Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Παζάρια με τους θεσμούς για τον προϋπολογισμό

 

AP Photo/Petros Giannakouris
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Η κυβέρνηση προσπαθεί να ξεκλειδώσει δυνατότητες για παροχές με βάση τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης ● Φόβους για εκτόξευση των ελλειμμάτων διατυπώνουν οι δανειστές ● Στα 6,4 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα στο οκτάμηνο.
Ακολουθήστε μας στο Google news 

Δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τα μεγέθη του νέου προϋπολογισμού πραγματοποιεί η κυβέρνηση εν όψει της κατάθεσης του προσχεδίου τη Δευτέρα στη Βουλή. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το ποσοστό της φετινής ανάπτυξης, με το οικονομικό επιτελείο να θεωρεί «κατώφλι» το 6,1% αναθεωρώντας την προηγούμενη εκτίμηση για ανάκαμψη 5,9%. Ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο με την ενσωμάτωση των εσόδων από τον τουρισμό και φυσικά στο τελευταίο και με οδηγό τις επενδύσεις και την πορεία της καταναλωτικής δαπάνης θα κριθεί πού ακριβώς θα κάτσει η μπίλια της φετινής ανάπτυξης.

Οι προοπτικές προδιαγράφονται θετικές, αν και η βάση σύγκρισης δεν θα είναι ευνοϊκή για το ΑΕΠ, όπως συνέβη στο δεύτερο τρίμηνο και ήταν μια παράμετρος σημαντική για την επίδοση του 16,2% που πέτυχε η ελληνική οικονομία το συγκεκριμένο διάστημα. Πατώντας πάνω στη μεγαλύτερη ανάπτυξη τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να κάμψουν τις αντιστάσεις των δανειστών και να «ξεκλειδώσουν» νέες παροχές προκρίνοντας για το 2022: την επέκταση του παγώματος της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζομένους στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους, νέες μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, μεγαλύτερη αύξηση του επιδόματος θέρμανσης από 20% μετά το σπιράλ των αυξήσεων στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου και αύξηση στα 200 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ του ποσού της επιδότησης για την αντιμετώπιση της «ενεργειακής ακρίβειας» καθώς θα έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Αυτές τις προσδοκίες έχει το οικονομικό επιτελείο, οι οποίες όμως είναι διαφορετικές από αυτές που έχουν στην ατζέντα τους οι θεσμοί, που παρά την αναστολή της ρήτρας διαφυγής για το 2022 δεν παύουν να ανησυχούν για τα υψηλά ελλείμματα στον προϋπολογισμό. Η αβεβαιότητα της πανδημίας διατηρεί το πρωτογενές έλλειμμα στη ζώνη υψηλού κινδύνου καθώς μια νέα διόγκωση του δημοσιονομικού κόστους -έστω και με στοχευμένες παρεμβάσεις που είναι η βασική ντιρεκτίβα της Κομισιόν- θα ανεβάσει τον πήχη του δημοσιονομικού ελλείμματος πάνω από τα 17 δισ. ευρώ, προκαλώντας αντίστοιχη αύξηση και στο πρωτογενές έλλειμμα σε επίπεδα πάνω από το 7,2% του ΑΕΠ το 2021 ή 12,3 δισ. ευρώ που προβλέπει το βασικό σενάριο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Με αυτόν τον τρόπο τινάζεται στον αέρα όλος ο δημοσιονομικός σχεδιασμός για πρωτογενές αποτέλεσμα 0,5% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά, ενώ η συμπίεση των ελλειμμάτων προϋποθέτει μια βαριά δημοσιονομική προσαρμογή η οποία σε απόλυτα μεγέθη ξεπερνά τα 11 δισ. ευρώ. Η ενίσχυση των εσόδων στηρίζεται αποκλειστικά στην πρόβλεψη για ρυθμούς ανάπτυξης 6,2% το 2022, η οποία θα αναθεωρηθεί με το προσχέδιο, ενώ οι συνολικές δαπάνες προβλέπεται να συγκρατηθούν στα 54,092 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,6 δισ. ευρώ είναι τόκοι και τα 13,371 δισ. ευρώ παροχές για εργαζομένους. Στον προϋπολογισμό του 2022 προβλέπεται επίσης κονδύλι 806,8 εκατ. ευρώ για καταπτώσεις δανείων που έχουν δοθεί με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά τον τρέχοντα προϋπολογισμό οι προκαταβολές από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 2,3 δισ. ευρώ και η καθυστερημένη είσπραξη 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (ANFA’s) βελτίωσαν σημαντικά την εικόνα του προϋπολογισμού τον Αύγουστο. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν ο περιορισμός του πρωτογενούς ελλείμματος στο οκτάμηνο του έτους, κοντά στα 6,4 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 9,4 δισ. ευρώ και του δημοσιονομικού στα 10,519 δισ. ευρώ. Το ύψος των καθαρών εσόδων ανήλθε σε 34,686 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,454 δισ. ευρώ, ωστόσο αν αφαιρεθούν οι προσωρινές αυτές επιδράσεις στο σκέλος των εσόδων, τα έσοδα από φόρους στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου εμφανίζονται μειωμένα κατά 142 εκατ. ευρώ ή κατά 0,5%, ενώ στο σκέλος των δαπανών καταγράφεται υστέρηση 514 εκατ. ευρώ ή 1,1%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ΕΛΣΤΑΤ: 6 στις 10 επιχειρήσεις με μοναδικό εργαζόμενο τον ιδιοκτήτη τους

  Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ Οι 6 στις 10 επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο εκτός από τον ιδιοκτήτη...