Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Ένταση στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν ρωσικό σχέδιο για πλαστό πρόσχημα εισβολής

 


Δημοσίευσε
Ουκρανικά στρατεύματα κοντά στην πρώτη γραμμή με αυτονομιστές αντάρτεςΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ,REUTERS
Λεζάντα εικόνας,
Η σύγκρουση στο Ντονμπάς της Ουκρανίας διαρκεί οκτώ χρόνια

Η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει πρόσχημα για εισβολή στην Ουκρανία, κατηγορώντας ψευδώς τον ουκρανικό στρατό για επίθεση εναντίον αυτονομιστών που υποστηρίζονται από τη Ρωσία ή την ίδια τη Ρωσία, λένε αμερικανοί αξιωματούχοι.

Μια επιλογή που λέγεται ότι εξετάζει η Ρωσία είναι να οργανώσει και να κινηματογραφήσει μια ψεύτικη επίθεση, με γραφικές εικόνες μιας έκρηξης που δείχνουν πολλά θύματα.

Σε απάντηση, η Ρωσία είπε ότι δεν σχεδίαζε καμία επιχείρηση ψευδούς σημαίας.

Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ανησυχούν για τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων κοντά στην Ουκρανία.

Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή, λέγοντας ότι τα στρατεύματα είναι εκεί για ασκήσεις. Αυτή τη στιγμή αριθμούν περίπου 100.000.

Οι εντάσεις έρχονται οκτώ χρόνια αφότου η Ρωσία προσάρτησε τη νότια χερσόνησο της Κριμαίας της Ουκρανίας και υποστήριξε μια αιματηρή εξέγερση στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν ότι η υποτιθέμενη επιχείρηση ψευδούς σημαίας, που σχεδιάστηκε από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, θα έδειχνε εικόνες θυμάτων αμάχων στο Ντονμπάς, προκειμένου να προκαλέσει οργή κατά των ουκρανικών αρχών.

Αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει μια επίθεση στην Ουκρανία, είπαν οι αξιωματούχοι. αν και δεν έδωσαν στη δημοσιότητα κανένα στοιχείο για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς τους.

Το σχέδιο θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη σκηνοθεσία και τη μαγνητοσκόπηση μιας πλαστής επίθεσης, πρόσθεσαν.

Θα έδειχνε πτώματα και κατεστραμμένες τοποθεσίες, πλαστό ουκρανικό στρατιωτικό εξοπλισμό, drones τουρκικής κατασκευής και ηθοποιούς που παίζουν ρωσόφωνους θρηνητές, είπαν.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι αυτή ήταν μόνο μία από τις επιλογές που εξετάζει η Ρωσία και είπαν ότι τη δημοσιοποιούν σε μια προσπάθεια «να αποτρέψουν τη Ρωσία από την προβλεπόμενη πορεία δράσης της».

Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρους, δήλωσε ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών «είναι σαφής και σοκαριστική απόδειξη της απρόκλητης επιθετικότητας και της κρυφής δραστηριότητας της Ρωσίας για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας».

"Αυτή η πολεμική πρόθεση προς μια κυρίαρχη, δημοκρατική χώρα είναι εντελώς απαράδεκτη και την καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί μας θα συνεχίσουν να εκθέτουν τη ρωσική υπονόμευση και προπαγάνδα και να την φωνάζουν για αυτό που είναι", είπε. δήλωση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε στις αναφορές αργότερα την Πέμπτη.

«Αυτή δεν είναι η πρώτη υπόσχεση αυτού του είδους [να δημοσιοποιηθούν λεπτομέρειες σχετικά με τη ρωσική πρόκληση]», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass. «Κάτι παρόμοιο ειπώθηκε και πριν, αλλά δεν προέκυψε τίποτα».

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρεσβευτής στην ΕΕ, Βλαντιμίρ Τσίζοφ, είπε στο CNN ότι η Μόσχα δεν σχεδίαζε καμία επιχείρηση ψευδούς σημαίας για να εισβάλει στην Ουκρανία.

Λεζάντα πολυμέσων,
Δείτε: Κατανοήστε την κρίση στην Ουκρανία με τον Ros Atkins σε λιγότερο από έξι λεπτά

Η είδηση ​​για την υποτιθέμενη συνωμοσία ήρθε μια ημέρα αφότου οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι στέλνουν περισσότερα στρατεύματα στους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Η Ρωσία είπε ότι η κίνηση ήταν «καταστροφική» και έδειξε ότι οι ανησυχίες της για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά ήταν δικαιολογημένες.

Επίσης την Πέμπτη, η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ εξέφρασε ανησυχίες ότι η Ρωσία είναι πιθανό να αναπτύξει έως και 30.000 στρατιώτες - συμπεριλαμβανομένων ειδικών δυνάμεων, μαχητικών αεροσκαφών και βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς - στη Λευκορωσία, τον βόρειο γείτονα της Ουκρανίας.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της Ρωσίας εκεί από τον Ψυχρό Πόλεμο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, οι οποίες εξακολουθούν να διαθέτουν τα μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια στον κόσμο, χρονολογείται από τον Ψυχρό Πόλεμο (1947-89). Η Ουκρανία ήταν τότε ένα κρίσιμο μέρος της κομμουνιστικής Σοβιετικής Ένωσης.

Η έντονη διπλωματία συνεχίστηκε την Πέμπτη για να αποτρέψει αυτό που πολλοί στρατιωτικοί ειδικοί φοβούνται ότι θα μπορούσε να είναι ένας μεγάλος πόλεμος στην Ευρώπη.

Κατά την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσφέρθηκε και πάλι να μεσολαβήσει στις συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει το μέρος της για την επίλυση της κρίσης», είπε ο κ. Ερντογάν. Η Τουρκία έχει καλές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες τόσο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν όσο και με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να προσπαθήσει να εκτονώσει την ένταση.

Γκρι γραμμή παρουσίασης 2 εικονοστοιχείων
Γραφικό που δείχνει τη θέση των ρωσικών στρατευμάτων..
λευκό χώρο
Γκρι γραμμή παρουσίασης 2 εικονοστοιχείων

Περισσότερα για αυτή την ιστορία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει τι θα γίνει με τα πρόστιμα στον τενεκέ λάδι

  «Δεν προχωράμε σε αλλαγές» ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών LifO Newsroom 3 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ Facebook   Twitter Φωτογραφία αρχείου...