Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

Μηταράκης: Η Ελλάδα δεν δεσμεύεται για μηχανισμό ελέγχου συνόρων

 

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ



Αν και τον Αύγουστο είχε διαρρεύσει από πηγές της Κομισιόν ότι η ελληνική πλευρά είχε ήδη συμφωνήσει από τον Ιούνιο να συστήσει έναν ανεξάρτητο και αποτελεσματικό μηχανισμό διερεύνησης των πολλών και σοβαρών καταγγελιών για τις παράνομες επαναπροωθήσεις των ελληνικών αρχών στο Αιγαίο και στον Έβρο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου απαντώντας σήμερα σε επίκαιρη ερώτηση κυβερνητικού βουλευτή επιχείρησε να θολώσει τα νερά. Ο κ. Μηταράκης είπε ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης - αντίθετα απ' την επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον που το είχε θέσει προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- και έθεσε ζήτημα εθνικής κυριαρχίας απ' τη δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού, λέγοντας ότι τον έλεγχο των καταγγελιών μπορεί να κάνει η ελληνική δικαιοσύνη. Παρόλα αυτά το ζήτημα αφορά κατεξοχήν το διεθνές δίκαιο στην τήρηση του οποίο έχει δεσμευτεί η Ελλάδα ενώ η κυβέρνηση αρνείται συστηματικά να παραπέμψει τις πολλές και σοβαρές κατηγορίες στις δικαστικές αρχές, φτάνοντας στο σημείο να κατηγορήσει για εθνική μειοδοσία όσους ζητούν τη διερεύνησή τους.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Θεσμών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΝNHRI), σε κοινή δήλωσή τους, μοιράστηκαν με την ελληνική κυβέρνηση ένα σύνολο «Δέκα Σημείων» για τη δημιουργία ενός Ανεξάρτητου Εθνικού Μηχανισμού Παρακολούθησης στα Σύνορα στην Ελλάδα και επιπλέον χαιρέτιζαν «ως θετική πρωτοβουλία την εκπεφρασμένη πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει σε εφαρμογή έναν τέτοιον μηχανισμό».

ADVERTISING

Στην κοινή ανακοίνωση των τριών διεθνών θεσμών επισημαίνεται ότι «πρόκειται για κάτι που στηρίζεται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Σύνολο, καθώς και στις συστάσεις του 2021 της Ύπατης Αρμοστείας προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) σχετικά με την καθιέρωση ανάλογων μηχανισμών στα κράτη μέλη της Ε.Ε.»

Πρόκειται για αίτημα που επαναλαμβάνει διαρκώς με ολοένα αυξανόμενη ένταση μετά τον Μάρτιο του 2020 η Ευρωπαία επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον, καθώς τα στοιχεία για τις επαναπροωθήσεις Λιμενικού και Αστυνομίας εκθέτουν την ίδια την πολιτική της Ε.Ε. στα σύνορα.

Όπως, μάλιστα, είχε αποκαλύψει δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βάλει βέτο στην αποδέσμευση έκτακτων κονδυλίων ύψους 15,8 εκατομμυρίων προς την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και Συνόρων, θέτοντας ως προϋπόθεση τη θέσπιση στην Ελλάδα ανεξάρτητου μηχανισμού επιτήρησης των καταγγελιών για επαναπροωθήσεις, χωρίς τη συμμετοχή κρατικών αρχών, και ιδίως της Αστυνομίας, του Λιμενικού ή και της Frontex.

«Οι ελληνικές αρχές, μαζί με την επικεφαλής της ομάδας δράσης της Επιτροπής, συμφώνησαν να συστήσουν μια ομάδα εργασίας για να εγκαθιδρύσουν έναν τέτοιο μηχανισμό επιτήρησης τον φετινό Ιούνιο. Για την Επιτροπή αποτελεί προτεραιότητα να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές αρχές θα εγκαθιδρύσουν ομαλά έναν τέτοιο ανεξάρτητο και αξιόπιστο μηχανισμό επιτήρησης που θα βοηθήσει να μπει φρένο στις παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων στα σύνορα, όπως και να διασφαλίσει την ύπαρξη διαδικασιών ώστε να διερευνώνται αποτελεσματικά όλες οι καταγγελίες για παρόμοιες παραβιάσεις. Πρόκειται για κρίσιμο παράγοντα της βελτίωσης της διαχείρισης συνόρων και μετανάστευσης στην Ελλάδα», είχαν δηλώσει σχετικά στην «Εφ.Συν.» πηγές της Κομισιόν.

Η απάντηση Μηταράκη

Απαντώντας, λοιπόν, ο Νότης Μηταράκης, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χανίων της ΝΔ Μανούσου Βουλουδάκη, είπε ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η δημιουργία ενός μηχανισμού ελέγχου στα σύνορα, αφού κρύφτηκε πίσω από το επιχείρημα ότι «δεν υπάρχει Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μηχανισμό ελέγχου συνόρων».

«Δεν υπάρχει Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μηχανισμό ελέγχου συνόρων και δεν θεωρώ ότι η χώρα μας έχει λόγο να προχωρήσει στη δημιουργία οποιουδήποτε τέτοιου έκτακτου μηχανισμού» είπε συγκεκριμένα ο υπουργός κάνοντας λόγο για μια πρόταση στον κανονισμό του ελέγχου των συνοριακών διαδικασιών να υπάρξουν μηχανισμοί ελέγχου της διαδικασίας ασύλου μετά την άφιξη κάποιου στο ευρωπαϊκό έδαφος”. Ο Ν. Μηταράκης πρόσθεσε ότι «αυτό ακόμα δεν έχει τύχει της έγκρισης των κρατών-μελών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά συνέπεια δεν αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας», επιλέγοντας ουσιαστικά να απαντήσει μόνο για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και όχι γενικά στο πάγιο αίτημα όλων των διεθνών οργανισμών.

«Αν υπάρξει πρόταση που αφορά όλα τα κράτη-μέλη, η Ελλάδα θα το συζητήσει στα πλαίσια του Συμβουλίου της ΕΕ. Εμείς μόνοι μας να κάνουμε κάτι για ένα θέμα που δε θεωρούμε ότι υπάρχει, αντιλαμβάνεστε, δεν είναι στις προτεραιότητές μας» είπε ο υπουργός.

Μάλιστα, προκειμένου να δικαιολογήσει τις παλινωδίες, είπε ότι «οι χώρες έχουν σύνορα και υπάρχουν διαδικασίες για να έρθει κάποιος σε αυτά», ότι «ως προς τον έλεγχο της Κυβέρνησης και ως προς τον έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στα δημοκρατικά πολιτεύματα αυτό δε γίνεται με έκτακτες ειδικές επιτροπές, στις οποίες συμμετέχουν εκπρόσωποι οργανώσεων ή άλλων φορέων είτε διεθνών, είτε της κοινωνίας των πολιτών» και πως «κάτι τέτοιο θα αντίβαινε την έννοια της εθνικής κυριαρχίας».

«Ο έλεγχος των κυβερνήσεων σε ένα ευνομούμενο δημοκρατικό πολίτευμα γίνεται από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, από τις Αρχές της Δικαιοσύνης, οι οποίες έχουν το καθήκον να ελέγξουν οποιαδήποτε καταγγελία, να κάνουν τις απαραίτητες ανακρίσεις και αν χρειαστεί να φέρουν υποθέσεις ενώπιον των δικαστηρίων. Αυτό γίνεται λοιπόν στη Δημοκρατία», είπε.

Και συνέχισε λέγοντας: «σκέψεις και προτάσεις που έρχονται από ΜΚΟ αναφορικά με το πώς η Ελλάδα πρέπει να φυλάσσει τα σύνορά της και κάποιες νομοθετικές ακροβασίες, οι οποίες προσπαθούν να πουν ότι τα κράτη δεν έχουν σύνορα, δεν είναι οι απόψεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, δεν είναι οι απόψεις όλων των κρατών-μελών της ΕΕ».

* Η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε σχετικά στην Ευρωπαία επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον και η απάντησή της στο αυριανό φύλλο, θα δυσαρεστήσει την κυβέρνηση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τώρα ο Κ.Μητσοτάκης «προμοτάρει» την πολιτική Ν.Τραμπ για τις αμυντικές δαπάνες: «Το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ δεν αρκεί, να αυξηθεί» «Να αλληλοεπιδράσουμε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ» 22.12.2024 | 15:23

  Στην άτυπη σύνοδο Βορρά-Νότου που  πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο στη Φινλανδία , ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε ...