Κύμα έντονων αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση της efood να στείλει επιστολή προς 115 διανομείς της, τους οποίους ενημέρωνε ότι αλλάζει σε freelancing η σχέση συνεργασίας τους με την εταιρεία.
Μια κίνηση που ταυτόχρονα άνοιξε και την συζήτηση για τους εργαζόμενους σε διαδικτυακές πλατφόρμες και το επίπεδο της προστασίας τους.
Ήταν ζήτημα χρόνου το κείμενο της επιστολής να διαρρεύσει στα social media, με τις αντιδράσεις να κλιμακώνοντγαι ώρα με την ώρα.
Το αρχικό μήνυμα
Στο μήνυμα της, η εταιρεία ενημέρωνε μια σειρά από διανομείς ότι οι τρίμηνες συμβάσεις τους δεν μπορούσαν να ανανεωθούν, παρά μόνο εάν άλλαζε η εργασιακή σχέση.
Σημείωνε -μεταξύ άλλων- ότι «στο πλαίσιο της αύξησης της παραγωγικότητας του στόλου και της ευρύτερης στρατηγικής της» προτείνει συνεργασία σε επίπεδο freelancing.
Σε διαφορετική περίπτωση, ξεκαθαρίζει, δεν θα είναι δυνατή η ανανέωση της σύμβασης.
Διαβάστε το επίμαχο μήνυμα:
Κύμα αντιδράσεων
Το εν λόγω μήνυμα -αφού βγήκε στο φως των social media- πήρε πολύ γρηγόρα μεγάλη δημοσιότητα, με αποτέλεσμα να πυκώσουν και οι αντιδράσεις.
Είναι δε ενδεικτικό ότι δεκάδες πελάτες της εταιρείας μπήκαν στη σελίδα της efood στο Facebook εκφράζοντας έντονη αποδοκιμασία.
Πολλοί μάλιστα υποστήριζαν ότι αφαίρεσαν την εφαρμογή της εταιρείας από το κινητό τους, ενώ δημιουργήθηκαν και σχετικά hashtag (#cancel_efood #uninstallefood) που βρέθηκαν σε κορυφαίες θέσεις των ελληνικών social media.
Την ίδια ώρα, πύκνωνε η αρνητική δημοσιότητα για την εταιρεία, καθώς το θέμα βρίσκοταν πλέον και στις θέσεις των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αρχικό απόφαση αφορούσε 115 διανομείς με χαμηλή αξιολόγηση. Την ίδια ώρα, τα συνδικάτα εξέφρασαν έντονες ανησυχίες, επισημαίνοντας ότι η απόφαση ισοδυναμεί με απόλυση.
Ενδεικτική ήταν η ανακοίνωση του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων: «Η ενημέρωση που είχαν πολλοί συνάδελφοι διανομείς από την εταιρεία για μη ανανέωση της σύμβασης τους και μετατροπή στο “συνεργατικό” μοντέλο σημαίνει απολύσεις. Είναι ένα εργαλείο προκειμένου όποτε την συμφέρει, να απαλλάσσεται από τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των διανομέων. Τέτοιο εργαλείο είναι και η αξιολόγηση με τα batch, όπου με τα λεγόμενα κριτήρια παραγωγικότητας αυξήθηκε η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι μεγάλες αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης».
Κατηγορεί δε την εταιρεία ότι «εκβιάζει τους συναδέλφους διανομείς με χαμηλή αξιολόγηση με το δίλλημα ή άνεργος ή συνεργάτης. Όπου συνεργάτης εννοείται, η εφαρμογή του νέου νόμου της κυβέρνησης που φωτογραφίζει το freelancer, που προβλέπεται 6μηνη ορισμένου χρόνου σύμβαση που απαλλάσσει την εταιρεία από ασφαλιστικές εισφορές, Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα πληρώνοντας με το κομμάτι».
Η νέα ανακοίνωση- αναστροφή
Οι αντιδράσεις δεν πέρασαν απαρατήρητες από την efood. Tο μεσημέρι της Παρασκευής εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αποδοκιμάζει ως «λανθασμένη επικοινωνία» το μήνυμα που έλαβαν χθες 115 διανομείς.
Γίνεται λόγος για εσφαλμένη διατύπωση, σημειώνεται ότι η πρόθεση δεν ήταν εκβιαστική, ωστόσο δεν ξεκαθαρίζεται τι θα γίνει με τις συμβάσεις που λήγουν.
«Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε προς τους διανομείς, συνεργάτες και χρήστες του efood πως η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει την φιλοσοφία και τη κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική. Ουδεμία πρόθεση είχε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία που θα λειτουργήσει θετικά προς τις δύο πλευρές», αναφέρει η efood. Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση
Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζει ότι στους διανομείς παρέχει συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και τη σύμβαση με πάροχο ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου (freelancer).
«Στην σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, προσαυξήσεις σε ημέρες και ώρες που προβλέπονται, ασφαλιστικές εισφορές, μηνιαίο bonus απόδοσης, μηνιαία παροχή σε κάρτα καυσίμων, ιδιωτική ασφάλεια, αποζημίωση δικύκλου, πλήρη επαγγελματικό εξοπλισμό, εκπαίδευση και ευκαιρίες εξέλιξης», σημειώνει.
Και συνεχίζει: «Στο μοντέλο ανεξάρτητης συνεργασίας (freelancer), οι συνεργάτες – διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, αμοιβή ανά παραγγελία, πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, παροχή επαγγελματικού εξοπλισμού, προσωπικό προγραμματισμό στις ώρες και ημέρες εργασίας, απόλυτο έλεγχο των αποδοχών τους και εκπαίδευση».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου