Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Γερμανικές εκλογές: Το διακύβευμα της κάλπης - Οι τελευταίες εξελίξεις

 

AP Photo/Markus Schreiber


  • A-
  • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news 

Τεράστιο το ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών στην εκ των σημαντικών παικτών στην παγκόσμια σκακιέρα, Γερμανία. Καθοριστικός παράγοντας που θα κρίνει τις εξελίξεις το μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων.

Με την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ, ένα μείζον ερώτημα για τους ψηφοφόρους ήταν το πώς θα λανσαριστεί ο νέος καγκελάριος στη διεθνή σκηνή και τι σημαίνει αυτό για τον ρόλο της Γερμανίας στον κόσμο. Η μετανάστευση και η κοινωνική δικαιοσύνη ήταν επίσης βασικά ζητήματα της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ και η αύξηση της ευαισθητοποίησης για το κλίμα τα τελευταία χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα οι προσπάθειες μείωσης των εκπομπών αερίων να αποτελούν διακύβευμα των εκλογών. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν επίσης ο χειρισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού και ο τρόπος αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του lockdown.

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις.

  • Οι σημερινές εκλογές θα αναδείξουν τη διάδοχο κατάσταση μετά την 16χρονη καγκελαρία της Άνγκελα Μέρκελ
  • Ψήφισαν ήδη ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ και οι υποψήφιοι SPD, CDU/CSU και Πρασίνων.
  • Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται με περίπου 25%
  • Η συντηρητική συμμαχία CDU-CSU της Μέρκελ υστερεί περίπου στο 22%
  • Περίπου το 40% των 60,4 εκατομμυρίων ψηφοφόρων της Γερμανίας με δικαίωμα ψήφου έχουν δηλώσει αναποφάσιστοι

Τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο δείχνουν ότι στα περισσότερα κρατίδια διαπιστώνεται ελαφρώς υψηλότερη συμμετοχή των ψηφοφόρων από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, όταν ψήφισε το 76,2% των δικαιούχων.

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Γραφείο, η επιστολική ψήφος ενδεχομένως να ξεπεράσει το 40% του συνόλου των ψήφων, όταν το 2017 είχε περιοριστεί στο 28,6%.

Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία σχεδόν το 45% των ψηφοφόρων σε οκτώ περιφέρειες έχουν ψηφίσει μέχρι στιγμής, έναντι περίπου 40% το 2017.

Στο Βερολίνο, οι αρχές ανέφεραν συμμετοχή 27,4% μέχρι στιγμής, έναντι 27,2% το 2017.

Σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ZDF, η συμμετοχή στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Βαυαρίας είναι σημαντικά υψηλότερη από ό, τι το 2017.

Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν μέχρι στιγμής συμμετοχή 36,56% στην Κάτω Σαξονία, έναντι 32,08% την ίδια ώρα στις προηγούμενες εκλογές.

Και στην πολιτεία της Βρέμης, το 27,2% των ψηφοφόρων έχουν ψηφίσει μέχρι στιγμής, έναντι 27,1% το 2017, το ίδιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις τοπικών υπηρεσιών.

Οι ανταποκριτές της DW αναφέρουν μεγάλες ουρές σε εκλογικά κέντρα σε όλο το Βερολίνο, ενώ μεγάλης σημασίας είναι και το νούμερο ρεκόρ των επιστολικών ψήφων.

Σε λίγο αναμένονται προκαταρκτικά στοιχεία της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, που θα δώσουν κάποια ένδειξη για το πόσοστο των ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες. Το 2017, η συμμετοχή ήταν 76,2%. Το 2013 ήταν 71,5%.

Σε ορισμένα εκλογικά κέντρα του Βερολίνου μπερδεύτηκαν τα ψηφοδέλτια, προκαλώντας καθυστερήσεις και άκυρες ψήφους. Συγκεκριμένα, παραδόθηκαν ψηφοδέλτια από άλλες περιφέρειες, με αποτέλεσμα το προσωρινό κλείσιμο αυτών των κέντρων και την κήρυξη των λανθασμένων ψηφοδελτίων ως άκυρων.

Στα «φανερά» ψήφισε ο Λάσετ

Ανησυχία έχει προκαλέσει ο τρόπος με τον οποίο άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος του CDU, Άρμιν Λάσετ, καθώς οι παρευρισκόμενοι μπορούσαν να δουν τι είχε ψηφίσει και οι φωτογράφοι απαθανάτισαν τη στιγμή στην κάμερα.

Οι κανόνες για το απόρρητο της εκλογικής διαδικασίας προβλέπουν μεταξύ άλλων ότι οι ψηφοφόροι δεν επιτρέπεται να ψηφίσουν ανοιχτά. Ο ψηφοφόρος πρέπει να διπλώσει το ψηφοδέλτιο «με τέτοιο τρόπο ώστε η ψήφος του να μην είναι αναγνωρίσιμη», αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Ομοσπονδιακού Επιτρόπου Εκλογών.

Εάν το ψηφοδέλτιο είναι διακριτό, η εκλογική επιτροπή θα πρέπει να το απορρίψει ως άκυρο.

Η ψήφος του πάντως θα μετρηθεί κανονικά ως έγκυρη, παρά το γεγονός ότι συνιστά «παραβίαση του απορρήτου της ψηφοφορίας», ανακοίνωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. «Ένας εθνικά γνωστός πολιτικός ψήφισε το δικό του κόμμα, όπως ήταν αναμενόμενο. Δεν μπορεί λοιπόν να θεωρηθεί ότι επηρέασε άλλους ψηφοφόρους», ανακοίνωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, διευκρινίζοντας ότι η συγκεκριμένη ψήφος δεν θα ακυρωθεί.

Οι συνασπισμοί με τις μεγαλύτερες πιθανότητες

Επειδή οι Γερμανοί μοιράζουν ολοένα και περισσότερο τις ψήφους τους μεταξύ των μεγάλων κομμάτων της χώρας, έχουν περάσει εκείνες οι μέρες που ένα κόμμα θα μπορούσε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία - έτσι, η διακυβέρνηση έχει γίνει γεγονός στην πολιτική ζωή.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το CDU και το SPD, κυβερνούν από κοινού. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι φέτος, το CDU και το SPD δεν θα λάβουν το 50% των ψήφων.

Με πιθανό νικητή το SPD, θα πρέπει να επιλέξουν με ποιον θα συνεργαστούν για να εκπροσωπήσουν τουλάχιστον τους μισούς ψηφοφόρους. Οι αναλυτές θεωρούν έναν συνασπισμό με το κόμμα των Πρασίνων ως πολύ πιθανό, αλλά εάν το κόμμα των Πρασίνων δεν τα πάει αρκετά καλά, μια τριμερής συμμαχία θα είναι απαραίτητη.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε με το κόμμα της Αριστεράς είτε με το υπέρ των επιχειρήσεων FDP. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα του λεγόμενου συνασπισμού «Γερμανική σημαία» -το SPD, το CDU και το FDP- των οποίων τα αντιπροσωπευτικά χρώματα, όταν συνδυάζονται, είναι τα ίδια με αυτά της γερμανικής σημαίας.

Βόμβα του Β' ΠΠ εμποδίζει την ψηφοφορία στο Βούπερταλ

Η ανακάλυψη μιας βόμβας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που δεν έχει εκραγεί, περιπλέκει τη διαδικασία της ψηφοφορίας για τις ομοσπονδιακές εκλογές στη γερμανική πόλη Βούπερταλ, με τις αρχές να ζητούν από τους κατοίκους μιας συνοικίας να μην πάνε προς το παρόν να ψηφίσουν.

Υπάρχουν πέντε εκλογικά κέντρα σε ακτίνα 500 μέτρων από το σημείο όπου ανακαλύφθηκε η βόμβα, ανέφερε ένας εκπρόσωπος τύπου της δημοτικής αρχής, νωρίς σήμερα και ζητήθηκε από τους ψηφοφόρους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Η απενεργοποίηση της βόμβας έχει σχεδιαστεί για τις επόμενες ώρες. Μόλις ολοκληρωθεί, οι κάτοικοι θα μπορούν να πάνε στα εκλογικά κέντρα.

Οποιοσδήποτε θέλει να ψηφίσει μπορεί να το κάνει έως τις έξι το απόγευμα τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας), διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος τύπου.

Εντούτοις, τα εκλογικά κέντρα δεν έκλεισαν. Όσοι πήγαν να ψηφίσουν, παρά τις συστάσεις των αρχών, μπόρεσαν να καταθέσουν την ψήφο τους κανονικά.

Η βόμβα ανακαλύφθηκε αργά χθες το βράδυ, σε κοντινή απόσταση από τον ποταμό Βούπερ. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση των σπιτιών που βρίσκονταν περιμετρικά του σημείου. Περίπου, 1.500 άνθρωποι ζουν σε αυτήν τη ζώνη.

Περίπου 400 εξ αυτών πήγαν σε ένα καταφύγιο, ενώ οι υπόλοιποι πήγαν σε φίλους ή συγγενείς ή δεν βρίσκονταν στα σπίτια τους εκείνη τη στιγμή.

Τα βασικά κόμματα - διεκδικητές

Υπάρχουν 47 κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές, αλλά λίγα έχουν ρεαλιστικές ελπίδες να ξεπεράσουν το όριο του 5% που απαιτείται για να εισέλθουν στην Μπούντεστανγκ. 

Η μεγαλύτερη ομάδα στο απερχόμενο κοινοβούλιο ήταν το κεντροδεξιό συντηρητικό μπλοκ, αποτελούμενο από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ και το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας, τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU).

Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD), κατώτεροι εταίροι στον «μεγάλο συνασπισμό», ήταν οι δεύτεροι μεγαλύτεροι σε δύναμη. Επίσης εκπροσωπήθηκε η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία μπήκε στην Μπούντεστανγκ για πρώτη φορά το 2017 και ήταν το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στο απερχόμενο νομοθετικό σώμα. Οι άλλοι ήταν οι οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι αναμένεται να αποδώσουν πολύ καλύτερα αυτή τη φορά, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) υπέρ των επιχειρήσεων και το σοσιαλιστικό κόμμα της Αριστεράς.

«Προς το Βερολίνο», λέει ο Λάσετ 

Ο υποψήφιος συντηρητικός καγκελάριος Άρμιν Λάσετ δήλωσε μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος σε ένα σχολείο του Άαχεν στη δυτική Γερμανία ότι ο επόμενος σταθμός είναι το Βερολίνο, αφού πρώτα επέστρεφε στο σπίτι του. Κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες γιατί το αποτέλεσμα «θα προκύψει από κάθε ψήφο».

«Είναι μια συναρπαστική μέρα», είπε στους δημοσιογράφους έξω από το εκλογικό κέντρο. «Είναι μια μέρα που μιλούν οι ψηφοφόροι, όχι οι πολιτικοί», πρόσθεσε.

Ο Σολτς ελπίζει για την «εντολή»

Ο Ολαφ Σολτς των Σοσιαλδημοκρατών μίλησε στους δημοσιογράφους αφότου ψήφισε. «Είναι μια πολύ ωραία μέρα σήμερα, ο καιρός είναι ήδη πολύ καλό σημάδι», είπε.

«Και τώρα ελπίζω ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες θα πάνε στις κάλπες, θα ψηφίσουν και θα καταστήσουν εφικτό αυτό που είναι φανερό, δηλαδή ότι θα υπάρξει ένα πολύ δυνατό αποτέλεσμα για τους Σοσιαλδημοκράτες και ότι οι πολίτες θα μου δώσουν την εντολή να γίνω ο επόμενος καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας», πρόσθεσε ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD.

Μάρκους Σέντερ: «Κάθε ψήφος μετράει»

Ο Μάρκους Σέντερ, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, ψήφισε. Είναι μέλος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) το αδελφό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Άνγκελα Μέρκελ (CDU) που περιορίζεται στο νότιο κράτος.

Ανάρτησε στο Twitter μια φωτογραφία του που έριχνε το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη, λέγοντας: «Σήμερα είναι η ημέρα της απόφασης. Πηγαίνετε να ψηφίσετε και αξιοποιήστε το πιο σημαντικό δημοκρατικό δικαίωμα! Θα είναι ένας τελικός, που εξαρτάται από κάθε ψήφο», πρόσθεσε.

Η «πράσινη» διεκδικήτρια παροτρύνει τους ψηφοφόρους να επιλέξουν

Η Ανναλένα Μπάρμποκ του Κόμματος των Πρασίνων, που ψήφισε σε εκλογικό κέντρο του Πότσδαμ, τουίταρε έκκληση προς τους ψηφοφόρους να χρησιμοποιήσουν το όπλο τους και να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα.

«Το να ζεις σε μια δημοκρατία σημαίνει να έχεις μια επιλογή», ​​έγραψε στην ανάρτησή της. «Αφορά το μέλλον μας».

Ψήφισε και ο γερμανός πρόεδρος

Ο αρχηγός του ομόσπονδου γερμανικού κράτους, ο πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ψήφισε από νωρίς σε εκλογικό κέντρο του Βερολίνου.

Ο πρόεδρος - ένας ανώτερος Σοσιαλδημοκράτης πλέον ουδέτερος στον σημερινό του ρόλο ως πρόεδρος της Γερμανίας - προχώρησε νωρίτερα σε μια έκκληση προς όλους τους ψηφοφόρους σε ένα σχόλιο για την κυριακάτικη έκδοση της μαζικής κυκλοφορίας εφημερίδας Bild. Κάλεσε όλους όσους έχουν δικαίωμα ψήφου να το ασκήσουν.

Ποιο είναι το «πιάτο της νίκης» των τριών υποψηφίων

Παραδοσιακά πιάτα φαίνεται ότι επιλέγουν για το γιορτινό τραπέζι αυτής της κρίσιμης για την πολιτική τους τύχη Κυριακής, οι βασικοί υποψήφιοι των ομοσπονδιακών εκλογών της Γερμανίας, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις τους σε σχετικό ερώτημα που τους απηύθυνε η εφημερίδα Τaz.

Η υποψήφια των πράσινων Ανναλένα Μπάρμποκ Annalena επέλεξε ένα κλασικό γερμανικό φαγητό. «Αν πρέπει να αποφασίσω για ένα πράγμα, είναι τα σπαράγγια, που γίνονται πολύ κλασικά με πατάτες ως συνοδευτικό». Ως ένοχη απόλαυση για επιδόρπιο, θα επέλεγε μπανάνα σπλιτ με παγωτό σοκολάτας.

Ο συντηρητικός Άρμιν Λάσετ, φανατικός θαυμαστής της συζυγικής κουζίνας, διάλεξε τη συνταγή με μπρόκολο κατσαρόλας της αγαπημένης του Σουζάνε. «Το συνδέω με πολύ ωραία οικογενειακά δείπνα - μακράς διαρκείας, χαλαρά και πολύ διασκεδαστικά», δήλωσε στο γερμανικό έντυπο.

Ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς επέλεξε κρέας και συγκεκριμένα το «Königsberger Klopse», πιάτο με κεφτεδάκια σε κρεμώδη σάλτσα που έχει πάρει το όνομά του από την πόλη της πρώην Ανατολικής Πρωσίας και τώρα Ρωσική, Καλίνινγκραντ. «Έχει γεύση όπως παλιά. Σήμερα, το Königsberger Klopse σπάνια υπάρχει στο μενού ενός εστιατορίου», είπε ο υποψήφιος του SPD.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ΕΛΣΤΑΤ: 6 στις 10 επιχειρήσεις με μοναδικό εργαζόμενο τον ιδιοκτήτη τους

  Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ Οι 6 στις 10 επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο εκτός από τον ιδιοκτήτη...