Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Εξέλιξη "βόμβα": Ξεκινούν εξορύξεις στο τεμάχιο 10 στην κυπριακή ΑΟΖ-Αμερικανικά πολεμικά πλοία θα μεταβούν στην περιοχή

 

Κυπριακό 

Εξέλιξη "βόμβα": Ξεκινούν εξορύξεις στο τεμάχιο 10 στην κυπριακή ΑΟΖ-Αμερικανικά πολεμικά πλοία θα μεταβούν στην περιοχή

Τον Νοέμβριο ή Δεκέμβριο θα αρχίσουν ξανά γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ από την αμερικανική εταιρεία ExxonMobil, και αυτό θα επιφέρει γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις.

Σε συνδυασμό με τις έρευνες ΝΑ της Κρήτης από γαλλικό ερευνητικό για λογαριασμό της κοινοπραξίας του αγωγού East Med, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η Τουρκία που είναι σοβαρά στριμωγμένη από τις εξελίξεις πιθανόν θα αντιδράσει, αλλιώς θα χάσει τα πάντα.   

Η εξέλιξη αυτή επίσης έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία καθώς δείχνει ότι οι ΗΠΑ οδεύουν είτε προς διευθέτηση των θεμάτων με την Τουρκία είτε σε |σύγκρουση", αφού ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα αγοράσει και δεύτερη συστοιχία ρωσικών πυραύλων S-400. 

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συζήτησε με τα στελέχη της ExxonMobil τα σχέδια γεώτρησης της εταιρείας στο αποκλειστικό τμήμα 10 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου (ΑΟΖ).


“Οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και περαιτέρω ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης της Κύπρου σχετικά με την ανεμπόδιστη εφαρμογή των ενεργειακών σχεδίων της στην κυπριακή ΑΟΖ”
, αναφέρει η ανακοίνωση.Η συνάντησή του στη Νέα Υόρκη ήταν με μια αντιπροσωπεία της Exxon με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο Μάικ Κάζινς, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυπριακής προεδρίας αργά την Παρασκευή.

Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος και άλλοι αξιωματούχοι.

Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα ΗΠΑ και Γαλλία θα στείλουν πολεμικά πλοία στη περιοχή για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους.

Βέβαια και η Ελλάδα πρέπει να στείλει πολεμικά, καθώς δεν μπορεί μόνο οι ξένες δυνάμεις να προστατεύουν το νησί.

Υπενθυμίζουμε ότι η εξόρυξη αυτών των κοιτασμάτων έχει την δυνατότητα να μεταμορφώσει την οικονομία της Κύπρου, αλλά και τον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, καθώς η περιοχή έχει την δυνατότητα να γίνει μία από τις μεγαλύτερες ενεργειακές αγορές στον πλανήτη τα επόμενα 50 χρόνια.

Το βασικό πρόβλημα για την εξόρυξη των συγκεκριμένων κοιτασμάτων είναι ότι δεν συμφωνούν όλες οι χώρες για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών τους και κυρίως αντιδρά η Τουρκία. Η κατάσταση περιπλέκεται και από το γεγονός ότι η Τουρκία, το Ισραήλ και η Συρία δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της Θάλασσας.

Μέχρι σήμερα οι συμφωνίες οριοθέτησης για τις ΑΟΖ που έχουν υπογραφεί είναι ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Κυπριακή Δημοκρατία το 2003, τον Λίβανο και την Κυπριακή Δημοκρατία το 2007, την Κυπριακή Δημοκρατία με το Ισραήλ το 2010, της Τουρκίας με τα κατεχόμενα της Κύπρου το 2011, του Λιβάνου με την Συρία, και της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης στην Λιβύη το 2019.


Ελλάδα και Κύπρος ετοιμάζονται για την αντιμετώπιση ενός «θερμού επεισοδίου» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η παραγγελία νέων οπλικών συστημάτων από την Λευκωσία και οι διπλωματικές κινήσεις που γίνονται έχουν στόχο να μπλοκάρουν την Άγκυρα και να την αποτρέψουν να κάνει μία «εχθρική» ενέργεια. Επειδή ωστόσο αυτό δεν αποκλείεται, λαμβάνονται επιπλέον μέτρα σε ολόκληρη την περιοχή από Κρήτη έως Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...