε ότι αποτελεί ένα ζήτημα το οποίο θα συζητηθεί ξανά με την επιτροπή, για την ώρα, ωστόσο, βοηθάει να υπάρχει έλεγχος στην κινητικότητα ιδίως στα εμπορικά καταστήματα.
«Ωστόσο, αντιλαμβάνεστε ότι όταν ανοίξουμε την εστίαση και τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις και τα λοιπά, δεν ξέρω αν θα υπάρχει νόημα» τόνισε.
Αναφορικά με τα εμπορικά κέντρα και τα κέντρα αισθητικής, ανέφερε ότι το θέμα τίθεται εδώ και δύο εβδομάδες στην επιτροπή και έχει τεθεί ξανά η εισήγηση για την επανεκκίνηση και αυτών των χώρων.
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξουν την Μεγάλη Εβδομάδα «αφενός για να υπάρχει μια διασπορά του κόσμου και να μην βρεθούμε όλοι μαζί σε κεντρικές οδούς, άρα να υπάρξει μια διασπορά, άρα να μειώσεις τις συνθήκες συγχρωτισμού».
Επιπλέον, αναφέρθηκε στις δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους που απασχολούνται σε αυτές τις επιχειρήσεις και τα τεράστια πάγια και έξοδα για τη συντήρηση τους.
«Είναι επενδύσεις που έγιναν στη χώρα και οι οποίες πρέπει να βρουν και αυτές τον τρόπο να αποκτήσουν το εισόδημα το οποίο έχουν χάσει» υπογράμμισε.
Απαντώντας στην αντίδραση για το ωράριο λειτουργίας έως τις 11 το βράδυ στην εστίαση, σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να μπούμε ξανά σε περιπέτειες.
«Η εστίαση έρχεται σε μια περίοδο που η χώρα έχει διευρύνει πολύ το εμβολιαστικό της πρόγραμμα, άρα σημαίνει ότι πολύ γρήγορα θα έχουμε ένα μεγάλο τείχος ανοσίας και σε ομάδες που παρουσιάζουν μεγαλύτερη κινητικότητα, περισσότερες κοινωνικές συναναστροφές και είναι πιο εκτεθειμένες. Έχοντας λοιπόν αυτό και έχοντας και το self test, θα κερδίζουμε χώρο, άρα όσο χώρο κερδίζουμε τόσο χώρο θα δίνουμε στην αγορά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου