Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

Αναζητά εις μάτην συμμάχους

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ


Απομονωμένη η Νίκη Κεραμέως στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τον νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ ● Η τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Χαρά Κεφαλίδου, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «καρικατούρα μεταρρύθμισης» ● Πυρά και από τον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη: «Επιχειρούν να καταστήσουν παρελθόν το Πανεπιστήμιο της Μεταπολίτευσης. Το δημοκρατικό Πανεπιστήμιο καθίσταται ετεροδιοικούμενο, με δομή ιδιωτικής εταιρείας» ● Σφοδρή κριτική και από ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Μια πρόγευση του τι θα ακολουθήσει στην Ολομέλεια ήταν η χθεσινή πρώτη μέρα της συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ, τον οποίο έχει απορρίψει σχεδόν στο σύνολό του όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα. Από τη μία πλευρά η ανυποχώρητη υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, από την άλλη πλευρά όλοι οι υπόλοιποι, εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης.

Η υπουργός έτεινε χείρα φιλίας προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. υπογραμμίζοντας πως μετά τη διαβούλευση «ενσωματώθηκαν αρκετά σχόλια μεταξύ άλλων και η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη, σύμφωνα με την οποία προβλέφθηκε ότι για την εκλογή σε νέα θέση μέλους ΔΕΠ ο υποψήφιος θα πρέπει απαραιτήτως να έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον έναν από τους τρείς κύκλους σπουδών εκτός του Ιδρύματος στο οποίο επιθυμεί να εκλεγεί, υπό προϋποθέσεις».

Ωστόσο, εκτός βέβαια από την αξιωματική αντιπολίτευση, ούτε η τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, Χαρά Κεφαλίδου, δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα συμπόρευσης. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «καρικατούρα μεταρρύθμισης που συντηρεί τα βαρίδια που κρατάνε το ελληνικό Πανεπιστήμιο κολλημένο στον περασμένο αιώνα», κατακεραύνωσε τα νέα Συμβούλια Διοίκησης και κάλεσε την υπουργό έστω και την τελευταία στιγμή «να αλλάξει την γκρίζα εικόνα που αφήνει το σχέδιο νόμου, εισηγούμενη ένα έντιμο μοντέλο διοίκησης του ελληνικού Πανεπιστημίου».

Ερευνα γνώμης

Η Νίκη Κεραμέως επέμενε στην αλλαγή του συστήματος διοίκησης με την εισαγωγή των νέων Συμβουλίων Διοίκησης (με τα εξωπανεπιστημιακά μέλη) και επικαλέστηκε και πάλι έρευνα γνώμης της Μarc για το «Πρώτο Θέμα» που υποτίθεται καταδεικνύει «ευρύτατη αποδοχή στις βασικές νομοθετικές ρυθμίσεις» (σ.σ. στην πραγματικότητα ήσσονος σημασίας) για την πρακτική άσκηση των φοιτητών, το νέο σύστημα επιλογής καθηγητών, την ελευθερία επιλογής μαθημάτων, την απόκτηση διπλού πτυχίου, το ελληνικό «Erasmus».

Βέβαια ποια δημοσκόπηση να πιστέψει κανείς, αυτή που αναφέρει πως καταγράφεται συναίνεση για ένα νομοσχέδιο-μαμούθ 450 άρθρων, που είναι προφανές πως ελάχιστοι έχουν διαβάσει, ή αυτές που δείχνουν πως η υπουργός έχει τη χαμηλότερη δημοφιλία στην κυβέρνηση (με 70% αρνητικές γνώμες); «Ποιος είναι ο επιστημονικά υπεύθυνος της εταιρείας δημοσκόπησης της Marc; Από πού γνωρίζετε ότι ο ερωτώμενος έχει διαβάσει το σχέδιο νόμου; Είναι επικίνδυνο να επιτρέψουμε στις εταιρείες δημοσκοπήσεων να χειραγωγούν την κοινή γνώμη» αντέτεινε η Χ. Κεφαλίδου.

Σφοδρή και εφ’ ολης της ύλης ήταν η κριτική του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νικου Φίλη. «Επιχειρούν να καταστήσουν παρελθόν το Πανεπιστήμιο της Μεταπολίτευσης. Το δημοκρατικό Πανεπιστήμιο καθίσταται ετεροδιοικούμενο, με δομή ιδιωτικής εταιρείας που θα επιβάλλει τις αποφάσεις του και με πειθαρχικά μέσα. Δεν θα επιδιώκει να βρίσκεται στην επιστημονική και τεχνολογική πρωτοπορία και δεν θα συγκροτεί πλέον Ενιαίο Χώρο Εκπαίδευσης και Ερευνας μαζί με τα Ερευνητικά Κέντρα. Θα απονέμει πληθώρα τίτλων άσχετα από επαγγελματικά δικαιώματα και θα πολυδιασπά τα επιστημονικά αντικείμενα. Εμπορευματοποιούνται μεταπτυχιακές σπουδές και η φοιτητική μέριμνα σε βάρος των φοιτητών από τα πιο αδύναμα στρώματα» ανέφερε ο Ν. Φίλης.

Ο ίδιος στάθηκε στην επιχείρηση διάλυσης των φοιτητικών συλλόγων, στη διαμόρφωση ευέλικτων εργασιακών σχέσεων και στο γεγονός πως ωθείται το εκπαιδευτικό προσωπικό με έμμεσο και άμεσο τρόπο προς ποικίλες μορφές ιδιωτικού πλουτισμού.

Φοιτητική μέριμνα

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννη Δελής, είπε ότι με το νομοσχέδιο πραγματοποιούνται «τα επίσημα εγκαίνια των Πανεπιστημίων ως εμπορικά κέντρα όπου θα πωλούνται σύντομες ταχύρρυθμες σπουδές», επισήμανε ότι δεν υπάρχει ούτε ένα άρθρο για τη φοιτητική μέριμνα ενώ οι εστίες «ρημάζουν», και στηλίτευσε την αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα.

Ο ίδιος αναρωτήθηκε για ποια ποιότητα στην ανώτατη εκπαίδευση μιλά η κυβέρνηση όταν «αποκόπτει την παιδαγωγική επάρκεια από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών, η οποία γίνεται μπίζνα και κοστίζει πανάκριβα, ενώ υπήρχε δωρεάν η δυνατότητα στο προπτυχιακό. Ποια ποιότητα όταν προβλέπεται ισοτίμηση των πιστωτικών μονάδων ανάμεσα σε τετραετείς σπουδές και τριετείς σε διάφορα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, ανοίγοντας τον δρόμο στα κολέγια;» Κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο, αλλά και ακόμα και αν αυτό ψηφιστεί «να μείνει στα χαρτιά, όπως έμειναν τόσα αντιλαϊκά νομοθετήματα».

Θνησιγενές χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, που στάθηκε στον εξοβελισμό του φοιτητικού συνδικαλισμού από τα ανώτατα ιδρύματα και στα 25 άρθρα που φέρνει ο νόμος για τα πειθαρχικά. Μίλησε και αυτή για αποσύνδεση πτυχίων από επαγγελματικά δικαιώματα, για «αποσύνδεση της επιστήμης από την κοινωνία», «για φοιτητές καταναλωτές υπηρεσιών, για ανώτατη εκπαίδευση χαμηλών ταχυτήτων σε ένα σύστημα εξίσωσης προς τα κάτω των Πανεπιστημίων με τα ιδιωτικά κολέγια».

Η συζήτηση στην επιτροπή συνεχίζεται σήμερα με ακρόαση αρμόδιων φορέων και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα. Εκτιμάται ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια και σκοπό την ψήφισή του μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

«Πυρά» Πολάκη σε Κασσελάκη για τις αιχμές κατά Τσίπρα: «Ο εντολοδόχος Μητσοτάκη αποκαλύφθηκε»

  Newsroom   Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2024 16:40 Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI Για ψέμματα κατηγορε...