Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

«Για τη Ρωσία, αυτοί είναι πολίτες, άνθρωποι, Ρώσοι». Πώς η Μόσχα αναγνώρισε τις δημοκρατίες

 00:39 22.02.2022


Διαβάστε το ria.ru στο
ΜΟΣΧΑ, 21 Φεβρουαρίου - RIA Novosti, Έλενα Πόποβα. Η Ρωσία αναγνώρισε την κυριαρχία των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. Πριν από περισσότερο από ένα μήνα, όταν το πρόβλημα συζητήθηκε στην Κρατική Δούμα, μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων φαινόταν απίθανη - θα έβλαπτε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης στη μορφή του Μινσκ. Έκτοτε, το Κρεμλίνο έχει προφανώς πειστεί τελικά ότι η διαδικασία ούτως ή άλλως είναι σχεδόν νεκρή. Αλλά το διάταγμα για την αναγνώριση δεν υπογράφηκε απλώς: τις εκκλήσεις των ηγετών των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών ακολούθησαν διαβουλεύσεις με το Συμβούλιο Ασφαλείας και μετά ένα ανοιχτό μάθημα ιστορίας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Πρόεδρος ήθελε να μιλήσει για τα βασικά ζητήματα όχι καν δεκαετιών, αλλά αιώνων.

Διαπραγματεύσεις ή αναγνώριση

Το Συμβούλιο Ασφαλείας πραγματοποιήθηκε σε ασυνήθιστη μορφή. Πρώτον, ο χώρος είναι η Αίθουσα της Αικατερίνης του Κρεμλίνου, όπου γίνονται επίσημες δεξιώσεις και τελετές. Δεύτερον, η διαφάνεια - προφανώς, το κοινό είχε τη δυνατότητα να ακούσει σχεδόν όλους τους ομιλητές. Το θέμα δεν ανακοινώθηκε, αλλά ήταν ξεκάθαρο ότι θα αφορούσε τις δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ, οι οποίες εκείνη τη στιγμή δεν είχαν αναγνωριστεί.
Συνήθως το Συμβούλιο Ασφαλείας πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών, οι συμμετέχοντες προετοιμάζουν τις αποφάσεις του προέδρου «για τα ζητήματα της προστασίας των ζωτικών συμφερόντων του κράτους από εσωτερικές και εξωτερικές απειλές». Και πολλοί πίστευαν ότι ο Πούτιν δεν θα μιλούσε απλώς για την κατάσταση στο Ντονμπάς - για αυτό δεν ήταν απαραίτητο να συγκεντρωθούν οι πρόεδροι του κοινοβουλίου και του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, οι δυνάμεις ασφαλείας, ο επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου, οι υπουργοί άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων.
Πριν από τη συνάντηση, ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, Ντένις Πουσίλιν, χαρακτήρισε την κατάσταση κρίσιμη και ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να συνάψει συμφωνία φιλίας που να προβλέπει συνεργασία στον τομέα της άμυνας. Και ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, Λεονίντ Πασέχνικ, ζήτησε να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία τους.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποιεί επιχειρησιακή συνάντηση με μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας - RIA Novosti, 1920, 22.02.2022
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποιεί επιχειρησιακή συνάντηση με μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας
Από εδώ ξεκίνησε ο Πούτιν. Επιπλέον, πριν από έξι ημέρες η Κρατική Δούμα ψήφισε ήδη το σχέδιο του σχετικού ψηφίσματος. «Είναι σαφές ότι ούτε η Ουκρανία ούτε η Δύση χρειάζονται το Ντονμπάς σήμερα», δήλωσε ο Ντμίτρι Κόζακ, αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης. Ήταν από τους πρώτους. Και ήταν απολύτως βέβαιος ότι «στην συνήθη πορεία των γεγονότων» η Ουκρανία δεν θα εκπλήρωνε ποτέ τις συμφωνίες του Μινσκ.
Ο Kozak είναι αυτός που εργάζεται στην Τριμερή Ομάδα Επαφής για την επίλυση της κατάστασης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαπραγματευτική διαδικασία βρίσκεται στο «μηδέν» εδώ και έξι χρόνια. «Οι συμφωνίες αγνοούνται, κάποια σχήματα επινοούνται - απολύτως από το χώρο του νομικού κρετινισμού... Γράφεται «μαύρο», λένε «άσπρο». Πρότεινε: ίσως γράφεται κάτι εκεί με γάλα, ας το ζεστάνουμε με ένα σίδερο."
Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μίλησε επίσης για διπλωματικές επιλογές για την επίλυση του προβλήματος. Αλλά αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχαν επιλογές: "Η Δύση δεν θα αλλάξει τη θέση της, αυτό το καταλαβαίνουν όλοι. Όσο για να δώσουμε στη Δύση δύο ή τρεις ημέρες για να αλλάξει γνώμη, αυτό είναι θέμα γούστου". Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην ανατολική Ουκρανία δεν είναι μόνο γενοκτονία, αλλά και επίθεση σε οτιδήποτε ρωσικό, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία «δεν έχει άλλο δρόμο παρά να αναγνωρίσει το LNR και το DNR».
Ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Ρωσικής Προεδρικής Διοίκησης Ντμίτρι Κόζακ μιλά σε επιχειρησιακή συνάντηση του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας με μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας - RIA Novosti, 1920, 22.02.2022
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Προεδρικής Διοίκησης της Ρωσίας Ντμίτρι Κόζακ μιλά σε επιχειρησιακή συνάντηση του Προέδρου της Ρωσίας με μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας
Πραγματικά δεν είχαν άλλη επιλογή, συμφώνησε μαζί του και ο υπουργός Άμυνας: «Η άντληση όπλων συνεχίζεται με ακατανόητους στόχους, με ακατανόητα καθήκοντα. Όταν λένε ότι είναι αμυντικό, μου είναι δύσκολο να φανταστώ ότι οι ίδιοι ακοντιστές είναι αμυντικά όπλα.ήδη περισσότερα από ό,τι σε ορισμένες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Ο Σεργκέι Σόιγκου εξέφρασε «το κατηγορηματικό ναι» στην αναγνώριση των δημοκρατιών.

Θυμήθηκε το 2008

Τον λόγο πήρε επίσης ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Πριν από δεκατέσσερα χρόνια, στις 26 Αυγούστου 2008, ως πρόεδρος, υπέγραψε ένα διάταγμα για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Οι κάτοικοι των δημοκρατιών στράφηκαν στη Μόσχα με ένα τέτοιο αίτημα μετά τη γεωργιανή επιθετικότητα. Ακόμη και τώρα πίστευε ότι οι δημοκρατίες (τώρα Λουγκάνσκ και Ντόνετσκ) έπρεπε να αναγνωριστούν.
«Θα είναι δύσκολο και εδώ θα δώσω την προσωπική μου εκτίμηση: μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, με επιδέξια διαχείριση της κατάστασης, αυτή η ένταση, που τώρα μόλις δονείται γύρω από τη χώρα μας, θα υποχωρήσει», σημείωσε ο Μεντβέντεφ. ή αργότερα θα πάρουν κουρασμένοι και οι ίδιοι θα μας ζητήσουν να επιστρέψουμε σε συζητήσεις, διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα διασφάλισης της στρατηγικής ασφάλειας.
Ο Σεργκέι Μπαγκάπς, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Έντουαρντ Κοκοΐτι κατά την τελετή υπογραφής στο Κρεμλίνο της Συνθήκης Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Δημοκρατιών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας - RIA Novosti, 1920, 22.02.2022
Ο Σεργκέι Μπαγκάπς, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Έντουαρντ Κοκοΐτι στην τελετή υπογραφής στο Κρεμλίνο της Συνθήκης Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Δημοκρατιών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας
Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Valentina Matviyenko μίλησε πολύ συναισθηματικά. "Για την Ουκρανία, αυτό είναι ένα έδαφος, για τη Ρωσία, για εμάς, είναι πολίτες, άνθρωποι. Ρώσοι, Ρωσόφωνοι, Ουκρανοί", είπε. "Το χειρότερο πράγμα που κάνει η Δύση είναι να προσπαθεί να ωθήσει δύο σλαβικούς, αδελφικούς λαούς. Οι κάτοικοι του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ αποδείχτηκαν όμηροι αυτού του αντιρωσικού σχεδίου».
Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών Σεργκέι Ναρίσκιν, ο οποίος αρχικά ζήτησε μια «τελευταία ευκαιρία» για τη Δύση για να αναγκάσει το Κίεβο να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του Μινσκ το συντομότερο δυνατό, στη συνέχεια είπε: «Υποστηρίζω την πρόταση για ένταξη στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ Λαϊκές Δημοκρατίες στη Ρωσική Ομοσπονδία».
«Αλλά δεν το συζητάμε, δεν το συζητάμε», τον διόρθωσε ο Πούτιν. Ο Ναρίσκιν διευκρίνισε ότι υποστήριξε την πρόταση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας τους.
Η εκπομπή ολοκληρώθηκε στο πιο σημαντικό. "Αγαπητοί συνάδελφοι, άκουσα τη γνώμη σας. Η απόφαση θα ληφθεί σήμερα", είπε ο Πούτιν στο τέλος της συνάντησης.

Τηλεφωνικές κλήσεις

Πέρασαν αρκετές ώρες και έγιναν αρκετές τηλεφωνικές συνομιλίες. Πρώτον, με τον Αρμένιο συνάδελφο Nikol Pashinyan. Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας. Στη συνέχεια - ο Πρόεδρος της Γαλλίας και η Καγκελάριος της Γερμανίας. Ο Πούτιν προειδοποίησε ότι σύντομα θα υπογράψει διάταγμα για την αναγνώριση. Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς «εξέφρασαν απογοήτευση», αλλά ταυτόχρονα επιβεβαίωσαν την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος Volodymyr Zelensky και ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Κίεβο - RIA Novosti, 1920, 22.02.2022
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Κίεβο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, εν τω μεταξύ, προέτρεψε τη Μόσχα να σταματήσει και απείλησε με νέες κυρώσεις. Ο διπλωμάτης της ΕΕ Josep Borrell κατηγόρησε τη Ρωσία «ότι δημιουργεί στην Ουκρανία τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Και επαίνεσε τις αρχές του Κιέβου «για την αυτοσυγκράτηση». Η σύνοδος κορυφής, για την οποία ο Μακρόν εργάζεται για την οργάνωση τις τελευταίες ημέρες, πιθανότατα δεν θα γίνει. Αλλά η Μόσχα προφανώς δεν χρειαζόταν πλέον νέες διαπραγματεύσεις.
Ούτε στο Κίεβο τα τηλέφωνα δεν σταμάτησαν. Ο Volodymyr Zelensky συζήτησε αρχικά τα γεγονότα των τελευταίων ωρών με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και στη συνέχεια με τον Βρετανό πρωθυπουργό. Ένα συμβούλιο για την υπεράσπιση της Γαλλίας συνεδρίασε στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Τζο Μπάιντεν κανόνισε επειγόντως μια συνάντηση με την ομάδα εσωτερικής ασφάλειας: τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τον Υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν και τον Πρόεδρο των Αρχηγών του Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Mark Milley.

Χώρα Ίλιτς

Κοντά στις δέκα το βράδυ, μετά από μια μεγάλη παύση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε μια έκκληση προς τους Ρώσους. Αν και στην ουσία έμοιαζε περισσότερο με μια έκκληση προς τη Δύση και την ίδια την Ουκρανία, την οποία ο Πούτιν αποκάλεσε πνευματικό τέκνο του Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν - «είναι ο συγγραφέας και ο αρχιτέκτονάς της».
"Τώρα ευγνώμονες απόγονοι κατεδάφισαν μνημεία του Λένιν στην Ουκρανία. Το λένε αποκομμουνισμό. Θέλετε αποκομμουνισμό; Λοιπόν, αυτό μας ταιριάζει απόλυτα. είπε κάποτε ο Πούτιν ιδιαίτερα σκληρά.
Οι συμμετέχοντες στη δράση για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Ουκρανίας σπάνε το μνημείο του Λένιν σε κομμάτια με σφυριά στο κέντρο του Κιέβου - RIA Novosti, 1920, 22.02.2022
Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Ουκρανίας σπάνε το μνημείο του Λένιν σε κομμάτια με σφυριά στο κέντρο του Κιέβου
Σήμερα, αυτή η χώρα έχει «μειωθεί σε επίπεδο αποικίας με καθεστώς μαριονέτας», η προίκα που έλαβε από τη Σοβιετική εποχή και τη Ρωσική Αυτοκρατορία έχει «σπαταληθεί και μπει στις τσέπες» στην Ουκρανία, και πολλές βιομηχανίες είτε «ψέματα» στο πλευρό τους» ή καταστράφηκε. Η Ουκρανία συνεχίζει την πορεία της προς την απορωσοποίηση και την αναγκαστική αφομοίωση, είπε ο Πούτιν. Η κυβέρνηση έχει χάσει τον εθνικό της χαρακτήρα και οδηγεί στην πλήρη αποκυριαρχία της χώρας.
Την ίδια στιγμή, αν κρίνουμε από τις πρόσφατες δηλώσεις του Ζελένσκι, η Ουκρανία πρόκειται να δημιουργήσει τα δικά της πυρηνικά όπλα. "Αυτό δεν είναι κενό μπράβο. Η Ρωσία δεν μπορεί παρά να αντιδράσει σε αυτό."
Συναισθηματικά ο Πούτιν μίλησε για την τραγωδία στην Οδησσό. Στις 2 Μαΐου 2014, ριζοσπάστες επιτέθηκαν σε καταυλισμό σκηνών στο πεδίο Kulikovo, όπου οι Οδησσοί μάζευαν υπογραφές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την ομοσπονδιοποίηση και την παροχή στη ρωσική γλώσσα κρατικό καθεστώς. Φεύγοντας ο κόσμος κατέφυγε στο Σώμα των Συνδικάτων. "Κάηκαν ζωντανούς. Οι εγκληματίες που διέπραξαν αυτή τη θηριωδία δεν έχουν τιμωρηθεί, κανείς δεν τους ψάχνει, αλλά γνωρίζουμε τα ονόματά τους και θα κάνουμε τα πάντα για να τους τιμωρήσουμε: να τους βρούμε και να τους φέρουμε στη δικαιοσύνη", υποσχέθηκε ο Ρώσος πρόεδρος. .
Οι συμμετέχοντες στη δράση Θυμηθείτε το κίνημα Anti-Maidan κοντά στο κτίριο της Πρεσβείας της Ουκρανίας κρατούν πορτρέτα ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά στις 2 Μαΐου 2014 στο Σπίτι των Συνδικάτων στην Οδησσό.  2 Μαΐου 2019 - RIA Novosti, 1920, 22/02/2022
Συμμετέχοντες της δράσης «Να θυμάστε» του κινήματος «Anti-Maidan» κοντά στο κτίριο της πρεσβείας της Ουκρανίας κρατούν πορτρέτα ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά στις 2 Μαΐου 2014 στη Βουλή των Συνδικάτων στην Οδησσό. 2 Μαΐου 2019
Ολοκλήρωσε με το συμπέρασμα: είναι απαραίτητο να ληφθεί μια πολύ καθυστερημένη απόφαση - να αναγνωριστεί η κυριαρχία των δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ. Και προειδοποίησε: "Και από αυτούς που κατέλαβαν και κατέχουν την εξουσία στο Κίεβο, απαιτούμε την άμεση παύση των εχθροπραξιών. Διαφορετικά, όλη η ευθύνη για την πιθανή συνέχιση της αιματοχυσίας είναι στη συνείδησή τους".
Μέσα σε λίγα λεπτά δημοσιεύτηκε ένα βίντεο από την υπογραφή εγγράφων στο Κρεμλίνο. Τώρα η απόφαση πρέπει να υποστηριχθεί και να επικυρωθεί από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση. Και τα δύο σώματα του κοινοβουλίου θα συνεδριάσουν την Τρίτη. Κανείς δεν έχει αμφιβολίες για τη θετική τους απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Μέση Ανατολή: Ο κίνδυνος ανάφλεξης, η λύση δύο κρατών και η νίκη Τραμπ

    Μαρία Τσιλινίκου ...