Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Αυξήσεις / Έρχεται τέταρτο κύμα για χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίους

 


ΑΓΟΡΑ

Σφοδρό «χτύπημα» αναμένεται να επιφέρει το κύμα ακρίβειας σε όλο το φάσμα της αγοράς τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με την κυβέρνηση να παραμένει ένας απλός θεατής της κατάστασης, η οποία εξελίσσεται εδώ και τέσσερις μήνες περίπου.

Μάλιστα, πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως οι ανατιμήσεις θα γίνουν ακόμη εντονότερες το επόμενο διάστημα, την ώρα που οι υπουργοί απλώς... προειδοποιούν, όπως έκανε ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης  Άδωνις Γεωργιάδης, προτρέποντας τους πολίτες να απευθυνθούν στο ekatanalotis.gr. Ο δε υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προέτρεψε εμμέσως τους καταναλωτές να απευθυνθούν σε ιδιώτες παρόχους, την ώρα που το πρόβλημα είναι συνολικό.

Εν τω μεταξύ ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου αρκέστηκε στο να αναφέρει ότι θα γίνουν παρεμβάσεις στο μέλλον, δίχως να αναφέρεται στο αν υπάρχουν καρτέλ που «ανεβάζουν» τις τιμές πιο πολύ απ’ όσο αναλογεί στη διεθνή συνθήκη.

Πάντως, είναι σαφές πως η Ελλάδα οδεύει προς ένα τέταρτο κύμα ανατιμήσεων, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει προβεί στην παραμικρή κίνηση ανάσχεσης του φαινομένου, όταν οι πρώτες μεγάλες αυξήσεις σε τιμές προϊόντων έκαναν την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά από τον περασμένο Μάιο.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο καφές ενδέχεται να φτάσει τα πέντε ευρώ και η τιμή του ψωμιού να αυξηθεί κατά 25% και οι λογαριασμοί του ρεύματος να αυξηθούν έως και 50% λόγω των αυξήσεων στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας.

Όλα τα παραπάνω αναμένεται να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στα ήδη ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και στις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρομεσαίες. Και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η οικονομική κρίση είναι παρούσα μετά από 20 μήνες πανδημίας και με την κυβέρνηση της Ν.Δ. να μην έχει στηρίξει ουσιαστικά τους πολίτες, οι οποίοι το έχουν ανάγκη.

Την ίδια στιγμή η ΓΣΕΒΕΕ χτυπά καμπανάκι για την επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκ των οποίων μία στις τέσσερις έχει απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος. Σημειωτέον ότι ήδη τον Αύγουστο η Ελλάδα είχε την αρνητική πανευρωπαϊκή πρωτιά με την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ε.Ε.

Αγωνία

Με αγωνία αναμένονται και τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Αύγουστο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο δείκτης τιμών καταναλωτή και τον Αύγουστο θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία, αφού οι τιμές των τροφίμων έχουν ήδη ανέβει κατά πολύ, όπως και των ενεργειακών προϊόντων αλλά και των πρώτων υλών.

«Καίνε» τα καύσιμα

Οι ανατιμήσεις είναι μεγάλες στα καύσιμα, στις πρώτες ύλες, αλλά και στα μεταφορικά, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «κοκτέιλ» ικανό να επηρεάσει τις τιμές καταναλωτικών προϊόντων με μεγάλο συντελεστή βαρύτητας στο καλάθι του καταναλωτή.

Συγκεκριμένα η τιμή της αμόλυβδης καταγράφει άνοδο κατά 30% από τον Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο. Η τιμή του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά 20%, ενώ και το τιμολόγιο του φυσικού αερίου κατέγραψε αύξηση - ρεκόρ κατά 73%. Οι τιμές των καυσίμων έχουν πυροδοτήσει ένα σπιράλ ανατιμήσεων σε μια σειρά προϊόντα και υπηρεσίες καθημερινής χρήσης.

Άνοδος στην τιμή του ψωμιού

Παράλληλα οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, στην ενέργεια και στις μεταφορές φέρνουν τις πρώτες αυξήσεις και στο ψωμί, που δεν αποκλείεται να φτάσουν και το 25%. Το κλασικό παραδοσιακό κουλούρι κινδυνεύει να ξεφύγει από τα 50 λεπτά, ενώ ήδη αρκετές αλυσίδες το πωλούν στα 60 ή στα 70 λεπτά.

«Η τιμή του ψωμιού και κάθε προϊόντος διαμορφώνεται ελεύθερα, με ευθύνη του παραγωγού. Δεν μπορεί κανείς να καθορίσει την τιμή, ούτε το κράτος» ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες των πολιτών για αυξημένη τιμή κιλού στον Βόλο και σε άλλες περιοχές.

Πλήγμα για το 26,3% των μικρομεσαίων

Ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφονται σημαντικές ανατιμήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες που προβλέπουν μετακύλιση στον καταναλωτή του κόστους από την αύξηση της τιμής χονδρικής.

Αυξήσεις καταγράφονται και στις τιμές πολλών βασικών τροφίμων, όπως σε κρέατα, ψάρια, έλαια, νωπά λαχανικά και φρούτα.

Από τις αρχές Αυγούστου οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας μετακυλίουν ο ένας μετά τον άλλο το κόστος αυτό στα τιμολόγια των πελατών τους με αποτέλεσμα ήδη οι επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά να λαμβάνουν φουσκωμένους λογαριασμούς, με την κορύφωση να αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου.

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) υπογραμμίζει ότι “για ακόμη μία φορά, σε μια περίοδο που η πανδημία έχει συρρικνώσει δραματικά τους τζίρους ειδικά των πολύ μικρών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών και έχει συσσωρεύσει μεγάλες υποχρεώσεις που θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με νέες αυξήσεις στην ενέργεια, που πολλαπλασιάζουν το λειτουργικό κόστος για εκατοντάδες επαγγελματίες.

Οι αυξήσεις αυτές, που έρχονται να προστεθούν στο κύμα ανατιμήσεων μιας σειράς αγαθών και πρώτων υλών, που έκαναν την εμφάνισή τους από τον περασμένο Μάιο, κάνουν αδύνατη τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, οι οποίες παλεύουν να σταθούν ζωντανές. Την ώρα που η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται στην εντατική, οι αυξήσεις στην ενέργεια έρχονται να δώσουν τη χαριστική βολή”.

Η ΓΣΕΒΕΕ θεωρεί ότι “η αγορά δεν αντέχει καμία νέα ανατίμηση στο ενεργειακό κόστος, και μάλιστα την ώρα που απλήρωτους λογαριασμούς ενέργειας εμφανίζει, σύμφωνα με το τελευταίο εξαμηνιαίο δελτίο οικονομικού κλίματος μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το 26,3% των επιχειρήσεων”.

Πίνακας με αυξήσεις

Πρόβλημα από τον περασμένο Μάιο

Πάντως, η κατάσταση είναι γνωστή εδώ και τρεις μήνες στην κυβέρνηση.  Άλλωστε ο πληθωρισμός έφτασε στο 1% τον Ιούνιο, ενώ οι ανατιμήσεις είχαν γίνει αισθητές στους πολίτες ήδη από τον περασμένο Μάιο.

Είναι ενδεικτικό ότι αύξηση 1,4% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιούλιο του 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του περασμένου έτους, έναντι μείωσης 1,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν λίγες μέρες η ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Άνοδος σε τρόφιμα και στέγαση

Μάλιστα καταγράφηκε αύξηση 1,7% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε αρνί και κατσίκι, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά. Πάντως, όπως σημειώνεται, ένα τμήμα της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε χοιρινό, γάλα νωπό πλήρες, γιαούρτι.

Επίσης αύξηση 4,2% καταγράφηκε στην ομάδα στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και 5,8% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

Ανεβαίνουν οι τιμές παραγωγού

Παράλληλα αύξηση 13% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) τον Ιούλιο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2020, έναντι μείωσης 7,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2020 με το 2019, κάτι το οποίο δημιουργεί ανατιμήσεις σε δεύτερο χρόνο, ενώ «πιέζει» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. η μεγάλη αυτή άνοδος στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών:

α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 22%.

β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 10,3%.

Παράλληλα ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,1% τον Ιούλιο 2021 σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιουνίου 2021, έναντι αύξησης 0,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2020.

Πρώτες ύλες και βιομηχανία

Να σημειωθεί ότι ήδη μεγάλη αύξηση 20,5% σημείωσε ο γενικός δείκτης τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Ιούνιο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2020, έναντι μείωσης 11,4% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2020 με το 2019. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., η εξέλιξη αυτή στον λεγόμενο "εισαγόμενο πληθωρισμό" οφείλεται:

α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός Ευρωζώνης κατά 32,7%.

β. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες Ευρωζώνης κατά 3,2%.

Παράλληλα ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 2,6% τον Ιούνιο 2021 σε σύγκριση με τον δείκτη του Μαΐου 2021, έναντι αύξησης 4,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2020.

Η οικοδομή

Το παζλ του ανατιμητικού κλοιού στον οποίο βρίσκεται η αγορά συμπληρώνεται και από την αύξηση 4,1% που σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. σημειώθηκε στις τιμές των οικοδομικών υλικών συνολικά τον Ιούλιο εφέτος, καθώς καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε όλες ανεξαιρέτως τις επιμέρους κατηγορίες των υλικών.

Ειδικότερα οι τιμές αυξήθηκαν σε πετρέλαιο κίνησης - diesel (20,4%), σωλήνες χαλκού (15,5%), σίδηρο οπλισμού (14,8%), αγωγούς χάλκινους (11,6%), θερμαντικά σώματα (7,1%), τούβλα (4,7%), σωλήνες πλαστικούς, συνθετικούς, ινοτσιμέντου (4,1%), πλαστικούς σωλήνες (3,8%), κιγκλιδώματα ανοξείδωτα (3,6%), ντουλάπες ξύλινες (3,2%), μηχανισμούς γκαραζόπορτας (2,5%), πλαστικό, ακρυλικό, νερού (2,4%), κουφώματα αλουμινίου (2%), πόρτες εσωτερικές (1,9%), γκαραζόπορτες (1,8%), ξυλεία οικοδομών (1,6%), μαρμαρόπλακες (1,5%), παρκέτα (1,3%), εντοιχισμένα ντουλάπια (1,3%), παράθυρα ξύλινα (1,1%) και έτοιμο σκυρόδεμα (0,5%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Έρχοντα όπλα και συστήματα με Τραμπ

...